Zdravje
 

Znaki vročinskega udara in strokovna navodila, kako pomagati

30. 7. 2024; 15.00
Avtor: Tina Lucu / revija Liza Maja
zdravje vrocinska kap (1)

Vročina foto: revija Jana

Slovenija ima vsako poletje kar nekaj vročinskih valov, ki so lahko nevarni za ljudi, zlasti za starejše, bolne in otroke. Da bi se zaščitili in preprečili zdravstvene težave, je treba sprejeti ukrepe za zaščito pred vročino in močnim sončnim sevanjem.

Med drugim se izogibajte izhodom med 10. in 17. uro. Včasih to sicer ni mogoče, s čimer se poveča tveganje, da doživite vročinsko kap.

Zdravnike smo vprašali, kaj je vročinska kap, kakšni so simptomi, kako zagotoviti prvo pomoč osebi, ki ima te simptome in je ogrožena.

Vročinska kap je posledica pregretja telesa zaradi visokih zunanjih temperatur. Pojavi se, ko telesna temperatura doseže okoli 40 °C, kar povzroči motnje v delovanju centralnega živčnega sistema za nadzor telesne temperature, hipotalamusa in motnje v fiziološkem mehanizmu hlajenja.

/ foto: Bobo

Simptomi vročinskega udara

Bolj dovzetni so starejši od 65 let, otroci, mlajši od štirih let, fizični delavci na vročini, kronični bolniki, alkoholiki, starejši ljudje, ki so v vročini v slabo prezračenih prostorih, in ljudje v zaprtih avtomobilih na soncu.

Simptomi hude vročinske kapi so lahko zelo nevarni in da v nekaterih primerih lahko vodijo celo v komo.

Človek se lahko na začetku počuti slaboten, ima črne oči, ima vrtoglavico, palpitacije, hitro diha, pojavijo se mišični krči, glavobol, slabost, bruhanje, koža pa je običajno suha, rdeča in vroča.

Simptomi lahko napredujejo do nestabilnosti med hojo, zmedenosti, dezorientacije, tresenja, epileptičnih napadov, izgube zavesti in celo kome.

Nevrologinja je opozorila, da je toplotni udar urgentno stanje in da je treba najprej poklicati reševalce, šele nato pomagati osebi v težavah.

vročina foto: Shutterstock

Kako pomagati osebi, ki jo zadene vročinska kap?

Vročinska kap lahko vodi do odpovedi organov, trajne poškodbe možganov ali smrti in velja za nujno medicinsko stanje. Zato najprej pokličite reševalce, šele nato pomagajte osebi v težavah.

Čim prej je treba znižati telesno temperaturo. Osebo odpeljemo v hladen prostor ali v senco, potopimo v hladno vodo, položimo hladne obkladke na vrat, pazduhe, dimlje, križ in glavo ter ji damo piti hladno vodo oz. izotonično pijačo.

Vročinska kap lahko zadene vsakogar.

Preventivno se priporoča izogibanje neposredni izpostavljenosti soncu ali zatohlim prostorom v obdobjih najvišjih temperatur.

Priporočljivi so pitje dovolj tekočine, uporaba klimatskih naprav, zračenje prostorov, uporaba krem z visokim zaščitnim faktorjem. Izogibajte se alkoholu in kavi ter nosite udobna oblačila.

Če opazite simptome toplotnega udara, pokličite pomoč, poiščite prostor v senci ali pod klimo, polijte se z vodo, slecite tesna oblačila, popijte ohlajeno vodo ali športno pijačo.

prejšnji članek
Poletne avanture: romanca pod soncem
Zdravje
Poletne avanture: romanca pod soncem
naslednji članek
To so trije tipi težkih mam
Zdravje
To so trije tipi težkih mam

Napačno vnesen email naslov

  • Uporabite pravilen email naslov
  • npr.: "narocnik@mail.si"

Ta email naslov je že uporabljen!

Registracija je bila uspešna!

Prijavite se na e-novice

Zahvaljujemo se vam za prijavo.

Na svoj e-naslov boste prejeli potrditveno sporočilo.

Prišlo je do napake. Preverite vpisan e-naslov in znova poskusite.