profimedia-0808999589
Svet24.si

Umrl komaj 15-mesečni sin slavnega MMA borca

870457_151-vatikan
Necenzurirano

Ko znani lobist pelje slovenske gradbince v Vatikan

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Ljudje, ki vstajajo zgodaj, so bolj zdravi

2. 5. 2023; 01.00
Avtor: V. M.
prebujanje

prebujanje foto: Dreamstime

Ljudje, ki zgodaj odhajajo v posteljo ter pričnejo dan že v ranem jutru, lažje premagujejo vsakodnevne težave, prav tako pa imajo manj možnosti, da se znajdejo v vrtincu depresije.

Kar 25-odstotkov manj možnosti za težave z depresijo naj bi imeli v primerjavi z 'nočnimi pticami' ljudje, ki zjutraj zgodaj vstajajo. Tako navajajo v raziskavi, objavljeni v strokovnem častniku 'Psychiatric Research'.

Z ugotovitvijo se strinja tudi ugledna avstralska psihologinja dr. Bailey Bosch, ki pravi, da sprememba jutranje rutine ni tako težka, kot se nemara mnogim zdi.

'Vsak lahko spremeni svojo notranjo uro in se privadi na novo rutino. Telo vam bo hvaležno, gre namreč za ritem, ki je bil za človeka že od nekdaj najbolj naraven,'' je pojasnila in dodala, da je bilo že v pradavnini nekaj povsem normalnega, da se je po izčrpavajočem dnevu ponoči spalo in ne bedelo pozno v noč.

Ljudje, ki se ponoči spočijejo, so tekom dneva manj utrujeni, poleg tega pa imajo več časa in energije za vse delovne obveznosti, ki jih čakajo čez dan. Zgodnji pričetek dneva namreč močno vpliva na vašo delovno učinkovitost, privarčuje stres, ki ga povzročajo zamude in hitenje ter vas nagradi s časom v popoldanskem času, ko lahko tempo mirno upočasnite in se posvetite sebi oz. postorite vse tisto, kar bi se sicer zavleklo v pozne večerne ure …

Ponoči se večkrat prebudimo ...

Ponoči se večkrat prebudimo ... foto: Profimedia

prejšnji članek
Revmatoidni artritis ni bolezen starih ljudi
Zdravje
Revmatoidni artritis ni bolezen starih ljudi
naslednji članek
Poroka na prvi pogled: Vsebina Matevževih sporočil Anji
Resničnostni šovi
Poroka na prvi pogled: Vsebina Matevževih sporočil Anji