Natasha Diddee
Svet24.si

Priljubljena blogerka leta živela brez želodca, zdaj je umrla

jv_0
Necenzurirano

Kaj se skriva v ozadju nenadnega odhoda direktorja T-2

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Raziskava: Kako varne so otroške kopeli?

29. 4. 2021; 03.00
Avtor: STA
KOPANJE, KOPEL, OTROK, HIGIENA

Kopel foto: Dreamstime

Na Mednarodnem inštitutu za potrošniške raziskave (MIPOR) so primerjalno ocenili 11 izdelkov, opredeljenih kot dodatki otroškim kopelim. Osem izdelkov vsebuje azobarvila, ki jih v industriji uporabljajo za barvanje različnih materialov, na seznamu sestavin so pri štirih izdelkih tudi dišave, so ugotovili v raziskavi.

Kot so sporočili z Zveze potrošnikov Slovenije (ZPS), so na inštitutu za potrošniške raziskave v okviru primerjalnega ocenjevanja pregledali informacije na embalaži in na podlagi seznama INCI ocenili, kako prijazna je sestava do otroške kože in okolja. Preverili so, ali so na izdelku na voljo vse informacije, ki jih določajo predpisi. Pozorni so bili predvsem na snovi, pri katerih je uporaba v kozmetičnih izdelkih omejena z evropsko uredbo. Preverili so tudi, ali izdelki vsebujejo alergene, azobarvila, poliakrilate ali PEG in amonijeve spojine.

Osem izdelkov je vsebovalo azobarvila, ki jih v industriji uporabljajo za barvanje različnih materialov, kot so usnje, tekstil, slama, les ali papir in lahko v nekaterih primerih povzročijo alergije, so ugotovili na inštitutu. "Uporaba azobarvil v dodatkih za otroške kopeli je skrb vzbujajoča, ker jih otroci lahko zaužijejo z vodo, v kateri se kopajo. Poleg tega je kopeli izpostavljena velika površina kože, skozi katero se lahko nekatera azobarvila absorbirajo in nalagajo v jetrih," so opozorili.

Na seznamu sestavin so pri štirih izdelkih odkrili tudi dišave linalool, limonene, citronellol, hexyl cinnamal in benzyl alcohol, ki so uvrščene na seznam 26 najbolj pogostih alergenov v kozmetiki.

Dodatki otroškim kopelim so nepotrebni, tako z vidika zdravja kot varovanja okolja, saj so na seznamih sestavin našli potencialno alergene dišave, azobarvila in druge za otroke manj priporočljive sestavine. Vsem izdelkom je bilo skupno opozorilo, da niso primerni za otroke, mlajše od treh let, so v sporočilu za javnost zapisali na Zvezi potrošnikov Slovenije.

Kot so še pojasnili, z ugotovitvami ne želijo vzbujati strahu, ampak opozoriti, da se tovrstni izdelki med seboj razlikujejo.

Primerjalno ocenjevanje dodatkov za otroške kopeli je bilo izvedeno v sklopu primerjalnih ocenjevanj, ki jih MIPOR izvaja v okviru koncesije za opravljanje javne službe izvajanja primerjalnih ocenjevanj blaga in storitev s finančno podporo ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo.

prejšnji članek
Beyonce oboževalce presenetila s še nikoli videnimi posnetki
Svet slavnih
Beyonce oboževalce presenetila s še nikoli videnimi posnetki
naslednji članek
Cepljenje naj bi prenos koronavirusa zmanjšalo za do 50 odstotkov
Zdravje
Cepljenje naj bi prenos koronavirusa zmanjšalo za do 50 odstotkov