Progasti goz foto Davorin Tome
Svet24.si

Išče se največja slovenska kača! Ljudem je nenevarna, a zelo koristna na naših vrtovih

1695633573-dsc09685-1695633263267
Necenzurirano

Predsednico republike zapušča ključni sodelavec

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Se vašim sobnim rastlinam zvijajo listi in rjavijo robovi?

14. 2. 2022; 04.00
Avtor: Mare Koren
Čistijo zrak in naredijo naš dom prijaznejši

Sobne lončnice so tako rekoč udomačene rastline foto: Profimedia

Sobne rastline polepšajo bivanjske prostore, skrbijo za čistejši zrak ter naredijo dom prijetnejši, bolj v stiku z naravo. A številne so precej zahtevne in potrebujejo posebno nego. Kaj narediti, ko je videti, da se ne počutijo najbolje?

Med najpogostejše opozorilne znake, da z rastlino nekaj ni v redu, zagotovo spada zvijanje listov, ki lahko ob nepravilni oskrbi tudi odpadejo in v najslabšem primeru rastlina propade. Kaj je vzrok in kako lahko ukrepate?

segnite korenine, zalivanje, lončnice foto: dreamstime

Premalo zalivanja

Za veliko sobnih rastlin je dovolj zalivanje enkrat na teden, vendar je na splošno to odvisno od vrste rastline. Redno dovajanje vode je še kako pomembno, sicer se pojavijo različne težave. Če je rastlina ne dobi dovolj, lahko to pokaže z zvijanjem oziroma povešanjem listov. Temu se navadno pridruži še rjavenje in izsuševanje na robovih ali konicah. Pomanjkanje vode nakazuje tudi bledenje, listi lahko postajajo rumenkasti. Kdaj in koliko torej zalivati? To boste najlažje ugotovili tako, da s prstom preverite vlažnost zemlje. Prst potisnite vsaj pet centimetrov v zemljo, in če je izsušena, rastlino nemudoma zalijte. Pri tem seveda pazite, da je ne zalijete preveč. Včasih sicer za pomanjkanje vode ni krivo, da rastline ne zalivate dovolj pogosto, temveč dejstvo, da voda ne doseže korenin. Vzemite rastlino iz lonca in si oglejte korenine. Če se je okoli njih nabrala debelejša plast zasušene zemlje, rastlino presadite v svežo prst.

Lončnice foto: Flowercouncil

Preveč zalivanja

Podobni znaki, na primer vihanje in povešanje listov, se lahko pojavijo tudi pri čezmernem zalivanju lončnic. Kot smo že povedali, je redno zalivanje potrebno, a ima vsaka rastlina drugačen ritem. Če boste nekatere lončnice zalivali enkrat tedensko, bo drugim zadostovalo zalivanje na 14 dni. Dan po zalivanju zmeraj preverite podstavek oziroma dno lonca. Če je v njem še vedno voda, jo odlijte, sicer tvegate, da se bodo korenine »utopile«, kar vodi do odmiranja rastline oziroma razvoja bolezni zaradi parazitov in bakterij. Zaradi čezmernega zalivanja lahko listi odpadajo, so razvodeneli oziroma nagubani, stebla pa so ovela in mlahava. Takšnim rastlinam dodajte nekaj sveže prsti, ki bo posrkala odvečno vodo, iz lonca pa seveda odlijte presežek tekočine.

prejšnji članek
To je lepotica, ki doma navija za Ceneta Prevca
Svet slavnih
To je lepotica, ki doma navija za Ceneta Prevca
naslednji članek
Tedenski horoskop: Izkoristite čas za iskanje dobrih idej
Horoskop
Tedenski horoskop: Izkoristite čas za iskanje dobrih idej