901596_f168_dragonja_promet02t
Svet24.si

Poklukar nakazal, da obmejnih muk junija letos še ne bo konec

1683742182-dsc7277-01-1683742078866
Necenzurirano

Šest ustavnih sodnikov razkrilo dodatne zaslužke. Zakaj jih Klemen Jaklič skriva?

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Kako okrepiti vez s psom?

3. 8. 2023; 04.00
Avtor: PATRICIJA FAŠALEK / revija Bodi zdrava
psi, pes

pes foto: Pixabay

Ste povezani s svojim psom? Lahko ste še bolj! preverite, kako ...

Ni lepšega kot mahanje z repom, navdušeni zvoki in pogledi psa, ko se vrnemo domov. Naša vez z ljubljenčkom je lahko tako močna, da jo je nemogoče pretrgati. Toda ali se kdaj sprašujete, ali bi bila lahko še močnejša? Kaj lahko daste psu, da bi zagotovo zadovoljili njegove potrebe? Ker z živalmi ne moremo komunicirati jezikovno, sta tu vedno telesna govorica in hrana! 
Psi so odlična družba zaradi svoje brezpogojne ljubezni, zvestobe in veselja, ki ga prinašajo. Pomirjajo nas, spodbujajo gibanje ter izboljšujejo duševno in telesno zdravje.

Kako okrepiti vez s psom

Treningi

Učenje trikov in pravil psu ne prinesejo le obvezne šole za lepo vedenje, ki nam bo olajšala skupno življenje, ampak pomeni mentalno aktivnost, ki pse navdušuje, z vami pa ustvarja tesnejšo povezavo. Prav trening poskrbi, da se bo pes za vodenje obrnil k vam. Z usvajanjem novega znanja je pes nagrajen s pohvalami, priboljški in novimi poslasticami, kar mu pomaga graditi samozavest. Pes je delovna žival, ki potrebuje zaposlitev in si želi pridelati hrano. Morda mislite, da bo pes zadovoljen, če bo dobil priboljšek, medtem ko leži na tleh in nič ne dela, ampak s tem mu v resnici ne izkazujete naklonjenosti niti je ne boste dobili nazaj. Psa umsko stimulirajte in bogato nagradite s priboljški, ki si jih je sam prislužil. Tako vas bo imel najraje.

Skupaj telovadita

Telovadba je vedno dober bonus tako za nas kot za hišne prijateljčke. Sprehodi, tek, kolesarjenje, vse to lahko počnete skupaj s psom, ki bo hvaležno tekel poleg vas. Preden se odpravite naravnost na kolo in psa spustite, da teče ob vas, naj vas sicer najprej opomnimo, da pes ne bo tekel gladko poleg, če ga tega niste najprej naučili. Žepe napolnite s priboljški in začnite počasi – najprej normalna hoja ob spuščenem povodcu, nato hitra hoja, tek in nazadnje kolo. Če vaš pes ne obvlada položaja poleg ali hoje na popuščenem povodcu, je poletje odličen čas, da ga naučite. Zunaj je tako vroče, da ga bodo treningi v ohlajenih notranjih prostorih bolj navdušili in prijetno utrudili, jeseni pa bosta pripravljena za večje športne dejavnosti.

Mednarodni dan psov foto: Pixabay

Nega in igra

Dan razvajanja se prileže tudi psom, še posebno, če so pravilno socializirani in naučeni, da v negi uživajo. Krtačenje, umivanje zobkov in striženje nohtov ni nič prijetno, če pes tega ni vajen, vendar ga lahko naučimo, da se v njih sprosti. V nič ga ne silite in ne bodite grobi. Vsak korak nagradite s priboljškom in ga tako navdušite nad nadaljnjimi aktivnostmi. Poleg samega urejanja dlake se vmes tudi poigrajta. Kaj so njegove najljubše aktivnosti in katere najljubše igrače? Skupno druženje psa in človeka poveže prav tako kot ljudi, dokler ni prisiljeno, ampak daje veliko nagrade.

Rutina

Psi obožujejo rutino in urnike brez večjih sprememb. Ustvarita skupno rutino, v kateri se zbujata ob isti uri, gresta na jutranji in večerni sprehod ob istem času … Bolj ko boste v tem zanesljivi, bolj vam bo pes zaupal. Naučil se bo, kaj se od njega pričakuje, in to vam bo z veseljem dal. V vsem, kar počnete, bodite predvidljivi. Ne delajte z jezo ali agresijo, temveč se vsega lotevajte s pozitivno motivacijo in odločno energijo vodje, ki mu pes lahko zaupa.

Še več lepotnih, modnih, zdravstvenih in prehranskih nasvetov najdete v priljubljeni ženski reviji BZ (Bodi zdrava), ki jo lahko kupite tudi v prodajalnah dm po vsej Sloveniji.

Izšla je nova številka revije Bodi zdrava. Vabljeni k branju! foto: revija Bodi Zdrava

prejšnji članek
Kanadski premier presenetil z ločitvijo
Svet slavnih
Kanadski premier presenetil z ločitvijo
naslednji članek
Preventivno škropljenje vrtnin pred boleznimi
Zdravje
Preventivno škropljenje vrtnin pred boleznimi