Zdravje
 

V katerih letih so ženske najsrečnejše in zakaj?

31. 7. 2024; 17.00
Avtor: Tina Lucu / revija Liza Maja
srečna-ženska

srečna ženska foto: profimedia LIZA MAJA

V naši družbi je veliko stereotipov o starosti, veliko jih je povezanih z ženskami. Recimo, da so v starosti čemerne in obupane starke, ki zjutraj sovražijo sebe, popoldne pa ves svet.

V nasprotju s temi prepričanji pa ženske z leti dejansko postajajo srečnejše - in to dokazuje znanost. Raziskava o sreči in staranju, ki jo je izvedel inštitut Brookings, ponuja presenetljive rezultate: pokazala je, da so ljudje najmanj srečni v dvajsetih, tridesetih in zgodnjih štiridesetih, s staranjem pa začnejo vse bolj ceniti svoje življenje. Pravzaprav večina ljudi postane srečnejših po 55. letu in doseže vrh zadovoljstva proti koncu življenja.

Dilip V. Jeste, znani ameriški geriatrični nevropsihiater, ki se ukvarja s kakovostnim življenjem v starosti, je odkril, da smo ljudje najbolj srečni in zadovoljni, ko smo starejši. Poleg tega starejši ljudje občutijo tudi manj stresa, pa tudi tesnobe in depresije. Pravzaprav se izkaže, da se naše duševno zdravje s staranjem izboljšuje, poroča lithub.com. Hkrati se je pokazalo, da so ženske srečnejše od moških, in sicer so najsrečnejše med 65. in 79. letom. Druga raziskava podjetja DC Thomson Media je zajela tisoč žensk, starih od 50 do 65 let, in prav toliko žensk, starih od 20 do 30 let. Potrjeno je bilo tudi, da so ženske po 50. letu srečnejše od mlajših.

srečna ženska foto: profimedia LIZA MAJA

Presenetljivo je bilo odkritje, da so starejše ženske tudi bolj zadovoljne s svojim spolnim življenjem. Tretjina sodelujočih v tej raziskavi seksa vsaj dvakrat na teden – na redne zmenke pa jih hodi celo 70 odstotkov. Poleg tega, da imajo starejše ženske bogatejše ljubezensko življenje, imajo na splošno več časa, da se posvetijo sebi in, vsaj sodeč po tej raziskavi, telovadijo vsaj dve uri na teden - kar je pol ure dlje kot dvakrat mlajše ženske, poroča Independent.co.uk. Sklepamo lahko, da so ženske v jeseni življenja ne le srečnejše od mlajših žensk, ampak so tudi najsrečnejša skupina v celotni populaciji.

srečna ženska foto: profimedia LIZA MAJA

Toda zakaj ta razlika med spoloma?

Obstaja veliko možnih razlogov, zakaj so ženske s staranjem srečnejše od moških. Ženske imajo v starosti bogatejše družabno življenje - na primer bolj sodelujejo v življenju svojih otrok in vnukov, a so tudi bolj povezane s krogom prijateljev in uspešno gojijo nekaj dolgoročnih prijateljstev. Znano je, da je družabno življenje zelo pomembno za duševno in telesno zdravje, povezano pa je tudi s pričakovano življenjsko dobo.

Poleg tega so ženske v starosti na splošno bolj aktivne, imajo pa tudi manj psihičnih težav, saj so se skozi življenje naučile voditi intimne pogovore, se zaupati drugim in se medsebojno podpirati ter bolj odprto razpravljati o svojih globokih čustvih. V primerjavi z mlajšimi ženskami so tudi bolj samozavestne, kar bi lahko bil razlog za bolj izpolnjeno ljubezensko življenje. Torej, vrhunec življenja za ženske ni, kot se je mislilo, v njihovih dvajsetih ali tridesetih letih. Vsekakor razlog za optimizem, saj se zdi, da najboljše šele prihaja. Samo potrpežljivi moramo biti.

srečna ženska foto: profimedia LIZA MAJA

prejšnji članek
Tinkara Kovač o ločitvi, ki se je zgodila pred dvema letoma
Svet slavnih
Tinkara Kovač o ločitvi, ki se je zgodila pred dvema letoma
naslednji članek
Indijske skrivnosti opremljanja doma
Življenjski slog
Indijske skrivnosti opremljanja doma

Napačno vnesen email naslov

  • Uporabite pravilen email naslov
  • npr.: "narocnik@mail.si"

Ta email naslov je že uporabljen!

Registracija je bila uspešna!

Prijavite se na e-novice

Zahvaljujemo se vam za prijavo.

Na svoj e-naslov boste prejeli potrditveno sporočilo.

Prišlo je do napake. Preverite vpisan e-naslov in znova poskusite.