stojnice, belvedere
Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice priklepajo na avtomobile, zemljo asfaltirajo ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836
Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega svetovalca ministrice Prevolnik Rupel.

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Uporabljate pravo sol?

19. 5. 2016; 01.30
Avtor: Mira Ćirović
uvodna

foto: Arhiv

Ljudje potrebujemo najmanj 0,2 grama soli na dan, priporočena količina pa je od 3 do 5 gramov na dan. Raziskave so pokazale, da Slovenci zaužijemo preveč soli, za kar okoli 155 odstotkov več, kot je potrebno. Pretiran vnos soli lahko vodi do težav z zdravjem, kot so visok krvni tlak, srčna kap, poškodbe ledvic in zadrževanje tekočin v telesu.

Evaporirana sol vsebuje veliko natrijevega klorida, ki je zdravju škodljiv, a vsebuje jod, ki je pomemben za zdravo delovanje ščitnice. Sol med drugim uničuje bakterije in mikrobe, ki povzročajo razkroj živalskih organizmov, zaradi česar jo uporabljajo tudi pri konzerviranju.

Kamena sol podobno kot evaporirana kamena sol vsebuje jod. Je intenzivnejšega okusa, tako da pri prvi uporabi malo pazite. Najbolj znana jedilna kamena sol, ki jo lahko dobite na slovenskem tržišču, je himalajska sol. Je ročno izkopana in vsebuje pomemben mineral – železo.

Morska sol je edina sol, ki ni obvezno jodirana, zato lahko vsebuje zelo malo joda. Predlagamo, da pred nakupom preverite proizvajalca in etiketo. Velik problem pri morski soli je tudi, da je morje vse bolj onesnaženo, z njim pa tudi sol.

Indijska oziroma črna sol pravzaprav ni črna, ampak rdečkasto siva zaradi železa in raznih mineralov. Ima zelo specifičen okus (nekateri pravijo, da po trdo kuhanih jajcih).

Pečena sol je tradicionalna aromatična korejska sol, pridelana s pečenjem v bambusovih tulcih, zapečatenimi z aromatično rumeno glino (tipično za Korejo), nad ognjem iz borove smole. Sol je zanimivega eksotičnega okusa po sveže pokošeni travi, blagega okusa mentola zaradi borove smole, proti koncu pa začutimo zelo rahel okus po dimu. Sol se uporablja za tradicionalne korejske jedi, kot so juhe, obare, kuhana zelenjava in pečeno meso.

prejšnji članek
9 razlogov, da mu ne daste priložnosti
Njenih 5 minut
9 razlogov, da mu ne daste priložnosti
naslednji članek
Prepustite svoje skrbi zemlji, vodi ...
Zdravje
Prepustite svoje skrbi zemlji, vodi ...
#obraziavenija
obraziavenija