stojnice, belvedere
Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice priklepajo na avtomobile, zemljo asfaltirajo ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215
Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij postane "običajna praksa"

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Kako si pomagati, ko vas življenje spravi na kolena?

27. 10. 2023; 04.00
Avtor: LUCIJA ČEVNIK / revija Bodi zdrava
woman-6083102_1280

Kje najti moč, da spet vstaneš? foto: Pixabay

Da, zgodi se, da nas ljudje ali okoliščine kdaj tako prizadenejo, da pademo s tečajev in iztirimo s svoje poti ter duševnega ravnovesja. Preverite, kaj je ključno, da se boste znova postavili na noge.

Takrat po navadi rečemo, da se nam je podrl svet. Obstanemo. Preplavi nas žalost, vdamo se neizprosnim lovkam depresije in obupa. Vse, kar vidimo, je le neskončen predor brez slutnje po odrešujočih žarkih v daljavi, ki bi naznanjali boljše čase.

Se je kaj takega že zgodilo tudi vam? Ste kdaj občutile to notranjo nemoč? Vas je nemara zapustil partner, ste izvedele, da ste bile prevarane in varane, ste morebiti čez noč izgubile vam nadvse drago osebo ali pa ste se mogoče sprle z najboljšo prijateljico? Morda vas je udarila izguba službe ali ste se morale spopasti z bolezensko preizkušnjo? Okoliščin in vzrokov, ki nam vzamejo vero in zaupanje v sočloveka in ohromijo našo lastno moč, je ogromno. Takrat imamo občutek, da smo pristale na najnižji točki v svojem življenju, oropane samozavesti, negotove in brez trohice energije, da bi storile kar koli.

Kje najti moč, da spet vstaneš?

Kako se pobrati in kje najti moč, da spet vstanemo in same prevzamemo odgovornost za svoje življenje? Težko je, seveda. Papir ne nazadnje prenese vse. Kako pa vso teorijo in leporečenje spraviti v prakso lastnega življenja, ostaja velik osebni izziv. A vse se da. Konec koncev nimamo dosti izbire. Sprejeti moramo tudi to. Takšno je pač življenje. Ne veš, kaj te čaka za naslednjim ovinkom. Obstajajo načini, metode in avtosugestivne tehnike, s katerimi se lahko notranje motiviramo in poiščemo vrelec moči za spopadanjem z bolečino v nas samih. Kako se torej spoprijeti z razmerami, ki nas navdajajo z občutkom, da smo zadele ob dno?



Pogled na okoliščine s širše perspektive
Če nekoliko analizirate svojo dosedanjo življenjsko pot, boste nemalokrat odkrile, da so vam okoliščine, ki ste jih sprva doživljale kot življenjsko katastrofo, v resnici prinesle spremembe, za katere ste zdaj neizmerno hvaležne. V naši naravi je, da se preveč oklepamo starega, poznanega, predvidljivega. Nikakor nismo pripravljene izpustiti vajeti in zaupati »vesolju«, usodi ali pač življenju samemu, da se zgodi, kar se pač ima zgoditi. Mislimo, da je vse v naših rokah, da imamo nadzor. V takšnih in drugačnih nepredvidljivih okoliščinah šele spoznamo, kako malo dejansko lahko storimo. Smo zgolj figure na šahovnici, ki jih nevidna roka usode poljubno premika in se požvižga na naše interese, želje in hotenja. Kadar se nam zgodi izguba, razočaranje, bolezen ali krivica, se v mislih povzpnimo na najvišjo točko lastne razsodnosti ter poglejmo na problem od zunaj, širše, z »razgledne točke« zdrave pameti. Brez obtoževanja, iskanja krivca, podtikanj, obrekovanja, ljubosumja, obupa, saj nam to nikakor ne bo pomagalo k odrešitvi bremena bolečine. Nasprotno, bolj in bolj se bomo zapletale v vrtinec osebne stiske, ki nas bo odnašala v vse globlje brezno brezizhodnosti.

Definicija »nesreče«
V načinu človeškega načina razmišljanja je razmišljanje v nasprotnih parih: to je lepo, in kar ni lepo, je grdo. Če nisem vesela, sem žalostna; življenje je z mano dobro, in če ni, je slabo. Zgolj kadar v življenju imamo, dobivamo in ohranjamo (ljudi, stvari ali denar), rečemo, da smo srečni. Vse drugo nas po večini onesrečuje. A za vsako rast, napredek in razvoj moramo kaj izgubiti, se otresti starega, če hočemo narediti prostor novemu. Ko ste na tleh zaradi izgube, si ne ponavljajte, da vas je zadela nesreča. Poskušajte razumeti, da vas je doletelo »življenje«. Res ste izgubili. Tako je moralo biti. Odpustite si in ne obsojate. Za vas bo bolje, da izpustite in si rečete: tudi to je in bo za nekaj dobro. Zdaj mogoče tega še ne vidim in ne razumem, a čez čas bo tudi ta okoliščina dobila globlji smisel. Koščki mozaika se bodo sestavili in vam bo odleglo.

Le en korak naenkrat


Ko ste na tleh, boste svojo notranjo moč okrepile tako, da si ne boste naložile preveč naenkrat. Če se vam je v enem dnevu sesul svet, ki ste ga gradile leta, ga ne boste popravile ali na novo sestavile čez noč. Še bog je svet ustvarjal postopoma! Postavite si majhne cilje. Korak za korakom vam bo uspelo. Danes se prisilite, da greste na sprehod. Kratek. Jutri pa mogoče že do knjižnice ali na obisk k prijateljici. Pa ne pozabite na »zdravilno« motivacijo – knjigo! Gmota, ki ji pravite »brezizhodnost«, bo postopoma začela razpadati. Vse boste zmogle, le počasi, a vztrajno se tega lotite. Tudi počasi se daleč pride. Samo ne dovolite, da vas žalost in poraz prikleneta v neaktivnost. Verjemite, da je vsak poraz priložnost za nove izzive.

Zaposlite se
Težko se je osredotočati in motivirati. Občutek imate, da vas od duševne bolečine boli celotno fizično telo. A kljub vsemu se potrudite zaposliti, kolikor se le da. Zapolnite svoj urnik z drobnimi opravili. Skuhajte kaj novega, pojdite v naravo in uberite neko čisto novo pot, družite se z ljudmi, ki vam vselej stojijo ob strani, berite in poglejte filme, ki vas potegnejo v zgodbo. Za vsako ceno se izogibajte tičanju v kotu, tolaženju s hrano in rutinskim opravilom. Otožnost in žalost sta pasivni, in bolj ko boste migale, težje vam bosta sledili.

Najhujše, kar se lahko zgodi
Kadar se spopadate s strahom, kako naprej, in občutite neizmerno bojazen pred negotovo prihodnostjo, poskušajte na položaj, v katerem ste se znašle, pogledati z vidika »najhujšega možnega scenarija«. Ukvarjanje z dramo bo v vas nevtraliziralo strah in lažje boste našle učinkovitejše rešitve za spopadanje z najslabšo možno situacijo, če bi do nje res prišlo (pa se ta v taki dramatični obliki največkrat sploh ne zgodi!). Ko uvidimo, da je tudi najhujši možni scenarij obvladljiv, da nihče ne bo umrl, da še vedno imamo ljudi, poti in sredstva, s katerimi si lahko pomagamo tudi iz najslabšega možnega zapleta, strah popusti in reševanja osebne krize se lahko lotimo racionalneje.

Kaj je v moji moči in kaj ne
Namesto da tarnate nad usodo, ki vas je pustila na cedilu, raje preučite, kaj (še) lahko storite, da rešite nastalo težavo, in katera je tista plat zgodbe, na katero nikakor nimate nobenega vpliva. Hitro se vam bodo odprle »karte«, na katere še lahko upate in stavite. Čim prej storite, kar lahko, kar pa ni v vaši moči in na kar nimate vpliva, preprosto izpustite in prepustite usodi. Osvobodite se krivde in odgovornosti, ki ni vaša.

Postanite prostovoljka
Pogosto se nam zdi, da se slabe stvari dogajajo le nam. A dokler imate zdrave noge in zdrave roke, oči, ki vidijo, in ušesa, ki slišijo, vedite, da ste zelo bogate. Zazrite se okoli sebe in poglejte na soljudi, ki jih lastno telo močno omejuje v svobodi gibanja in življenja. Šele takrat se boste zavedele, da ste lahko srečne in nadvse vesele, da imamo, kar imamo. Ljudje, ki se spopadajo z raznimi telesnimi in duševnimi omejitvami, so nam lahko vzor življenjske moči, vztrajnosti in pozitivnega odnosa do življenja. Ob njih se zavemo, kako neznatna je v resnici naša »težavica« in kako sebični smo v poveličevanju svoje bolečine ali »problema«.
Okrepite svojo samovrednost
Prenehajte si govoriti, kako ste uboge, grde, nesposobne, nezmožne! Zazrite se v svoj odsev v ogledalu s pokončno glavo in nasmehom na ustnicah in si recite: zmorem! Popravite si krono in stopite nazaj na svojo pot. Nikjer ne piše, da vas morajo vsi imeti radi. Tudi vam niso pri srcu vsi ljudje, drži? Ne bodite ponižne, ko gre za vaše želje, potrebe in interese. Postavite se zase in poskrbite za svojo srečo in notranji mir. A bodite pripravljene: če boste šle skozi življenje s pokončno glavo in globoko vero vase, boste pogosto deležne kritik, ljudje vas bodo zapuščali in doletele vas bodo izgube. Vendar boste vselej ostale zveste sebi in v vašem življenju bodo našli prostor le ljudje, ki so vredni vašega zaupanja, ljubezni in spoštovanja. Vsi drugi, ki si ne zaslužijo vaše ljubezni, bodo odpadli.

Ne pričakujte
Ljudje se zelo pogosto znajdejo v osebnostnih krizah, ker preveč pričakujejo. Pa ne od sebe, od drugih. Svoje upe obračajo v druge. Pričakujejo, da jih bodo ti osrečili, jim naredili življenje lepo, zabavno in zanimivo. Polagati lastno srečo v naročje drugega je nadvse tvegano. Kaj hitro se lahko zgodi, da nekdo ne bo želel (več) igrati po vašem scenariju, in to vas bo užalostilo. Vedno znova boste razočarani, kar zlahka vodi v obup in žalost. Moj nasvet se glasi: pričakujete le tisto, kar si lahko daste same. Vselej, ko ste na tleh in potrebujete spodbudo, se opomnite, da ste same sebi najboljše rešiteljice in motivatorke. Spomnite se, kdo ste in kaj vse ste v življenju že premagale, prestale in zmogle.

Še vedno ste tukaj. Preživele ste že marsikaj in tudi temu problemu boste kos. Pred vami je življenje, ki vas kliče, da ga živite. Res ni vedno postlano z rožicami, a od vas je odvisno, ali boste preštevale vse tisto, kar (mislite, da) vam manjka, ali boste raje seštevale vse darove, ki so vam dani. In nikoli, nikoli ne pozabite: »Življenje je tvoje!«

Še več lepotnih, modnih, zdravstvenih in prehranskih nasvetov najdete v priljubljeni ženski reviji BZ (Bodi zdrava), ki jo lahko kupite tudi v prodajalnah dm po vsej Sloveniji.

Izšla je nova številka revije Bodi zdrava. Vabljeni k branju! foto: revija Bodi Zdrava

prejšnji članek
Z dobrodelnim koncertom Viljem Julijan zbrali 70 tisoč evrov sredstev
Svet slavnih
Z dobrodelnim koncertom Viljem Julijan zbrali 70 tisoč evrov sredstev
naslednji članek
Moten urin neprijetnega vonja kaže na okužbo sečil
Zdravje
Moten urin neprijetnega vonja kaže na okužbo sečil
#obraziavenija
obraziavenija