stojnice, belvedere
Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice priklepajo na avtomobile, zemljo asfaltirajo ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215
Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij postane "običajna praksa"

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

To je bil povod za odmeven pretep najstnic

12. 4. 2023; 10.00
Avtor: V.M.
Medvrstniško nasilje v Celju

Medvrstniško nasilje v Celju foto: edit: njena.si

Medvrstniško nasilje celjskih osnovnošolk je družbo spravilo na noge. Za nasilje ni opravičila, drži. A zgodba ima tudi drugo plat. Preverite.

Včeraj so družbena omrežja dobesedno preplavili posnetki pretepa deklet na strehi celjskega nakupovalnega centra. Ustrahovana najstnica, ki je bila deležna verbalnega in fizičnega nasilja s strani vrstnic, je prejela obilje podpore, primer preiskuje tudi policija. Je pa ob dramatičnem dogajanju na spletu na plan privrela tudi druga plat zgodbe, javila se je namreč ena izmed deklet na posnetku ter oseba, ki je seznanjena z dogajanjem pred incidentom.

Druga plat zgodbe

Ena izmed deklet, ki je bila del družbe, ki je spremljala nasilno dogajanje, je na Instagramu prejela vprašanje, če se sedaj dobro počuti, ker ni nič naredila, da bi preprečila nasilje. Dekle je ob tem pojasnilo, da je vrstnica (žrtev s posnetka) sama izzvala reakcijo. Dejala je, da je bila v minulih dneh ona tista, ki je ustrahovala druga dekleta skupaj s skupino prijateljic – slednje so posnetke, ki so nastali v eni izmed celjskih OŠ, objavile na TikToku. Kot je še pojasnila, je sodu izbil dno dogodek, ko je žrtev s posnetka po trgovskem centru lepila gole fotografije vrstnic, svoje dejanje posnela in objavila na družbenem omrežju.

Z zgodbami obeh strani se trenutno ukvarja policija, je pa na TikToku širšo sliko ozadja predstavil anonimnež, ki je želel javnosti razložiti, da nasilje ni v nobenem primeru sprejemljivo, a je prav, da se ve, da so se dekleta v odmevnem incidentu odzvala na ustrahovanje ter spletno in fizično nasilje:

- foto: zajem zaslona

Presojati, kaj je res in kaj ni, seveda ni v pristojnosti medijev in javnosti. Za slednje bodo poskrbele odgovorne osebe. Je pa prav, da ob minulih dogodkih razmislimo, kaj lahko kot družba, predvsem pa kot starši storimo, da mladini v um in srce zasejemo moralne in etične vrednote. A nemara se vse prične pri nas samih. Če že izpod prstov in iz ust odraslih ljudi vre sovražni govor, kako lahko pričakujemo, da se bodo drugače vedli tisti, ki v takšnem okolju odraščajo? Pogovorite se s svojimi otroki. Takšnih zgodb je veliko, a naj bo ta opomnik razlog za premik. V glavi in v srcu. Vsako nasilje, psihično in fizično, je namreč nedopustno, zato se tovrstnih dejanj ne bi smelo ne izzvati, ne na njih na takšen način reagirati.

Nasilje med mladoletniki se dogaja že od nekdaj in je prisotno praktično na vseh šolah. Tudi tukajšnje šole niso izjema. Več o tem TUKAJ.

prejšnji članek
Janez Bratovž razglašen za chefa leta
Svet slavnih
Janez Bratovž razglašen za chefa leta
naslednji članek
Super par: S čim se preživljata zakonca Stojanov?
Resničnostni šovi
Super par: S čim se preživljata zakonca Stojanov?