vesolje Dobra karma

Kozmične povezave: vsak planet ima v vsakem ...

kondomi Svet24.si

Zbirali so stare kondome, jih prevreli in ponovno ...

IMG_1361 Reporter.si

Kdo komu daje inštrukcije? Miro Petek in Bojan ...

bencin, gorivo, bencinski servis Svet24.si

Vlada uvedla liberalizacijo cen goriv

andrej-vizjak Necenzurirano

Vizjak in Južna prijatelja tudi v denarju ...

presaditev organov Odkrito.si

Darovanje organov je "dejanje srca"

Josip Drabik Njena.si

Ljubezen po domače: Tudi Josip ni neznanec malih ...

Privoščimo si melancane in rešimo zdravje
| Zoran Franc

Privoščimo si melancane in rešimo zdravje

jajčevci.jpg, Dreamstime

Da bi zdravje spravili v red, ni treba zmeraj posegati po zdravilih. Sploh če se borimo s sladkorno boleznijo ali holesterolom.

Jajčevci ali melancane so v teh dneh že dosegli, če ne celo presegli velikost zrelega plodu. Ste vedeli, da so bližnji sorodnik krompirja in paradižnika? Pri kuhanju nikar ne skoparite z njimi, saj so odličen vir vlaknin, folne kisline, vitaminov (C, K, B), mineralov in nasunina. Nasunin je izjemno močan antioksidant, ki preprečuje nastanek prostih radikalov v telesu ter pomaga ščititi celične membrane pred poškodbami in kopičenjem slabega holesterola. Sicer pa so jajčevci odlični pri čiščenju krvi in uravnavanju delovanja srca ter pospešujejo presnovo, delovanje ledvic in žolča.

ZDRAVI, A HKRATI NEVARNI

Kot zanimivost lahko povemo, da jajčevci tudi po kuhanju, cvrtju, dušenju ali pečenju ohranijo večino vitaminov in mineralov ter so tako pripravljeni še zmeraj odličen vir zdravja. A seveda to velja le, če jih ne lupimo, saj je večina zdravju koristnih snovi ravno v lupini. Jajčevce lahko uživamo le termično obdelane, saj surovi vsebujejo strupeni solanin, medtem ko se ta pri kuhanju razkroji. Presne pa lahko uživamo le vložene.

Foto: Dreamstime - jajčevci na žaru.jpg

VLOŽENI, OCVRTI, DUŠENI

Ko vijoličaste plodove oberemo, pogosto ne vemo, kako bi jih pripravili, a vedite, da so vsestransko uporabni. Pravzaprav je njihova priprava precej podobna pripravi bučk. Lahko jih spečete v pečici, iz njih skuhate odlične juhe, spečete musako, jih nadevate, pripravite namaze …

PAŠTETA IZ JAJČEVCEV

Za zajtrk pripravite namaz z novim okusom! Potrebujete: 3 jajčevce, 2 žlici olivnega olja, 1 feferon, 2 ščepca ingverjevega prahu, nekaj semen koriandra, sol, poper. Priprava: Jajčevce narežite na kolobarje, jih prebodite z zobotrebcem in pri 200 stopinjah pecite 50 minut. Na olju na hitro popražite sesekljani feferon, ki ste ga začinili z ingverjem. Jajčevce stresite v mešalnik, prilijte olje, dodajte feferon in zdrobljena koriandrova semena ter sesekljajte, da nastane enotna masa. To po okusu solite in poprajte.

Foto: Dreamstime - pašteta iz jajčevcev.jpg

POMOČ JE V HRANI

Vsi, ki trpijo za povišanim holesterolom, bi morali pogosto uživati ovsene kosmiče, kvinojo, oreščke in avokado. Nikar pa naj ne pozabijo tudi na česen!