Božanski otrok Dobra karma

Neverjetne lastnosti božanskih otrok - ...

pablo escobar Svet24.si

V hiši Pabla Escobarja našel razkrajajoče se ...

simona kustec Reporter.si

Premier Janez Janša z maskami terorizira ...

Juan Pedro Franco Svet24.si

Koronavirus ni bil kos nekdaj »najtežjemu ...

20200923-01026932 Necenzurirano

Iz naših žepov v žep ministra Vizjaka

presaditev organov Odkrito.si

Darovanje organov je "dejanje srca"

Josip Drabik Njena.si

Ljubezen po domače: Tudi Josip ni neznanec malih ...

Od danes globe za nenošenje mask v zaprtih javnih prostorih
| STA

Od danes globe za nenošenje mask v zaprtih javnih prostorih

NN

Zaradi slabšanja epidemiološke slike oz. večanja števila okužb z novim koronavirusom je vlada z odlokom začasno določila obvezno uporabo zaščitne maske v zaprtih javnih prostorih ter obvezno razkuževanje rok. Od danes naprej bodo spoštovanje odloka na terenu preverjali tudi inšpektorji, ki lahko izrečejo globo za neupoštevanje.

V Sloveniji je bilo v sredo drugi dan zapored potrjenih več kot 50 okužb z novim koronavirusom. Slabša je tudi epdemiološka slika v večini evropskih držav, tudi v neposredni soseščini. Za preprečitev ponovnih izbruhov novega koronavirusa je tako vlada v četrtek sprejela nov odlok o obvezni uporabi zaščitne maske ali druge oblike zaščite ustnega in nosnega predela obraza v zaprtem javnem prostoru ter razkuževanja rok, skladno s katerim bodo pristojni inšpektorji začeli opravljati tudi nadzor nad spoštovanjem obvezne.

V skladu z določbami zakona o nalezljivih boleznih bodo lahko kršiteljem odloka inšpektorji izrekali tudi globe. Maska v zaprtih javnih prostorih sicer še naprej ni obvezna, če je mogoče zagotoviti primerno razdaljo.

Odlok je vlada sprejela na podlagi ocene strokovne skupine za zajezitev in obvladovanje epidemije covida-19 pri ministrstvu za zdravje.

Kot je na četrtkovi novinarski konferenci po seji vlade sporočil vladni govorec Jelko Kacin, odločitev ne velja za vzgojno-izobraževalne zavode in športno ter rekreativno dejavnost, za katero se glede uporabe zaščitnih mask še naprej uporabljajo priporočila Nacionalnega inštituta za javno zdravje. Če šole ne bi bile izvzete, bi namreč morali tudi otroci v razredih nositi maske, kar pa ni predvideno, je pojasnil Kacin. Velja pa obveza nošenja mask ali druge oblike zaščite ustnega in nosnega predela obraza tudi v javnem potniškem prometu.