Klemen Jaklič
Svet24.si

Ustavni sodnik Jaklič trdi, da ni potreboval soglasja

1709556859-172a8714-1709556621461
Necenzurirano

Kako rešiti javno zdravstvo? Ministrica naj ukine "doping" za visoke dobičke zasebnikov.

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Ali slovenske zavarovalnice krijejo zasebno zdravstvo?

18. 9. 2020; 04.00
Avtor: Katja Kaja Mejač
Zdravstveno zavarovanje (2)

Zdravstveno zavarovanje foto: Dreamstime

Na področju zavarovanj v Sloveniji trenutno uradno deluje trinajst različnih zavarovalnic in dva posebna zavoda, Zavod za pokojninsko in invalidsko zavarovanje Slovenije – ZPIZ in Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije – ZZZS.

Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) v Republiki Sloveniji izvaja obvezno zdravstveno zavarovanje, ki zavarovanim osebam omogoča uveljavljanje pravic do zdravstvenih storitev, zdravil, medicinskih pripomočkov ter do denarnih nadomestil, kot so nadomestilo plače med začasno zadržanostjo od dela in povračilo potnih stroškov v zvezi z uveljavljanjem pravic do zdravstvenih storitev. Nekatere storitve plača ZZZS v celoti, za druge pa mora zavarovana oseba doplačati razliko do polne vrednosti storitev, in sicer iz lastnih sredstev, če nima urejenega prostovoljnega (dopolnilnega) zdravstvenega zavarovanja.

15 odstotkov denarja namenjenega za zdravstvene storitve se po ocenah porabi zunaj sistema javnega zdravstva.


Različne ponudbe zavarovalnic
Kljub temu da govorimo o prostovoljnem zavarovanju, to vseeno krije številne storitve, ki nastanejo ob zdravljenju, tudi če zdravljenje izvaja javna ustanova oziroma javno zdravstvo. Nekatere zavarovalnice, ne pa vse, imajo v svoji ponudbi tudi zdravstvena zavarovanja, ki krijejo storitve v zasebnem zdravstvu. Zavarovalnica GRAWE nam je recimo odgovorila, da v svoji ponudbi nimajo zavarovanj, ki bi krila zdravljenje na zasebnih klinikah v primeru nezgode, sodelujejo pa pri zdravstvenih pregledih z dr. Pintarjem in njegovo ordinacijo.

Na redne preglede zaradi melanoma, bi morali hoditi zlasti samski starejši moški. foto: Dreamstime

Bolj intenzivno z zasebnimi klinikami sodelujejo pri zavarovalnici Triglav. »Triglav, Zdravstvena zavarovalnica ponuja sklenitev zdravstvenih zavarovanj, ki zavarovancem omogočajo dostop do zdravstvenih storitev zunaj sistema javnega zdravstva tako v individualni kot tudi v kolektivni obliki. Sodelovanje in zadovoljstvo naših zavarovancev s storitvami zasebnih klinik redno merimo, spremljamo in ocenjujemo, saj s tem tudi izboljšujemo in razvijamo svoje storitve,« so nam zaupali pri zavarovalnici. Seznam izvajalcev zasebnih zdravstvenih storitev, s katerimi sodelujejo, pa lahko najdete na njihovi spletni strani Triglavzdravje.si. »S sklenitvijo tovrstnega zavarovanja (na primer Specialisti) lahko zavarovancem zagotovimo hiter dostop do zdravnikov specialistov, zahtevne diagnostike in zdravil, predpisanih na beli recept,« še pojasnjujejo in dodajajo, da sodelujejo tudi z zdravniki družinske medicine in drugih specialnosti, ki nudijo zdravstvene nasvete na daljavo v okviru zavarovanja Zdravstveni nasvet in sodelujejo pri ustvarjanju relevantnih vsebin za splošno javnost. 

Podobno pravijo tudi pri Zavarovalnici Sava, kjer sodelovanje z zasebnimi klinikami poteka v skladu z medsebojnim dogovorom. »Zasebne klinike v Sloveniji izvajajo zdravstvene in fizioterapevtske storitve za zavarovance z naslova dodatnega zdravstvenega zavarovanja in tudi morebitne zdravniške preglede pri sklepanju življenjskih zavarovanj.« Samo kritje je odvisno od dodatnega zavarovanja, ki ga ima posameznik sklenjenega z zavarovalnico, Sava pa ponuja dodatni zavarovanji Zdravje in Zdravje plus. 



prejšnji članek
Slovenska športnika pozitivna na Covid-19
Svet slavnih
Slovenska športnika pozitivna na Covid-19
naslednji članek
Ljubljana bogatejša za salon, ki navdušuje ljubitelje odlične kave
Kulinarika
Ljubljana bogatejša za salon, ki navdušuje ljubitelje odlične kave