zahi hawass
Svet24.si

Resnični Indiana Jones

matjaz kovacic bobo
Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so krivi lokalni šerifi.

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Visoka kazen za starše, katerih otroci ne sodelujejo v šolanju na daljavo

13. 4. 2020; 02.00
Avtor: N.G.
najstniki, starši

Nekateri učenci so povsem neodzivni. foto: Profimedia

Osnovnošolsko šolanje je obvezno in obvezna je tudi udeležba pri pouku na daljavo v sedanjih razmerah. Na nekaterih šolah pa kljub mnogim poskusom s posameznimi učenci oziroma njihovimi starši že več tednov nimajo nobenega stika. So povsem neodzivni. Ali bo starše zaradi tega doletela globa? Ministrstvo za izobraževanje od ravnateljev zahteva podatke.

Vse od 16. marca, ko je vlada izdala odlok, s katerim je do nadaljnjega zaradi epidemija koronavirusa zaprla tudi vse osnovne šole, so slednje dolžne izvajati pouk na daljavo. Hkrati obstaja seveda enako kot do zdaj po zakonu o osnovni šoli tudi obveznosti učencev za redno obiskovanja pouka in obveznost staršev, da to zagotovijo.

Šola na daljavo - fotografija je simbolična. foto: A. Nana Rituper Rodež

Kljub temu smo izvedeli, da se osnovne šole soočajo tudi s problemom, da so nekateri učenci oziroma njihovi starši že vse od zaprtja šol povsem neodzivni. Učitelji ne morejo ne s posameznimi učenci ne s starši vzpostaviti nobenega kontakta, kar pomeni, da se s temi učenci sploh ne izvaja nikakršen pouk.

Šlo naj bi za posamezne primere, vendar pa bi morala vodstva šol po zakonu o osnovni šoli ob izgubi kontakta oziroma neodzivnosti, ki traja več dni ali celo več tednov, reagirati in o tem obvestiti inšpektorat za šolstvo ter center za pristojni center za socialno delo.

Osnovne šole se soočajo tudi s problemom, da so nekateri učenci oziroma njihovi starši že vse od zaprtja šol povsem neodzivni. Učitelji ne morejo ne s posameznimi učenci ne s starši vzpostaviti nobenega kontakta, kar pomeni, da se s temi učenci sploh ne izvaja nikakršen pouk.

Kolikšno globo določa zakon za starše, če njihov otrok ne obiskuje pouka iz neopravičljivih razlogov?

Šolanje

Šolanje foto: Dreamstime

prejšnji članek
Andrea Bocelli z nastopom ganil milijone ljudi
Svet slavnih
Andrea Bocelli z nastopom ganil milijone ljudi
naslednji članek
Tedenski horoskop: Kresalo se bo od strasti in raznolikih mnenj!
Horoskop
Tedenski horoskop: Kresalo se bo od strasti in raznolikih mnenj!