Mint Butterfield
Svet24.si

Izginila hčerka ameriškega milijarderja, soustanovitelja Flickrja in Slacka

gašper bedenčič
Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi številko osumljenega pobiralca provizij

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Kako pripraviti domač sok aloje vere za obraz in telo?

10. 1. 2020; 02.00
Avtor: M.B. Revija Liza Maja
aloe vera obrez

Aloe vera sicer izvira iz Afrike, njej sorodne vrste pa najdemo tudi v Sredozemlju in v Indiji. foto: Dreamstime

Zagotovo ste že vsaj enkrat videli kje rasti alojo, morda jo vzgajate celo v svojem loncu in poznate tudi njene zdravilne in lepotilne lastnosti. A po navadi je tako, da na tisto, kar imamo pred nosem, najraje pozabimo. In aloe vera je resnično nezamenljiva pomoč za kožo v zimskih mesecih. Oskrbi jo z vlago, jo celi in pomlajuje, enako blagodejno deluje tudi na lase. Zato ne odlašajte in si pripravite katero od vsestranskih lepotilnih alojinih mask za telo.

Aloja, ki v arabščini pomeni »grenka«, je vrsta zimzelene rastline s suličastimi listi in doma v južni Afriki. Že pred 3000 leti so poznali njene koristne lastnosti, saj se v njenih listih skriva pravo bogastvo esencialnih olj, koristnih encimov in vitaminov, več kot 20 vrst aminokislin in beta karoten.Najbolj raziskane so njene antibakterijske lastnosti, ugotovljeno je, da pomaga pri lajšanju vnetij in celjenju ran. Njen sok pomaga pri opeklinah, dermatitisu, ekcemu, aknah in luskavici, zato ga pogosto tudi različne lepotne hiše vključujejo v svoje izdelke, na primer v gele za prhanje, kreme, balzame za lase.

foto: Dreamstime

Nasploh je gel aloje vere zelo priporočljiv za lasišče, kajti dokazano je, da pospešuje rast las, jih naredi močne, sijoče in svilnate. Seveda pa vam kozmetike z alojo ni treba kupovati, saj jo zelo preprosto pripravite kar doma iz naravnih sestavin in brez sintetičnih dodatkov. Prednost takšne kozmetike je tudi v tem, da ne povzroča alergijskih reakcij, nima znanih stranskih učinkov in je hipoalergena. Vseeno pa se je pri občutljivi koži in kakšnih drugih težavah bolje pred uporabo posvetovati z zdravnikom ali farmacevtom, kar zlasti velja za nosečnice.

Aloe vera gel in med za nego kože foto: dreamstime

Postopek priprave domačeka soka

Da boste dobili iz aloje vere kaj najboljši sok, naredite takole:

1. Potrebujete vsaj tri leta staro rastlino, ki je niste zalili zadnja dva tedna.

2. Odrežite ji spodnje, s koristnimi snovmi najbolj polne mesnate liste, umijte jih z vročo vodo, nato jih zavijte v papir in položite v hladilnik (na 5 do 6 °C) za deset dni.

3. Po tem času z rastline obrežite vse črne dele in stisnite iz nje sok, ki ga lahko v hladilniku hranite največ dva tedna.

foto: Profimedia

prejšnji članek
Dom opremite v barvi leta 2020
Svet slavnih
Dom opremite v barvi leta 2020
naslednji članek
Žan Serčič s čustveno mojstrovino za zlomljene zaljubljence
Svet slavnih
Žan Serčič s čustveno mojstrovino za zlomljene zaljubljence
#obraziavenija
obraziavenija