vesolje Dobra karma

Kozmične povezave: vsak planet ima v vsakem ...

kondomi Svet24.si

Zbirali so stare kondome, jih prevreli in ponovno ...

IMG_1361 Reporter.si

Kdo komu daje inštrukcije? Miro Petek in Bojan ...

bencin, gorivo, bencinski servis Svet24.si

Vlada uvedla liberalizacijo cen goriv

andrej-vizjak Necenzurirano

Vizjak in Južna prijatelja tudi v denarju ...

presaditev organov Odkrito.si

Darovanje organov je "dejanje srca"

Josip Drabik Njena.si

Ljubezen po domače: Tudi Josip ni neznanec malih ...

Tole vam o zdravju sporoča barva ušesnega masla
| V. M.

Tole vam o zdravju sporoča barva ušesnega masla

Masla ne poskušajte odstraniti z vatiranimi palčkami., Dreamstime

Ne le urin in slina, tudi barva ušesnega masla vam sporoča, kaj se dogaja v vašem telesu. Preverite!

Naše telo proizvaja ušesno maslo zato, da ohrani uho zaščiteno in navlaženo. Na lepljivo zaščito se namreč prilepi umazanija in prah, funkcija masla tako preprečuje, da bi slednja zašla v notranjost ušesa. Običajno je vosek obarvan rumenkasto ali svetlo oranžno, nič nenavadnega pa ni tudi, če boste opazili, da je temno rjave barve. Kaj pa, ko temu ni tako?

•    Zeleno ušesno maslo, vodena struktura: znak vnetja ušes. Okužba se najpogosteje pojavi zaradi zadrževanja vode v ušesnem kanalu.

•    Ušesno maslo ima močan vonj:  znak vnetja srednjega ušesa. Simptome lahko spremlja zvonjenje v ušesih, občutek zamašenega ušesa in izguba ravnotežja. Priporočljivo je, da čim prej obiščete zdravnika.


•    Ušesno maslo je drobljivo: pojav, ki je značilen za starejše ljudi, saj se žleze s staranjem izsušijo. Če vosek po struktuti spominja na mrvice, lahko to nakazuje na ekcem.

Foto: Profimedia - Običajno je vosek v ušesu obarvan rumenkasto ali svetlo oranžno.


•    Tekoč vosek: če opazite na blazini sledi masla, ki je med spanjem stekel iz ušesnega kanala, ne bo odveč posvet z zdravnikom. Gre namreč za simptom, ki nakazuje na okužbo ali kronične težave z ušesi.

•    Pritisk v ušesih: v kolikor imate v ušesih občutek zamašenosti in pritiska, je priporočljiv pregled pri zdravniku. Masla ne poskušajte odstraniti z  vatiranimi palčkami lahko namreč ušesno maslo potisnete še globlje v ušesni kanal in tako povzročite poškodbo bobniča.

•    Srbečica: Nenehna srbečica lahko nakazuje na glivično vnetje. Glivice v sluhovodu lahko poškodujejo bobnič, zato je pravočasno zdravljenje izjemno pomembno. Obiščite zdravnika.