profimedia-0840008601
Svet24.si

Polovica slovenskih zalog žlahtne kovine je v nekaj letih skopnela

1701200126-dsc6052-01-1701200060836
Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega svetovalca ministrice Prevolnik Rupel.

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Vnetja nožnice poleti - kaj narediti?

26. 7. 2021; 04.00
Avtor: Revija Liza Maja
vnetje mehurja

Težave z vnetjem sečil? foto: Profimedia

Poletje, sonce, počitnice - ne predstavljajo le zabave in sprostitve, temveč pogosto prinašajo tudi nadležne infekcije nožnice zaradi glivic ali bakterij

Kako lahko preprečimo vnetje nožnice?

Visoke temperature in s tem povezano potenje privedejo do prepogostega umivanja in prhanja. Izogibajte se pretirani uporabi mil in intimnih izpiralnih sredstev, saj lahko tako hitro uničite floro kože in sluznice. Bakterije tako dobijo ugodne življenjske razmere, posledica pa so infekcije.Infekcijam nožnice se boste najbolje izognili tako, da boste za umivanje intimnega predela uporabljali zgolj vodo. Izogibajte se tudi preozkim oblačilom, spodnjemu perilu iz umetnih materialov in vložkom iz snovi, ki ne diha.

Kako pogosto si je treba preobleči kopalke?

Vlažnost, povezana s toploto, omogoča rast glivic in pa tudi vnetja sečil. Ženske, ki so nagnjene k takim infekcijam, si morajo takoj preobleči mokre kopalke.

Največkrat so za vnetje krive bakterije, ki smo jim še posebej izpostavljeni poleti. foto: Dreamstime

Kaj pa tamponi in voda?

Plavanje s tamponi je povsem v redu. Pravilno vsta-vljeni tamponi med plavanjem ne posrkajo veliko vode, ker v zadnji del nožnice običajno ne prispe nobena te-kočina. Vrvica lahko sicer posrka nekaj vode, zato si jo je najbolje tudi previdno potisniti v nožnico. Pod temi pogoji tudi ni nujno, da si tampon zamenjate takoj po plavanju, temveč lahko upoštevate siceršnji interval menjave. Velja pa, da se plavanju izogibajte v dnevih z močno menstruacijo.

Ali obstaja hitro domače zdravilo proti srbenju?

Domača zdravila, na primer jogurt, so povsem neučinkovita pri zdravljenju infekcij nožnice. Priporočljivo je, da imate zdravilo že kar v potovalni lekarni. Lokalna zdravila proti glivičnim okužbam nožnice običajno v vseh državah dobite brez recepta.

Kako lahko okrepim floro nožnice?

Normalna flora nožnice se čisti sama od sebe. Naj-boljše sredstvo za njeno krepitev je uporaba vode in pH nevtralnih negovalnih sredstev za umivanje ter izogibanje nenačrtni uporabi raznih izpiralnih sredstev in pa mil, ki spremenijo normalni pH nožnice. Kar precej pripomoreta tudi uravnotežena prehrana in s tem povezan zdrav način življenja, ki poskrbi za urejeno presnovo in krepitev imunskega sistema

prejšnji članek
Roger Federer dopustuje na Malem Lošinju
Svet slavnih
Roger Federer dopustuje na Malem Lošinju
naslednji članek
V boj proti celulitu
Moda&Lepota
V boj proti celulitu
#obraziavenija
obraziavenija