pirc musar bql
Svet24.si

Tako je predsednica Pirc Musar zapela na koncertu Roka Piletiča

nov ct aparat, Pavel Berden in Dimitrij Kuhelj
Necenzurirano

Bolniki v UKC Ljubljana ostajajo brez preiskav. Kdo je kriv za to?

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Cvetličarske skrivnosti: Direktna sončna svetloba uničuje praprot

2. 9. 2020; 01.00
Avtor: Vesna Meško
praprot

Praprot redno važite foto: V.M.

Če si želite pogleda na lepo in zdravo praprot, potem morate poskrbeti, da se bo v vašem domu dobro počutila. Ste vedeli, da je že kratka izpostavljenost direktni sončni svetlobi lahko zanjo usodna?

Praprot ali latinsko Nephrolepis je rastlina, ki se ponaša z bujno razraščenimi, živo zelenimi isti. Velja za priljubljeno lončnico, katere oskrbo je dobro poznati, sicer rastlini kaj hitro prične pešati zdravje.

Pomembno je, da vam v spominu ostane podatek, da Nephrolepisu močno škoduje direktna sončna svetloba, prav tako ne smete dopustiti, da bi se zemlja v lončku izsušila. Praprot ljubi vlažno, senčnato, a toplo okolje, s temperaturo, ki se giblje od 16 do 21 stopinj Celzija. Mraz oz. prenizka temperatura v stanovanju lončnici ne bo odgovarjala, njeno stanje pa se lahko še poslabša, če bo poleg mrazu zemlja v lončku preveč mokra.

Sobna praprot foto: Profimedia

Nefrolepis vam bo zelo hvaležen, če ga boste redno gnojili, še bolj pa, če boste to storili foliarno, kar pomeni, da mu namenite hranljive snovi prek listov. Učinek bujne rasti bo bolj viden, kot pri klasičnemu hranjenju skozi korenine.

Koristen namig: Večina temu ne posveča pozornosti, a že ob nakupu lončnice se pogosto pripeti, da praprot v lončku nima dovolj prostora za zdravo rast. Preverite lonček in če boste ocenili, da je rastlina utesnjena, jo čim prej presadite v večji lonec.

Nephrolepis exaltata: vrsta praproti, ki zrak zelo dobro čisti in ga tudi vlaži. V notranjosti bo dobro uspevala v svetlih prostorih, če jo posadite zunaj, pa ji namenite polsenčen do senčen prostor.

Nephrolepis exaltata: vrsta praproti, ki zrak zelo dobro čisti in ga tudi vlaži. V notranjosti bo dobro uspevala v svetlih prostorih, če jo posadite zunaj, pa ji namenite polsenčen do senčen prostor. foto: Nephrolepis exaltata

prejšnji članek
Stevija, naravno sladilo, ki ne redi
Zdravje
Stevija, naravno sladilo, ki ne redi
naslednji članek
Katarina Čas izgubljena v gorah
Svet slavnih
Katarina Čas izgubljena v gorah