stojnice, belvedere
Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice priklepajo na avtomobile, zemljo asfaltirajo ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836
Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega svetovalca ministrice Prevolnik Rupel.

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Endometrioza – pogosta, a slabo znana

23. 3. 2016; 08.00
Avtor: Tina Guček / Bodi zdrava
Menstruacija

foto: Thinkstock

Endometrioza je ena tistih bolezni, za katero je vsaka ženska že kdaj slišala, a se o njej precej malo govori in verjetno (razen seveda tistih, ki jo imajo) jo večina od nas precej slabo pozna.

A dejstvo je, da je endometrioza najpogostejša ginekološka bolezen, ki prizadene kar eno od desetih žensk v rodnem obdobju.



Endometrioza je pogostejša od sladkorne bolezni ali najpogostejšega ženskega raka (raka na dojki) in v Sloveniji naj bi bilo med trideset in štirideset tisoč bolnic s to boleznijo. »Gre za kronično bolezen žensk, pri kateri se tkivo, podobno maternični sluznici (tako imenovani endometrij), pojavlja zunaj maternice. Največkrat jo najdemo v mali medenici na potrebušnici, v jajčnikih (v obliki cist oziroma tako imenovanih endometriomov), na materničnih vezeh, v nožnici, pri hujših oblikah pa je razširjena na črevo, mehur, pritiska na sečevode in tako okvari ledvice,« pravi prof. dr. Eda Vrtačnik Bokal, predstojnica kliničnega oddelka za reprodukcijo Ginekološke klinike UKC Ljubljana.

Težave, ki jih povzroča endometrioza
Ključna težava, ki jo imajo bolnice z endometriozo, so težave z zanositvijo ali celo neplodnost, velike težave pa so tudi bolečine. Te se pojavljajo predvsem v času menstruacije, pri nekaterih ženskah pa tudi v obliki kroničnih bolečin v spodnjem delu trebuha, ki so neodvisne od menstrualnega cikla. Včasih se endometrioza kaže tudi v obliki bolečih spolnih odnosov, ko bolečina lahko traja še nekaj ur po samem spolnem odnosu. Lahko je tudi razširjena na črevo (v tem primeru se v času menstruacij pojavi boleče odvajanje blata, lahko pridruženo s krvavim blatom) ali na mehur (bolnice imajo občutek nepopolnega izpraznjenja mehurja, pogosto urinirajo in imajo bolečine pri uriniranju v času menstruacije).

Kako jo diagnosticirati?
Ker se ta bolezen večinoma kaže le z bolečinami, je diagnosticiranje precej težko, za dokončno diagnozo pa je potrebna laparoskopija v rokah izkušenega operaterja. Zaradi povečanih potreb in vse zahtevnejše diagnostike so na Kliničnem oddelku za reprodukcijo Ginekološke klinike v Ljubljani lani ustanovili tudi Dnevni center za endometriozo, v katerem izvajajo vso diagnostiko po sodobnih priporočilih diagnosticiranja endometrioze. Prav tako se v Sloveniji lahko pohvalimo, da imamo dolgoletne in interdisciplinarne izkušnje v kirurškem zdravljenju napredovanih oblik endometrioze. Operacije potekajo v tako imenovanih kirurških timih za endometriozo, ki jih sestavljajo ginekologi, abdominalni kirurgi in urologi, posebej specializirani za endometriozo in njene posebnosti. Tako lahko bolnicam zagotovijo optimalno zdravstveno oskrbo s čim nižjim odstotkom zapletov in ponovitvami bolezni.

Ko zboliš za endometriozo
O endometriozi smo se iz prve roke pogovarjali z Alenko Krobat, ki pravi, da je pri njej trajalo celih deset let, da so ugotovili, da sploh ima to bolezen. »Za tako pozno ugotovitev pri meni je bil deloma kriv takratni ginekolog in deloma ta bolezen, ki je nepojasnjena in še ne dovolj raziskana. Sicer se zdaj ginekologi vse bolj poglabljajo vanjo in upam, da jo bodo nekega dne zares poznali,« pripoveduje Alenka. Njene težave so se začele približno leta po prvi menstruaciji, v času srednje šole. Iz cikla v cikel so bile menstruacije vse močnejše in vse bolj boleče. Mama jo je takoj peljala h ginekologu, ki pa njenih težav ni jemal resno. Menil je, da ima pač močnejše menstruacije in da je to, da boli, popolnoma normalno, ter ji predpisal protibolečinske tablete. Ker se stanje ni umirilo, je zamenjala ginekologa in naletela je na še ena gluha ušesa. Bolečine so postajale neznosne, pomagala ni več nobena protibolečinska tableta in menstruacije so bile res zelo močne in trajale tudi po 14 dni ali še več. »Da je mera polna, je moj ginekolog menil, da igram, da bi rada samo opravičilo za izostanek od pouka in da tako zelo pa že ne more boleti. Rekel je, da bo boljše, ko bom polnoletna. Ker se to seveda ni zgodilo, me je potolažil, da bo po porodu vse v redu,« pravi.

Pri naslednjih bolečinah ni šla več h ginekologu, ampak v bolnišnico k dežurnemu zdravniku. V dveh tednih je bila petkrat tam in dežurni zdravnik je menil, da so bolečine ginekološke, ginekolog pa, da so drugačnega izvora. Ko je bilo že tako hudo, da je zaradi bolečin cele noči prejokala, je stopil v akcijo njen oče, ki je končno naredil red. »Z menoj je šel v ordinacijo, zdravniku razložil, naj vklopi ultrazvok, in mu povedal, da ne gre ven, dokler mu ne pove, kaj vidi, ker to ni več normalno. Tisto noč sem ostala notri in v bolnišnici ležala en teden. Naletela sem na krasnega ginekologa, ki je posumil na endometriozo in mi predlagal, naj nemudoma zamenjam ginekologa. Priporočil mi je zdajšnjo ginekologinjo in z njo sodeloval pri mojem zdravljenju. Pozneje je tudi opravil laparaskopsko operacijo in postavil končno diagnozo endometrioza in adenomioza maternice. Zaradi endometrioze sem imela priraščeno maternico na trebušno steno in z izrastlino na pečico,« pove.

Alenkino zdravljenje je potekalo s hormonskimi tabletami (ta del je bil žal neuspešen), pa tudi operativno – na ta način so ji uspešno odstranili zarastline, ki so nastale zaradi endometrioze. Za odstranitev same endometrioze se ni odločila, saj mamica dveletne Naje upa, da ji bo uspelo še enkrat zanositi in se bo za ta poseg odločila pozneje. Naja je bila sicer spočeta z umetno oploditvijo. »Pravega vzroka niso našli in sva eden tistih parov, kjer je vzrok za neplodnost nepojasnjen. Najverjetneje je to zaradi endometrioze, vendar tega ne moremo zagotovo potrditi.« 

Na vprašanje, ali želi o endometriozi dodati še kaj, moja sogovornica resno doda: »Rada bi dala le nasvet staršem, da naj poslušajo svoje hčere, ko tarnajo zaradi bolečin v trebuhu ob menstruaciji ali celo zunaj mesečnega cikla. To so bolečine, ki se jih ne da opisati, za marsikoga sem bila mehkužna in so trdili, da imam zelo nizek prag bolečine. Od bolečin sem komaj stala na nogah, medtem ko me je ginekolog spraševal, ali sem prišla zaradi opravičila za šolo, in mi na recept pisal tablete Lekadol, za katere je vedel, da mi ne pomagajo popolnoma nič. Hvaležna sem mojim staršem, ki so mi takrat verjeli in niso poslušali ginekologa, ko je trdil, da je to vse normalno. Ja, bolečine ob menstruaciji so res normalne, ampak ne takšne, zaradi katerih so ti onemogočena dnevna opravila. Zato še enkrat, mamice, poslušajte svoje hčere, in ko začnejo tako hudo tarnati iz meseca v mesec, jim verjemite in pri ginekologu vztrajajte, da se ovrže ali pa potrdi ta diagnoza. Zahtevajte napotnico za specialista, ki se ukvarja prav z endometriozo.«

foto: Profimedia

prejšnji članek
Prepoznajte znake dehidracije
Moda&Lepota
Prepoznajte znake dehidracije
naslednji članek
Zdrava mera soli
Zdravje
Zdrava mera soli