1703079682-dsc6151-01-1703079660058
Svet24.si

Umrla je novinarka in publicistka Manca Košir, pogreb bo javen in odprt za vse

občina-ruše, urška-repolusk
Necenzurirano

Policija preiskuje, kako je štajerska občina parcele na smučišču prodajala prijateljem

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Kako delujejo lažni spletni zaljubljenci?

28. 10. 2020; 01.00
Avtor: J.K.
delo od doma, ženska, računalnik, delo

Fotografija je simbolična foto: Profimedia

Morda se vam zdi neverjetno, a veliko osamljenih duš se ujame na limance šarmantnih spletnih goljufov. Kako jim uspe in zakaj jih ni mogoče izslediti?

Usodna zgodba se najpogosteje prične odvijati prek družbenih omrežji, kjer kriminalci s pošiljanjem prošenj za prijateljstvo poskušajo navezati stik s potencialnimi žrtvami. Predstavljajo se kot šarmantni gospodje z zlomljenim srcem, ki na spletu iščejo damo, ki jih bo razumela. Čeprav se zdi kot romantična zgodba, o katerih so osamljene duše prebirale v ljubezenskih romanih, temu še zdaleč ni tako. Ženske, ki so se ujele na limance lažnih spletnih zaljubljencev so bile namreč kmalu denarno oškodovane in zavržene.

Kot pojasnjujejo v centru Varni na internetu, goljufi od žrtev najraje zahtevajo plačevanje prek plačilnih sistemov Western Union ali MoneyGram, ki sta namenjena hitremu prenosu denarja. Včasih gre tudi za nakazila na bančne račune v tujini, ki pa praviloma pripadajo t.i. denarnim mulam. Te denar takoj po prejemu dvignejo in po drugi poti pošljejo naprej. Sled za denarjem se v vsakem primeru zelo hitro izgubi.

foto: Profimedia

Zakaj prevarantov ni mogoče izslediti?

»Fotografije s katerimi se predstavljajo na Facebooku, so ukradli nekje na spletu, ali pa na zavrženih diskih, tudi ime in priimek sta izmišljena. Resničnih podatkov o uporabnikih Facebook ne izdaja oziroma jih posreduje samo v izjemnih primerih (otroška pornografije, iskanje pogrešanih oseb, preprodaja drog, orožja …) izključno organom pregona. Obenem se je v teh primerih izkazalo, da tovrstni goljufi prihajajo iz podsaharskih držav Zahodne Afrike (Nigerija, Gana …), kjer naša policija nima nobenega vpliva, njihovi organi pregona pa tako početje potihem tolerirajo,« pojassnjujejo na centru, kjer vam za boljše razumevanje ljubezenskih prevar priporočajo ogled katerega od dokumentarnih filmov, ki poskušajo tematiko osvetliti še iz “druge strani”, s strani goljufov iz držav podsaharske Afrike, npr. Sakawa ali Internet Scamming in Ghana.

Žalost

Žalost foto: Pexels

prejšnji članek
Kaj jesti, da bi ostali zdravi čez jesen in zimo?
Zdravje
Kaj jesti, da bi ostali zdravi čez jesen in zimo?
naslednji članek
Znano, kdaj bo Drake razveselil z novim albumom
Svet slavnih
Znano, kdaj bo Drake razveselil z novim albumom