stojnice, belvedere
Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice priklepajo na avtomobile, zemljo asfaltirajo ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215
Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij postane "običajna praksa"

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Kako spoznati nove prijatelje?

14. 2. 2019; 03.00
Avtor: K. S.
profimedia-0051658757

Druženje s prijatelji foto: Profimedia

V času šolanja si nabiramo prijatelje, a bližje ko smo svojim 30-im, število teh upada. Poti se razidejo in tako pride čas, ko je smiselno poiskati nove.

Ko smo rosno mladi, je žuriranje (no ali pa morda pisanje skupinske seminarske naloge in podobno) večkrat odlična priložnost za spoznavanje novih ljudi. A kaj ko pride čas dela, ki onemogoča redne zabave, prav tako se rado zgodi, da od utrujenosti veliko raje petkove večere preživimo doma pred televizijo.

Raziskave so razkrile, da imamo najvišje število prijateljev v povprečju pri naših 25-ih letih, potem pa to upade. Kako torej navezati stik z novimi ljudmi, če ni ravno naša želja hoditi iz zabave na zabavo?

  1. Naučite se opažati priložnosti

Dnevno dovolimo, da priložnosti spoznavanja novih prijateljev precej elegantno gredo mimo. Morda že kar na delovnem mestu, kjer venomer speljemo le prisiljene kratke pogovore, namesto, da bi koga dejansko povabili na kavo in ga spoznali. Enako je v primeru, ko se preselite in spoznate nove sosede. Zakaj jih ne bi naslednjič raje povabili k sebi na pijačo in jih tako imeli možnost spoznati? Ni rečeno, da bodo kar vsi postali vaši najboljši prijatelji, a vsekakor se med njimi lahko najde kakšna cvetka.

  1. Najdite hobije

Jasno je, da sedenje doma ne bo prineslo novih ljudi. Morda kakšnega dostavljavca hrane, a bodimo iskreni, tega verjetno ob prevzemu ne povabite ravno naprej. Vsi imamo določene interese, hobije in zakaj ne bi teh uporabili sebi v prid. Pridružite se kakšni skupini, klubu. Lahko je to učenje novih jezikov, ples, telovadba, bralni krožki, petje v zboru in podobno. V resnici je bolj priporočljivo da na tovrstne zadeve odhajate sami, ne pa vedno le v spremstvu enega od prijateljev.

  1. Bodite bolj odprti

Pa smo spet pri majhnih klepetih, ki bi se lahko z nekaj »truda« razvili v kaj več. Ni smiselno, da se vedno držite nazaj iz bojazni, da vaše misli in ideje ne bodo sprejete. Izrazite se, povejte svoja stališča, prav tako pa morda razkrijte svoje plane, vanje vključite sodelavca. Lahko se vam obrestuje in namesto, da greste na sosednji hrib sami, se vam pri tem pridruži še sodelavka/sodelavec, za katero/-ega ne bi nikoli rekli.

  1. Uporabite socialna omrežja

V svetu tehnologije bi bilo smešno, če je ne bi uporabili sebi v prid. Če ne druga, se lahko tam včlanite v neštete skupine (skupine za mamice, potovanja, ljubitelji določene glasbe, osebe itd.), kjer imate fantastično priložnost navezati stik z več ljudmi. Prav tako naj vam ne bo čudno nove osebe dodati na Facebooku, saj nenazadnje to dandanes ni več nič takega. A le poskrbite, da ne bo ostalo le pri dodajanju. Pošljite jim kakšno sporočilo, razvijte pogovor, povabite jih kam.

  1. Postavljajte vprašanja in poslušajte

Ne postanite eni tistih, ki so naporni znotraj odnosa, saj nenehno le govorijo in govorijo, bolj malo pa pokažejo dejanskega zanimanja za sogovornika. Namesto da tako le vi govorite, postavljajte vprašanja in pozorno tudi poslušajte odgovore. Morda bo na začetku malce težje, a sčasoma vam bo postalo normalno. Kako bi nenazadnje sploh lahko o sogovorniku odkrili kaj več. Morda izveste zanimive zgodbe, morda odkrijete, da imate s to osebo veliko skupnega.

prejšnji članek
Lady Gaga razdrla zaroko?
Svet slavnih
Lady Gaga razdrla zaroko?
naslednji članek
'Med rojevanjem sem ob pogledu nanj jokala'
Svet slavnih
'Med rojevanjem sem ob pogledu nanj jokala'