dlake v grlu
Svet24.si

Avstrijcu so v grlu rasle 5-centimetrske dlake

darko horvat
Necenzurirano

Vrnitev največjega slovenskega tajkuna: v Izraelu kupuje AI podjetja

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Kako povečati svoje zaupanje v življenje?

28. 6. 2024; 06.00
Avtor: C. R. / revija Bodi zdrava
srečna ženska

srečna ženska foto: Dreamstime

»Zaupaj usodi, bogu, vesolju, življenju, da bo dobro poskrbelo zate.« Pa je res tako? Zdi se, da je to lažje izreči kot storiti oziroma zares čutiti. Pri BZ smo vseeno želeli izvedeti več in poiskali smo načine, kako vendarle lahko povečamo to zaupanje, brez katerega je zares sproščeno življenje veliko težje ali kar nemogoče.

ZAVEDANJE #1: Dajem vse od sebe

Pogosto se za strahom pred prihodnostjo in življenjem skriva nezaupanje vase in v lastne sposobnosti: »Če bi se bolj potrudil/-a, bi bil/-a v življenju srečnejši/-a oziroma bi mi življenje prineslo to, kar si želim.« Ob takih občutkih nenehne krivde je seveda težko zaupati življenju, saj en del nas meni, da si prave sreče v resnici niti ne zaslužimo. In potem je seveda tudi ne dosežemo.

V resnici prav vsak človek v vsakem trenutku daje od sebe natančno toliko, kolikor v tistem trenutku zmore – torej »vse«. Pa četudi je morda videti, da bi se lahko bolj potrudil: bolj zdravo jedel, se več gibal, bolj pozitivno razmišljal … To seveda ne pomeni, da to lahko uporabimo kot opravičilo za nedejavnost in osebno stagnacijo, vendar se je na to dobro spomniti vsakič, ko se ujamemo v začarani krog občutkov krivde in samokaznovanja.


ZAVEDANJE#2:
Vse se spreminja

Vse v naravi se nenehno spreminja, zato je iskanje idealnih okoliščin, idealnega življenja, idealnih ljudi in odnosov vedno obsojeno na neuspeh. Vsakič ko se nam zdi, da smo končno dosegli to, po čemer smo hrepeneli, pridejo življenjske sile, ki nam to nekako odvzamejo – dobesedno ali z zmanjšanjem vrednosti. Še posebno ko si nekaj (pre)močno želimo, se po načelu ravnovesja ali načela jin-jang vpletejo prav tako močne nasprotne sile.

Za sproščen odnos do življenja je zato nujno, da sprejmemo večno spremenljivost vsega, kar nas obdaja. Da se prepustimo temu naravnemu toku nihanja in valovanja, ki se mu nima smisla upirati. To ne pomeni, da se reki življenja prepustimo kot papirnati čolniček, temveč da tokove in vetrove življenja izkoriščamo, da nas odpeljejo tja, kamor smo v življenju namenjeni.


ZAVEDANJE#3: Naloga moje duše

Včasih se morebitnega črnega življenjskega scenarija tako zelo bojimo, da smo pripravljeni narediti vse, da bi se mu izognili, v resnici pa ga s takšnim paničnim vedenjem prikličemo v svoje življenje. Če vas je močno strah tako imenovane negativne prihodnosti, se večkrat na dan zavestno spomnite, da ste na svet prišli z nekaterimi dušnimi nalogami, ki jih morate opraviti, zato vam bo življenje tako dolgo streglo z nekaterimi življenjskimi lekcijami, dokler jih ne boste usvojili. In prav zato je nesmiselno bežati od bolečine in težav, ki so ali morajo v vaše življenje priti z razlogom – da vas nečesa naučijo.

»To me zelo boli. V redu ... Kaj mi poskuša bolečina sporočiti oziroma kaj mi pove novega o meni?« je vprašanje, ki je veliko bolj konstruktivno kot občutki obupa, strahu in nezaupanja v življenje. Zato sprejmite tudi tisti »negativni« del sveta, življenja in samih sebe, saj vas prav tako kot »pozitivni« deli peljejo proti cilju vašega srca in duše.

Čeprav se nekateri ljudje ob omembi naloge duše le posmehljivo nasmihajo, gre za vprašanje bistva življenja, s katerim se vsak človek prej ali slej sreča. Če ne prej, pa na smrtni postelji. Toda ali ni bolje, da o tem raje razmišljamo prej, ko morda lahko še kaj spremenimo oziroma življenje obrnemo tako, da bomo nalogo duše lahko dosegli že v tem življenju? Četudi morda ne verjamete v reinkarnacijo, ne pozabite, da je občutek življenjskega zadovoljstva največji, kadar sledimo notranjemu klicu srca in duše. Takrat z vsem telesom vemo, da je »to to«.

Še več lepotnih, modnih, zdravstvenih in prehranskih nasvetov najdete v priljubljeni ženski reviji BZ (Bodi zdrava), ki jo lahko kupite tudi v prodajalnah dm po vsej Sloveniji.

Izšla je nova številka revije Bodi zdrava. Prijazno vabljeni k branju!

Izšla je nova številka revije Bodi zdrava. Prijazno vabljeni k branju! foto: Revija Bodi zdrava

prejšnji članek
Zakaj je Denis Avdić prestavil dopust?
Svet slavnih
Zakaj je Denis Avdić prestavil dopust?
naslednji članek
To slovenskim nogometašem sporoča Luka Dončić
Svet slavnih
To slovenskim nogometašem sporoča Luka Dončić