Sončni mrk Dobra karma

5. junij 2020: začetek sezone mrkov! Kaj to ...

horoskop_napoved Svet24.si

Horoskop za petek, 5. junija

tito primerjava Reporter.si

Predstavil rezultate analize, ki dokazujejo, da ...

b64cdc39d252bf0b05e37161f3c928ac Svet24.si

Kacin se je vrnil in povedal, kdaj bo vlada ...

janez janša1 Necenzurirano

Če ne dobiš varovanih podatkov, kliči Lahovnika...

magnifico Odkrito.si

Kaj Magnifico pravi o Janševem tvitu?

ana-praznik Njena.si

So Anini dobrodelni zvezki predragi za vaš žep?

Rožnati oktober: Zdrav življenjski slog danes za zdravje jutri
| PR

Rožnati oktober: Zdrav življenjski slog danes za zdravje jutri

Roza pentlja, Profimedia

Začenja se rožnati oktober, mesec osveščanja o raku dojk. Združenje Europa Donna Slovenija že tradicionalno pripravlja številne aktivnosti, s katerimi bodo v oktobru osveščali o raku dojk. Letos so v ospredje rožnatega meseca postavili skrb za svoje zdravje. Številne raziskave kažejo povezavo med zdravim načinom življenja in manjšim tveganjem za razvoj raka dojk. Redno gibanje, zdrava in uravnotežena prehrana ter ohranjanje primerne telesne teže predstavljajo tri preproste, vendar ključne odločitve za zdravje.

Rožnati oktober je mednarodni mesec osveščanja o raku dojk, ki je najpogostejša oblika raka pri ženskah. V Sloveniji vsako leto za rakom dojk zboli več kot 1300 žensk in okoli deset moških (1319 žensk in 8 moških - Register raka za leto 2015,) več kot 400 žensk in nekaj moških pa umre (431 žensk in 2 moška - register raka za leto 2015). Zavedati se moramo, da je rak dojk dobro ozdravljiv, če je odkrit dovolj zgodaj. Zato je za zmanjševanje umrljivosti pomembno predvsem osveščanje, zgodnje odkrivanje in takojšnje učinkovito zdravljenje. Združenje Europa Donna Slovenija si že vrsto let prizadeva širšo slovensko javnost opozoriti na to, da smo za svoje zdravje v prvi vrsti odgovorni sami. Letos so v ospredje rožnatega meseca postavili skrb za svoje zdravje. Z zdravim življenjskim slogom danes prispevamo k svojemu zdravju v prihodnosti. Številne raziskave kažejo povezavo med zdravim načinom življenja in manjšim tveganjem za razvoj raka dojk. V skladu s temi raziskavami lahko prekomerni telesni teži in pomanjkanju telesne aktivnosti pripišemo od 25 do 33 odstotkov vseh primerov raka dojk. Redno gibanje, zdrava in uravnotežena prehrana ter ohranjanje primerne telesne teže predstavljajo tri preproste, vendar ključne odločitve za zdravje.

Foto: Aleš Černivec - Mario Samobolec, strokovnjak za prehrano; Tanja Španić, predsednica Združenja Europa Donna, Doc. dr. Vedran Hadžič, dr. med., s Fakultete za šport Univerze v Ljubljani

Doc. dr. Vedran Hadžič, dr. med., s Fakultete za šport Univerze v Ljubljani je spregovoril o pomenu telesne dejavnost, ki zmanjšuje tveganje za nastanek raka dojk in drugih kroničnih nenalezljivih bolezni. Ženske, ki so že prebolele raka dojk, lahko z ohranjanjem ustrezne telesne teže pomagajo zmanjšati tveganje za ponovitev bolezni. Pomembno je, da smo vsak dan zmerno aktivni vsaj 30 do 60 minut vsak dan. Telesna dejavnost ni samo šport, kot si običajno predstavljamo, ampak lahko za zdravje poskrbimo tudi s hojo, vrtnarjenjem, gospodinjskimi opravili, plesom. Redna telesna dejavnost prispeva tudi k ohranjanju primerne telesne teže, saj tudi prekomerna telesna teža in velika količina trebušne maščobe povečata tveganje za nastanek raka dojk.

Mario Samobolec, strokovnjak za prehrano in predavatelj Fitnes Zveza Slovenije je spregovoril o mitih in resnicah o zdravi prehrani, ki nas spremljajo na vsakem koraku. Raziskave so potrdile povezavo med nezdravo prehrano in nastankom raka, zato je pripravil nekaj preprostih nasvetov za vsakodnevno prehrano. Za ohranjanje zdravja naj bi vsak dan v svojo prehrano vključili sveže sadje in zelenjavo. S prilagoditvijo energetskega vnosa hrane poskrbimo za ohranjanje primerne teže. Med priporočili proti raku so še omejitev vnosa rdečega in predelanega mesa, izogibanje hrani in pijači z visoko vsebnostjo sladkorja ter izogibanje pitju alkohola. Uživanje alkohola je treba omejiti na največ eno pijačo na dan (kozarec piva, vina ali žganja).

V Europi Donni, slovenskem združenju za boj proti raku dojk, v rožnatem oktobru že tradicionalno pripravljajo številne aktivnosti, s katerimi želijo opozoriti na pomen preventive, zgodnjega odkrivanja in učinkovitega zdravljenja bolezni. Predsednica združenja Tanja Španić je predstavila letošnje aktivnosti Europe Donne, ki jih pripravljajo v okviru rožnatega oktobra. Ker je rak bolezen, ki prizadene ženske in njihove bližnje po vsej Sloveniji, je pomembno, da povečamo osveščenost žensk v lokalnih okoljih. V okviru rožnatega oktobra smo tako povabili in podprli članice združenja, da v svojem kraju ali občini organizirajo aktivnosti, s katerimi bodoo spregovorili o raku dojk. O pomenu zdravega načina življenja in zgodnjega odkrivanja raka dojk bomo tako slišali v Ravnah na Koroškem, v Radečah, Cerknici, Zagorju ob Savi, Trbovljah, Novem mestu, Pivki, Postojni, v Kopru in Izoli, Sevnici, Novi Gorici, Slovenski Bistrici, Ajdovščini, na Jesenicah, v Radovljici in Bohinju, na Vrhniki in v Ljubljani. Španićeva je zaključila z mislijo: »Kljub temu, da Europa Donna v Sloveniji aktivno deluje že 22 let, nas na področju osveščanja o raku dojk, čaka še veliko dela, na kar nas opozarjajo predvsem številke. Zato tudi v letošnjem rožnatem oktobru opozarjamo na pomen zdrave in uravnotežene prehrane, ustrezne telesne aktivnosti, pozitivne naravnanosti in rednega mesečnega samopregledovanja.«