stojnice, belvedere
Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice priklepajo na avtomobile, zemljo asfaltirajo ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836
Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega svetovalca ministrice Prevolnik Rupel.

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Napake, ki resno ogrožajo vaše oči

1. 6. 2016; 12.28
Avtor: C. R.
ženska, sončna očala,
Najbrž ste se že navadili, da se vse leto mažete s kremo z zaščitnim faktorjem, kaj pa naredite za zaščito svojih oči?

Fotokeratitis je bolezen oči, ki ga povzroči daljše izpostavljanje oči nevidnim ultravijoličnim žarkom, ki se odbijajo od vodne površine, peska, snega in ledu. Opekline sprednjega dela očesa tj. roženice povzročajo bolečino, oteklino, pordečitev, povečano izločanje solz, preobčutljivost na svetlobo, lahko pa tudi začasno poslabša vid. Za lajšanje simptomov pomagajo hladni obkladki, umetne solze, pri težjih primerih pa se predpisujejo lokalni antibiotiki.

Da bi se izognili fotokeratitisu se zaščitite 

1. Vedno nosite ustrezna sončna očala

Čeprav se nekaterim zdi zapravljanje večje vsote denarja za očala razsipavanjez denarjem, to ne drži. Takšna investicija lahko prepreči potencialne zdravstvene težave. Zdravniki svetujejo, da izberete očala, ki vas bodo popolnoma zaščitila pred UV žarki.

Pomembno je, da očala kupite pri pooblaščenih prodajalcih, saj lahko očala slabe kvalitete povzočijo celo več škode, kot če očal sploh nimate. Temnejša očala namreč povzročajo širjenje zenice, zato v oko vstopi več svetlobe. Če očala nimajo filtra za UV žarke pa so lahko poškodbe očesa celo večja kot v primerih, ko se oko samo ščiti pred soncem.

Če niste izbrali priljubljen model očal, ki pokrivajo celo področje oči, morate vedeti, da klasična sončna očala prepuščajo svetlobo tudi s strani. Zato je pametno kupiti sončna očala s polariziranimi lečami z UV zaščito, ki zmanjšajo bleščanje, ojačajo kontrast in poglabljajo naravne barve ter vam lahko pomagajo, da vidite boljše.

2. Ne pozabite zaščititi oči otrok

Otroci potrebujejo še boljšo zaščito kot starši, saj večino svojega časa preživijo zunaj in so še bolj izpostavljeni sončno svetlobi. V otroštvu nas naravna leča v očesu manj ščiti pred škodljivimi UV žarki kot v odrasli dobi, zato je mrežnica še bolj izpostavljena možnosti poškodb, oko pa si zapomni dolgotrajno izpostavljanje UV žarkom.

Če si očal ne morete privoščiti ali pa otrok protestira in si očala snema, otroku nadenite kapo ali klobuk, ki ima široke krajce. Pri tem je pomembno je, da so zaščiteni tudi starši, saj so otrokom zgled.

Ljudje svetle polti imajo manj pigmenta od temnopoltih, zato je njihovo šarenica še bolj dovzetna za poškodbe z UV žarki.

3. Nosite kontaktne leče?

Kljub temu lahko dobite opekline, saj leče ščitijo le del očesa, zato zdravniki priporočajo kombiniranje s sončnimi očali.



prejšnji članek
Hlačne nogavice so čisti strup!
Odnosi
Hlačne nogavice so čisti strup!
naslednji članek
Znana slovenska igralka iskreno o botoksu!
Svet slavnih
Znana slovenska igralka iskreno o botoksu!