nevihta, strele
Svet24.si

Maj prinaša plohe in nevihte. V teh krajih bo najbolj mokro

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje
Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Neverjetni učinki pilatesa na vaše telo

22. 9. 2023; 04.00
Avtor: O. T. / revija Bodi zdrava
shutterstock_233489626

Pilates deluje rehabilitacijsko foto: Shutterstock

Pilates je vadba, ki vključuje čudovito kombinacijo nadzorovanega gibanja, umske ozaveščenosti in zavestnega dihanja. Je odlična vadba za krepitev mišic od znotraj navzven, za izvajanje pa ne porabimo veliko časa.

Zdravstvene prednosti redne in pravilne vadbe vključujejo krepitev mišične mase, odpravljanje in lajšanje težav z dihanjem, odpravljanje bolečin po številnih poškodbah ter izboljšanje duhovne povezanosti, gibčnosti in revitalizacije telesa. S pilatesom pa lahko tudi lepo izoblikujete svoje telo.

BALZAM ZA LEPOTO IN ZDRAVJE

Pilates je umirjen način vadbe, ki hkrati razvija gibljivost in moč, zato je namenjen ljudem različnih telesnih konstrukcij in v vseh življenjskih obdobjih. Izvaja ga širša množica ljudi, torej od atletov, plesalcev in tistih, ki vaditi šele začenjajo ali pa s to metodo zdravijo specifične poškodbe. Zlasti učinkovit je za osebe z bolečinami v sklepih in za posameznike, ki si želijo izklesati telo ter se ubraniti posledic vsakodnevnega stresa. Vadba se odsvetuje le nosečnicam, ki se prej niso ukvarjale s telovadbo in se telesno ne počutijo dobro. Pilates ima številne blagodejne učinke na zdravje. Izboljšuje splošno počutje, krepi duha, telo in um, saj zahteva telesni in miselni pristop pri izvajanju. Je blagodejen za naše čustveno zdravje, saj pomirja naš um in živčni sistem. S podaljševanjem in krepitvijo mišic izboljšuje cirkulacijo v našem telesu, kar učinkuje kot pomlajevanje in uravnoteženje energetskega in fizičnega telesa. S svojimi zdravilnimi lastnosti bistri misli ter izboljšuje motivacijo in samozavest.


DELUJE IZJEMNO REHABILITACIJSKO
Pilates je odličen način tako rehabilitacije po športnih poškodbah kot tudi preventiva pred poškodbami. Vadbeni sistem s pravilno izvedbo namreč pomaga vzpostavljati telesno simetrijo, varuje telo pred poškodbami in izboljšuje zavedanje lastnega telesa. Ta tehnika ima številne prednosti, saj nabor vaj izboljšuje telesno in psihično zdravje poškodovanih posameznikov. Pilates izboljšuje gibljivost celotnega telesa, posledično pa pripomore tudi k izboljšanju prožnosti mišljenja in kakovosti življenja. Pilates ima blagodejne učinke tudi na naše dihanje. Njegov sestavni del je namreč umetnost in vzorec pravilnega dihanja, s tem pa nas vadba podzavestno uči tudi boljše izrabe diha. Globoko dihanje je za zdravje ključnega pomena, saj znižuje krvni tlak in zmanjšuje stres. Pilates oziroma trening za abdominalni mišični tonus pa preprečuje in odpravlja tudi bolečine v ledvenem predelu. Posamezniki, ki redno izvajajo pilates, pridobijo mišično moč, s tem pa krepijo tudi spodnji del hrbta in preprečujejo nadaljnje telesne poškodbe. Priporočljiv je za vsakodnevno telesno vadbo, saj ob pravilni in natančni izvedbi ne povzroča obrabe vezi in ne bremeni mišic ali sklepov. Pri posameznikih, ki redno izvajajo pilates, pa so opazne tudi spremembe v telesnem videzu. Z redno vadbo se oži pas, učvrstijo se mišice in zmanjšuje količina maščobnih blazinic. Pilates poveča gibljivost, moč, nadzor nad telesom ter izboljšuje splošno počutje in zmanjšuje bolečine v hrbtenici.

ZA VITKO LINIJO IN BOLJŠE POČUTJE
Pilates nam pomaga izklesati in izoblikovati telo. Z njim namreč izoblikujemo lepe in podolgovate mišice, čvrsto telo in pravilno držo, vadba pa vključuje razgibavanje vseh delov telesa. Pri vadbi uporabljamo različne pripomočke, kot so elastični trakovi, navadne palice, male in velike žoge. Vadite lahko kjer koli in kadar koli. Nekatere vaje trajajo manj kot deset minut, v tem času pa uspešno okrepite trebušne in hrbtne mišice. Pozitivne učinke lahko občutite že po deseti vadbi, pri vadbi vsaj trikrat na teden. Pilates je odlično dopolnilo shujševalnega procesa, saj nam s povečevanjem mišične mase v telesu pomaga porabljati kalorije, odvajati strupe iz telesa in izgubljati odvečne kilograme. Najuspešnejši način za zdravo izgubo telesne teže je namreč kombinacija uravnotežene in zdrave prehrane, aerobnega treninga in treninga za povečevanje moči, kot je na primer pilates.

DO ELEGANCE, MOČI IN MILINE
Pilates pripomore k temu, da se premikate z eleganco, lahkoto in milino. S svojimi vajami učinkuje predvsem na globoke oziroma notranje mišice, ki krepijo simetrijo telesa in prožnost hrbtenice. Pri pilatesu se vaje izvajajo iz središča telesa in so zatorej usmerjene h krepitvi trupa. Joseph Hubertus, ki je iznašel vadbo, je izhajal iz trditve, da je območje mišic med prsnim košem in medenico tako imenovani center moči, ki ga s pilatesom tudi uspešno budimo in krepimo. Pilates vodi k izboljšanju drže, kar posledično odpravlja tudi glavobol, napetosti, bolečine v križu, bolečine v vratu in številne druge bolečine.

Še več lepotnih, modnih, zdravstvenih in prehranskih nasvetov najdete v priljubljeni ženski reviji BZ (Bodi zdrava), ki jo lahko kupite tudi v prodajalnah dm po vsej Sloveniji.

Izšla je nova številka revije Bodi zdrava. Vabljeni k branju!

Izšla je nova številka revije Bodi zdrava. Vabljeni k branju! foto: revija Bodi Zdrava

prejšnji članek
Bo Robert Roškar del šova MasterChef?
Svet slavnih
Bo Robert Roškar del šova MasterChef?
naslednji članek
2 načina, kako doseči več z manjšim vložkom
Zdravje
2 načina, kako doseči več z manjšim vložkom
#obraziavenija
obraziavenija