Screenshot_2
Svet24.si

Umrl je Božidar Lapaine, hrvaški oblikovalec gospodinjskih aparatov, ki jih je imel vsak jugoslovanski dom

1663812312-036mv
Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira vse rekorde – z zdravniki iz javnih bolnišnic.

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Nam bo cepivo spremenilo DNK?

19. 1. 2021; 03.00
Avtor: J.K.
cepljenje1

... foto: Shutterstock

Nacionalni inštitut za javno zdravje podaja odgovore na pogosta vprašanja o cepljenju proti covidu-19. Tudi na tista, ki mnogim burijo domišljijo in povzročajo nezaupanje ...

»Z novim koronavirusom se lahko okuži vsak, tako starejše kot tudi mlajše osebe. Vsak posameznik lahko pomembno prispeva k preprečevanju širjenja virusa. Najpomembnejše je upoštevanje previdnostnih ukrepov, predvsem pa se, ko bomo na vrsti, cepimo. S tem izkazujemo skrb zase in za vse okrog nas. Varno in učinkovito cepivo je najboljši način, da premagamo koronavirus in se vrnemo v normalno življenje,« poudarjajo na NIJZ.

Kako deluje cepivo proti covid-19?

Cepivo proti covid-19 deluje tako, da bolezen prepreči s predpripravo odziva imunskega sistema. Z vnosom cepiva v telo vnesemo navodilo za nastanek virusne beljakovine, ki jo prepozna imunski sistem in ustvari zaščito. Ko smo naslednjič z virusom v stiku, ga imunski sistem prepozna in uniči, še preden bi povzročil bolezen covid-19.

Ali se cepivo lahko vgradi v našo DNK in jo spremeni?

Cepivo proti covid-19 ne povzroči spremembe človeškega genoma. Vse nukleinske kisline v cepivih (na osnovi mRNK, adenovirusov, plazmidov) obstanejo v celicah le začasno, toliko časa, da proteini, ki jih tvorijo, sprožijo tvorbo protiteles in telo prične z imunskim odzivom. Cepiva se v telesu kmalu razgradijo in se torej ne vgrajujejo v celično jedro in ne spreminjajo človeške DNK.

Fotografija je simbolična. foto: Bobo

Ali sem po cepljenju takoj zaščiten in zame previdnostni ukrepi ne veljajo več?

Priporočeni ukrepi še vedno veljajo: vzdrževanje medosebne razdalje vsaj 2m, pravilno nošenje maske, pravilna in natančna higiena rok. Tako kot vsa cepiva, tudi cepivo Comirnaty ne zagotovi popolne zaščite vsem cepljenim. Za zaščito sta potrebna dva odmerka. Posamezniki morda še ne bodo povsem zaščiteni do 7 dni po 2. odmerku cepiva.

Lahko zaradi cepljenja zbolim za koronavirusno boleznijo?

Ne. Zaradi cepljenja ne morete zboleti s covid-19. Je pa mogoče, da ste se z virusom okužili že pred cepljenjem in takrat še niste imeli simptomov.

Kako je s cepljenjem oseb, ki imajo oslabljen imuski sistem?

Osebam, ki imajo oslabljen imunski sistem ali jemljejo imunosupresivna zdravila, svetujemo cepljenje, vendar bo verjetno učinkovitost cepljenja nekoliko manjša.

Je smiselno cepiti tiste, ki so že preboleli covid-19? Zakaj?

Po preboleli bolezni covid-19, se v telesu vzpostavi naravna imunost, ki nas nekaj mesecev zagotovo ščiti pred boleznijo. Od cepiv proti covid-19 pričakujemo, da bodo izzvala bolj učinkovit in dolgotrajnejši imunski odziv. Cepljenje po prebolelem covid-19 je torej smiselno. Trenutno se svetuje cepljenje od 1 do 6 mesecev po bolezni.

Fotografija je simbolična foto: Reuters

Ali cepivo vsebuje živ virus?

Cepivo ne vsebuje virusov in ne more povzročiti bolezni covid-19.

V medijih se pojavljajo nasprotujoča si mnenja in teorije zarote glede koronavirusne bolezni in cepljenja. Zmeden sem in imam veliko vprašanj. Kaj naj storim?

Zaradi široke uporabe spleta in družbenih medijev je na voljo veliko različnih informacij, tudi na področju koronavirusne bolezni in cepljenja. Niso vse resnične, potrebna je kritična presoja. Informacije pridobivajmo iz kredibilnih in uradnih virov ter od strokovnjakov, ki se s področjem ukvarjajo. Upoštevajmo vsa priporočila za javno zdravje. Poleg tega smo za splošno javnost vzpostavili tudi posebno spletno mesto na NIJZ, na katerem zbiramo ključne informacije o cepljenju in cepivih.

prejšnji članek
14 nasvetov za samohranilce
Zdravje
14 nasvetov za samohranilce
naslednji članek
Vaša polt potrebuje toploto in mraz
Moda&Lepota
Vaša polt potrebuje toploto in mraz