kitara
Svet24.si

Umrl utemeljitelj slovenske kitaristike Tomaž Šegula

gašper bedenčič
Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi številko osumljenega pobiralca provizij

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Zavajajoče čudežne obljube glede zdravljenja covida-19

18. 11. 2020; 02.00
Avtor: Polona Krušec / svet24
kapalka

Zdravilo foto: Dreamstime

Na internetu so se znova pojavili oglasi in promocijske aktivnosti za izdelke s klorovim dioksidom, ki jih oglašujejo z imeni, kot so MMS, čudežni mineral ali čudežne kapljice, in naj bi bili kos celo covidu-19, a resnica je daleč od tega.

Zdravila za zdravljenje okužbe s koronavirusom še ni, zato ne verjemimo v zadnjem času vse večjemu številu spletnih oglasnih kampanj, ki obljubljajo, da imajo za nas izdelke, ki nas bodo obvarovali pred boleznijo covid-19 ali pa nas, če bomo za njo zboleli, celo pozdravili.

Veliko pozornosti je v zadnjih tednih vzbudil znani spletni vplivnež, spremlja ga več tisoč ljudi po vsem svetu, Jordan Sather, ki je govoril o čudežnem mineralnem dodatku, imenovanem MMS, ki naj bi »izbrisal« koronavirus. 

Izjavil je celo, da naj bi pozdravil raka. Ob tem se je nemudoma oglasila ameriška Agencija za hrano in zdravila (FDA) in opozorila, da uživanje MMS nevarno vpliva na zdravje in da niso seznanjeni z nobeno raziskavo, ki bi dokazala, da so ti izdelki varni za uporabo, kaj šele učinkoviti. Zaužitje MMS lahko po njihovih besedah povzroči slabost, bruhanje, drisko in simptome hude dehidracije, ali celo še kaj hujšega.

Spletna prodaja foto: Dreamstime

To je strup

Ker so se oglasi za MMS (miracle mineral solution ali čudežni mineral oziroma čudežne kapljice) pojavili tudi na slovenskem tržišču, se je nanje nemudoma odzval Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ). »Slovence svarimo, da so se ponovno pojavili oglasi in promocijske aktivnosti za izdelke s klorovim dioksidom (ClO2) oziroma tako imenovani MMS, ki predstavlja raztopino natrijevega klorita, ki se uporablja v industriji kot razkužilo, belilo oziroma močno oksidacijsko sredstvo. Že sama spojina je strupena za ljudi, tako ob stiku s kožo kot ob zaužitju, previdnost pa je potrebna tudi ob mešanju s kislinami, saj se ob tem sprošča strupeni plin (ClO2),« so pojasnili.

Oglašajo se njegovi uporabniki

Skrbi jih, ker se na družbenih omrežjih in nekaterih forumih že pojavljajo pričevanja posameznikov, ki uporabljajo MMS, torej razredčeno raztopino klorovega dioksida, za zdravljenje covida-19, zato NIJZ ljudem uporabo teh proizvodov močno odsvetuje in priporoča, naj »ne nasedajo zavajajočim navedbam glede ozdravljenja covida-19 in številnih drugih bolezni s čudežnim mineralom«, so sporočili.

Prevelik odmerek vodi v ...

Na MMS je moral NIJZ v zadnjih letih že večkrat opozoriti. Glede teh prozvodov se je oglasila tudi Javna agencija RS za zdravila in medicinske pripomočke ter pripravila opozorilo za javnost, saj je prodaja teh izdelkov v Sloveniji nezakonita, nimajo namreč odobritve za promet v skladu z zakonom o zdravilih in so tudi potencialno nevarni za zdravje. »Oglaševanje in prodajanje tega izdelka za peroralno uporabo, v smislu čudežnega zdravila, je zavajajoče in nedovoljeno. Po podatkih, ki so na voljo, uživanje natrijevega klorita lahko povzroči draženje prebavnega trakta (slabost, bruhanje in drisko), veliki odmerki pa vodijo do methemoglobinemije, pri kateri je sposobnost krvi za prenašanje kisika zmanjšana,« so dejali na Javni agencija RS za zdravila in medicinske pripomočke.

prejšnji članek
Recept: Jesenski golaž s pivom
Kulinarika
Recept: Jesenski golaž s pivom
naslednji članek
Hude posledice odstranjevanja ušesnega masla s paličico
Zdravje
Hude posledice odstranjevanja ušesnega masla s paličico