Mint Butterfield
Svet24.si

Izginila hčerka ameriškega milijarderja, soustanovitelja Flickrja in Slacka

Screenshot 2024-04-25 at 16.31.28
Necenzurirano

Žakelj obrnil ploščo: zdaj ve, da je na policiji preverjal številke Hajdinjaka in Vežnaverja

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Kakšen gel za prhanje je najboljši pri suhi koži?

15. 8. 2021; 04.00
Avtor: Liza Maja
prha, prhanje, ženska, poletje, vrt,

foto: Profimedia

Vas jezi suha koža po vsem telesu? Pomagala vam ne bosta le dobra krema za telo in losjon, olajšanje lahko prinese tudi gel za prhanje, ki je primeren za suho kožo. Kajti ta ravno med umivanjem izgubi daleč največ vlage.

Kremni ali oljni gel?

S pravim izdelkom za prhanje se lahko izognete pekoči in zategnjeni koži, ki se zaradi suhosti lušči in srbi. V trgovinah vam je za to na voljo veliko izdelkov, na primer običajni geli za prhanje, kremna mila, pene ali olja za prhanje, pri čemer je glavna razlika med njimi ta, da imajo drugačno osnovo, vlažilne sposobnosti in konsistenco. Za suho kožo je vsekakor najbolje izbrati takšnega, ki ne vsebuje konzervansov in parfumov, pa tudi čim manj tenzidov, ki so namenjeni penjenju, njihov stranski učinek pa je izsuševanje kože.

(Kremni) gel naj bo osvežilen in lahek

Običajni gel za prhanje ima tipično gelirano strukturo, je prozorne do rahlo belkaste barve ter je na koži prijeten in lahkoten, precej preprosto ga je tudi razporejati po vlažni koži. Gel naj nujno vsebuje dragocene rastlinske izvlečke, ki kožo hranijo in negujejo, na primer glicerin, aloje vero in hialuronsko kislino, ki nadomešča pomanjkanje vlage v koži; manj pa v takšnem izdelku pričakujete rastlinskih olj in na splošno maščob.

Olje za prhanje ni vedno primerno za suho kožo

Olja za prhanje se pri suhi koži zdijo logična izbira. Vendar vas v resnici lahko hitro razočarajo, saj običajno vsebujejo zelo intenzivne tenzide, ki, kot omenjeno, skrbijo za penjenje ter za to, da olja postanejo bolj tekoča in jih je lažje mazati pot telesu, žal pa olja ravno zaradi tenzidov izgubijo svojo negovalno moč. Dober oljni gel za prhanje naj vsebuje čim več naravnih olj, kot so jojobino, mandljevo in kokosovo, ter izvlečke ognjiča, po drugi strani pa se ne bi smel močno peniti; šele to bi pomenilo, da je primeren za suho kožo. Uporaba olja za prhanje je podobna nanosu gelov za prhanje; preprosto ga porazdelite po vlažni koži in nekaj minut vtirate v dele, ki jih želite umiti. Na koncu oljno milo temeljito sperite, s čimer se izognete mastnim


madežem na obleki.

Prava temperatura vode

Za izboljšanje kože seveda ni pomemben le pravi izdelek za prhanje, temveč tudi drugi dejavniki. Recimo temperaturo kopalne vode pogosto podcenjujemo, čeprav ima odločilen vpliv na stanje naše kože. Uporabljate lahko še tako odlično sredstvo za prhanje, a če se prhate s prevročo vodo, bo vaša koža kljub temu po prhanju suha in hrapava. Bolj priporočljiva je hladna oziroma mlačna voda, seveda pa nikakor ne mrzla, kajti takšna bi uničila kožne celice. Prhanje naj bo tudi raje krajše kot daljše, že par minut zadostuje. Negovalni nasveti za uporabo kreme Po prhanju bo suha koža vesela kreme, ki pa jo je za najboljše učinke treba nanesti v točno določenem času. Če boste to storili 5 minut po prhanju, bo koža posebej zadovoljna, saj je še topla in vlažna in v takšnem stanju najlažje vpije kar največ učinkovin iz negovalnega izdelka. Toplota odpre pore, vlaga pa pomaga pri tem, da učinkovine potisne in zaklene v globlje plati kože. Poskusite in se nekaj dni zapored s kremo za telo mažite takoj po prhanju - opazili boste, da je koža iz dneva v dan mehkejša in nežnejša. 

prejšnji članek
Benjamin Savšek: družina mu je v veliko oporo
Svet slavnih
Benjamin Savšek: družina mu je v veliko oporo
naslednji članek
Kako spati v tej vročini?
Zdravje
Kako spati v tej vročini?