pokol-v-šoli-vladislava-ribnikarja, obletnica-pokola
Svet24.si

Srbija pred obletnico krvavega poboja v beograjski šoli

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje
Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Znanstvenikom uspelo prebuditi štiri ure 'mrtve' možgane

13. 5. 2019; 04.00
Avtor: Revija Maja
možgani, ženska, znanost

Možgani foto: Profimedia

Skupini raziskovalcev z Univerze Yale je uspelo v možganih štiri ure prej poginulega prašiča ponovno zbuditi nekaj možganskih funkcij, natančneje cirkulacijo in celično aktivnost.

To je bilo mogoče s sistemom brainExa, ki ga je prof. Nenad Sestan ustvaril skupaj s skupino sodelavcev. »Klinično gledano, to niso živi možgani, ampak celularno aktivni,« je razložil in dodal, da lahko nadaljnje raziskave razkrijejo, kako konkretno pomagati ljudem, ki so doživeli možgansko kap.

Raziskava je odprla mnogo novih vrat, ki pa lahko sčasoma privedejo tudi do etičnih vprašanj. A odgovorni zagotavljajo, da se zavedajo mej in jih ne bodo prestopali.

»Obujanje zavesti ni nikoli bil namen omenjene raziskave,« je povedal Stephen Latham, direktor interdisciplinarnega centra bioetike na Yalu, in dodal: »Če bi se pojavila električna aktivnost možganov, so bili raziskovalci pripravljeni to nemudoma ustaviti z uporabo anestetikov in nižanjem temperature. Vsi so se tudi vnaprej strinjali, da se eksperimenti, ki vključujejo oživljanje globalne aktivnosti možganov, ne smejo nadaljevati brez jasnih etičnih standardov in institucionalnih nadzornih mehanizmov.«

prejšnji članek
'Aquamanu' pobegnil kraljevi piton
Svet slavnih
'Aquamanu' pobegnil kraljevi piton
naslednji članek
Polna luna bo vplivala na osebno rast in čustva
Horoskop
Polna luna bo vplivala na osebno rast in čustva
#nasazenazenska
nasazenazenska