stojnice, belvedere
Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice priklepajo na avtomobile, zemljo asfaltirajo ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836
Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega svetovalca ministrice Prevolnik Rupel.

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Revmatoidni artritis ni bolezen starih ljudi

2. 5. 2023; 02.00
Avtor: Tea Dečman
pms dreamstime_xxl_131851273

Bolezen foto: Dreamstime

Gre za kronično bolezen, ki prizadene ovojnice sklepa. Posledice so lahko zelo hude: sklepi so čedalje bolj deformirani, gibljivost vse slabša, najhujše od vsega pa so bolečine.

Mnogi še vedno mislijo, da je to bolezen starih ljudi. Na žalost najpogosteje udari v najustvarjalnejšem življenjskem obdobju: v starosti od 20 do 45 let, ženske prizadene pogosteje kot moške. Medicina vzrokov za njen nastanek ne pozna, zato tudi pravega, učinkovitega zdravila, ki bi jo pozdravilo, ni na voljo. V nastanek in razvoj bolezni je vpleten imunski sistem, ki začne napadati lastne celice, ker jih pomotoma zamenja s tujimi, telesu škodljivimi, in jih zato uničuje. Zato spada revmatoidni artritis med avtoimunske bolezni.

revmatoidni artritis foto: Arhiv

Naravna pomoč pri revmatoidnem artritisu

Med zdravilnimi zelišči je najbolj priporočljiv hudičev krempeljc, pa tudi vrbova skorja, kopriva, repičasta preobjeda, čaj iz preslice in divja vinska trta.

Za zdravljenje bolečine so že v tradicionalni kitajski medicini uporabljali akupunkturo, ki je priznana metoda tudi pri nas. Medicinski strokovnjaki sicer pravijo, da za revmatske bolezni ni posebnega prehranskega režima. Vendar hkrati velja, da je vsaka prehrana, ki povzroča izgubljanje teže, za te bolnike priporočljiva. Vsak kilogram manj namreč pomeni olajšanje za sklepe. Priporočljiva je prehrana z veliko kalcija (sezam, pasta iz sezama – tahini, zelena listnata zelenjava, sveže sadje, globokomorske ribe). Med zdravilnimi zelišči je v zadnjem času najbolj priporočljiv hudičev krempeljc, pa tudi vrbova skorja, kopriva, repičasta preobjeda, čaj iz preslice, divja vinska trta, bosvelija, ingver; med Bachovimi cvetnimi zdravili priporočajo jemanje esence divje jablane (crab apple), in sicer dlje časa. Posebno priporočljiva je kurkuma, stara indijska začimba, ki lajša vnetje in bolečine.

prejšnji članek
Domača mešanica, ki prežene mravlje iz vašega doma
Zdravje
Domača mešanica, ki prežene mravlje iz vašega doma
naslednji članek
Ljudje, ki vstajajo zgodaj, so bolj zdravi
Zdravje
Ljudje, ki vstajajo zgodaj, so bolj zdravi