njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Koliko naj bi vadili?

23. 7. 2024; 17.00
Avtor: K.M.
vadba, telesna aktivnost

foto: Profimedia

Ko pogledamo okrog sebe, se zdi, da marsikdo pretirava s športom, a kot družba se v povprečju vendarle še vedno ne gibamo dovolj.

Po priporočilih svetovne zdravstvene organizacije v zvezi z gibanjem za zdravje naj bi se ljudje gibali vsak dan, zmerno, po pol ure. Ima pa vsaka starostna populacija svoje posebnosti. Tako otroci potrebujejo količinsko več gibanja, ki naj bo raznovrstno, starejši ljudje pa potrebujejo manj gibanja, in to naj bo zelo zmerno. Bolj kot iskanje natančne količine, minut ipd. je pomembno, da imamo v zavesti, da se moramo gibati. Da to naše telo nujno potrebuje.

Da je to hrana za telo in da to brez gibanja težko ostane zdravo, gibljivo in brez bolečin ali drugih gibalnih težav na starost. Pri tem je treba vedeti, da se za gibanje šteje vsaka dejavnost, ki jo opravimo s telesom (peš, s kolesom, skirojem …), čeprav stroka vendarle teži k temu, da je treba v življenju ustrezno ohranjati večino gibalnih sposobnosti: vzdržljivost, ravnotežje, koordinacijo, gibljivost in moč.

Kaj pa če pretiravamo? 

Za optimalno zdravje telesa moramo torej delati tako za vzdržljivost kot za ravnotežje, koordinacijo, gibljivost in moč. A kaj se zgodi, ko eni ali več omenjenim gibalnim sposobnostim namenimo preveč pozornosti? Če pridemo do točke, da naše telo pade iz ravnovesja zaradi preveč vadbe, lahko to vodi do kronične utrujenosti, poškodb, težav s spanjem, hormonskega neravnovesja ipd. A tudi preveč vadbe je povsem individualna količina, kar pomeni, da ob enaki ali obsežnejši vadbi lahko nekdo pade iz ravnovesja, za drugega pa je te vadbe ravno prav.

prejšnji članek
Gaja Filač in Matej Zemljič ujeta skupaj
Svet slavnih
Gaja Filač in Matej Zemljič ujeta skupaj
naslednji članek
Alyo skrbi za njeno psičko Abbo
Svet slavnih
Alyo skrbi za njeno psičko Abbo

Napačno vnesen email naslov

  • Uporabite pravilen email naslov
  • npr.: "narocnik@mail.si"

Ta email naslov je že uporabljen!

Registracija je bila uspešna!

Prijavite se na e-novice

Zahvaljujemo se vam za prijavo.

Na svoj e-naslov boste prejeli potrditveno sporočilo.

Prišlo je do napake. Preverite vpisan e-naslov in znova poskusite.