Klemen Jaklič
Svet24.si

Ustavni sodnik Jaklič trdi, da ni potreboval soglasja

Damjan Žugelj
Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo proti izbrancu SDS

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Kdaj strokovnjaki pričakujejo vrhunec gripe?

3. 1. 2020; 04.00
Avtor: V.M. /STA
BOLEZEN, ZNAKI, MENINGITIS

Gripa foto: Dreamstime

V Sloveniji so od konca septembra potrdili okoli 220 primerov gripe. Podatki sosednjih in tudi ostalih evropskih držav kažejo, da vrhunca sezone ne bo pred koncem januarja.

Kot pojasnjujejo na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ), so od začetka sezone oz. od 30. septembra v Sloveniji okužbo z virusom influence A laboratorijsko potrdili v 209 primerih. V 12 primerih so potrdili okužbo z virusom influence B. Testirali so precej več oseb z znaki respiratornega infekta, vendar so gripo potrdili samo pri osmih odstotkih testiranih, kar kaže na nizko aktivnost virusa gripe, so navedli. Do zdaj še niso zabeležili nobenega smrtnega primera zaradi gripe.

Akutne okužbe dihal se sicer pojavljajo preko celega leta. V toplejših mesecih je število obolelih majhno, saj so okoljski dejavniki (temperatura zraka, osončenost) manj primerni za širjenje povzročiteljev okužb dihal. V jesenskih mesecih število akutnih okužb dihal prične pričakovano naraščati in običajno doseže vrh v januarju ali februarju.

foto: Profimedia

Vzrokov je več - po eni strani se spremenijo okoljski dejavniki, ki omogočajo boljše preživetje mikrobov v okolju, pa tudi možnost prenosa se poveča, saj se predšolski otroci in šolarji v vrtcih oz. šolah ponovno intenzivno družijo. Največji porast števila akutnih okužb dihal pa je po navedbah inštituta zaznati s pojavom in kroženjem virusov influence - povzročiteljev gripe.

Večino akutnih okužb dihal povzročajo virusi, precej redkeje bakterije. Oboleli največkrat ne potrebujejo nasveta zdravnika, saj so okužbe samoomejujoče oz. v nekaj dneh ali tednu dni izzvenijo same po sebi. Le manjši del obolelih poišče zdravniško pomoč.

prejšnji članek
Sandra Bullock ne spi s svojim partnerjem
Svet slavnih
Sandra Bullock ne spi s svojim partnerjem
naslednji članek
Po Jakobovi poti v Španiji letos rekordno število romarjev
Zdravje
Po Jakobovi poti v Španiji letos rekordno število romarjev