sekolar, mizna krožna žaga
Svet24.si

Zaradi nove omrežnine gospodarstvo na okope, agencija se ne da

5081484663803_org_27a69d764a0b1739_1648464638000
Necenzurirano

Kaj druži železnice, podjetnika iz Rovt in Dodikovega tajkuna? Boj za državni kamnolom.

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Če bo otrok dobil preveč igrač, jih ne bo znal ceniti

23. 12. 2022; 02.00
Avtor: Mare Koren
BOŽIČNA DARILA

BOŽIČNA DARILA foto: dreamstime

Vsi otrokom občasno kupimo kaj lepega in jih razvajamo z darili. Po drugi strani pa si želimo, da bi odrasli v zrele, odgovorne in hvaležne osebe, ki znajo ceniti drobne pozornosti.

Če bo otrok dobil vse, kar si želi, in celo takoj, je to zanj slaba popotnica za življenje. Tako bo namreč dobil občutek, da mu vse pripada. Če bo stvari oziroma igrač preveč, jih ne bo znal ceniti in mu ne bodo dolgo zanimive. Hitro se jih bo naveličal. Kako torej otroke v tem času obdariti, da ne bo vsega preveč, hkrati pa se ne bodo počutili prikrajšani? Rešitev je predvsem zmernost.

Manj je več

Pametno je, da otroka že od malega učimo skromnosti. To pomeni, da mu dajemo darila le ob posebnih priložnostih (na primer za rojstni dan ali božič) ter ne zapravimo veliko denarja. Dobra popotnica je, da otroku iskreno povemo, da darila stanejo veliko denarja in mora ceniti prav vsako, ki ga prejme. Poleg tega je prav, da ga opozorimo, kako srečen je lahko, saj nekateri otroci nimajo niti osnovnih potrebščin. Najpomembnejše izmed vsega pa je, da otroku dajemo dovolj ljubezni oziroma je ne »kupujemo« z darili. Sicer bo potreboval vse več materialnih dobrin, da se bo počutil ljubljenega; ker te seveda nikoli ne bodo potešile potrebe po ljubezni, bo zahteval vse več, hkrati pa bo vse bolj razočaran in žalosten.  

darila foto: Dreamstime

Kako izbrati primerno igračo

V ponudbi igrač, ki je dandanes na voljo, je težko izbrati pravo oziroma primerno, zato je dobro upoštevati nekaj napotkov. Pri nakupu bodite pozorni, da je igrača primerna za otrokovo starost. Če niste prepričani, kaj je primerno za otroka, ki ga obdarujete, si pomagajte z oznakami na embalaži igrač, kjer mora pisati, pri kateri starosti oziroma od katere starosti dalje naj bi se igrača uporabljala. Kljub temu se prepričajte, ali je igrača varna, didaktična ter ali bo spodbujala otrokovo domišljijo oziroma ustvarjalnost.

Ne pretiravajmo

Če bo stvari oziroma igrač preveč, jih otrok ne bo znal ceniti in mu ne bodo dolgo zanimive. Hitro se jih bo naveličal. Otroci igrače tudi hitro prerastejo.

Namig

Če niste prepričani, kaj je primerno za otroka, si pomagajte z oznakami na embalaži igrač, kjer mora pisati, od katere starosti dalje naj bi se igrača uporabljala.

Bližina

Najpomembnejše od vsega je, da otroku dajemo dovolj ljubezni oziroma je ne poskušamo »kupovati« z darili. 

prejšnji članek
Snemanje videospota za pesem Zvončići so morali nenehno prekinjati
Svet slavnih
Snemanje videospota za pesem Zvončići so morali nenehno prekinjati
naslednji članek
Kako bo silvestrovala Darja Gajšek?
Svet slavnih
Kako bo silvestrovala Darja Gajšek?