nevihta, strele
Svet24.si

Maj prinaša plohe in nevihte. V teh krajih bo najbolj mokro

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje
Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Laganje ima šrši pomen, kot se vam morda zdi

21. 6. 2023; 03.00
Avtor: Z.M.
prijateljici, prijateljice, prijateljstvo

Odnosi foto: profimedia

Ljudje se za laž odločijo takrat, ko menijo, da bodo z njo najlažje in najhitreje dosegli svoj cilj. Verjamejo, da z resnico cilja ne bi dosegli ali pa bi si vsaj možnosti za to močno zmanjšali.

Kaj je in kaj ni laž?

Laganje je, ko nekdo pripoveduje zgodbo, za katero ve, da ni resnična, a zanjo zatrjuje, da je. Razlikovati pa je treba laž od prikrivanja. Pri enem in drugem gre sicer res za neiskrenost ali natančneje za zavajanje, a je med njima pomembna razlika. Prikrivanje pomeni, da nekdo zataji neki pomemben del stvarnosti, da bi drugemu prikazal njeno napačno sliko. Tako je prikrivanje pasivno početje, laganje pa aktivno. Večina meni, da je prikrivanje veliko manjši prekršek kot laganje, zato se odločijo, da nečesa pač ne bodo povedali, tudi takrat, ko sicer ne mislijo lagati.

Ah, ti odnosi ... foto: Profimedia

Laganje je treba ločiti od govorjenja neresnice. Bistvo laganja je namreč zavestna namera, da nekoga prevaraš. Ko pa nekdo od nekoga sliši napačno informacijo in jo posreduje nekomu tretjemu, prepričan, da govori resnico, potem ne gre za laž. Zato reči nekomu, da ne govori resnice, ni žalitev. Ko pa nekomu rečeš, da laže, to pomeni, da si prepričan, da to počne namerno.

Ljudje včasih zaradi delovanja različnih psiholoških mehanizmov izkrivljeno doživljajo stvarnost. Lahko se na primer napačno spominjajo neke situacije v ne tako davni preteklosti, njihov spomin je izkrivljen in, tudi če ne govorijo resnice, ne lažejo, saj zares verjamejo v to, kar govorijo. Čeprav se ljudje, ki jih ujamemo pri laganju, pogosto opravičujejo, češ da gre za 'nezavedne laži', je treba vedeti, da je laganje vedno zavestno dejanje.

Nekateri ljudje lažejo tako, da hitro opazimo, da nekaj ni v redu.

Nekateri ljudje lažejo tako, da hitro opazimo, da nekaj ni v redu. foto: Pixabay

prejšnji članek
Koža razkriva, kakšno je vaše zdravstveno stanje
Moda&Lepota
Koža razkriva, kakšno je vaše zdravstveno stanje
naslednji članek
Poletni napitek s kumaro in meto, ki topi maščobe
Kulinarika
Poletni napitek s kumaro in meto, ki topi maščobe