severina Svet24.si

Nasilje v stanovanju hrvaške zvezdnice

Izanka prometna nesreča Svet24.si

V celjskem zaporu naj bi si sodil morilec ...

tonin voijaki vaja Reporter.si

Minister Tonin pod trumo vojakov: mu res ni ...

Poškodovana ograja Svet24.si

FOTO: Ugotovili, kdo je v Radljah ponoči ukradel ...

aleš-hojs Necenzurirano

Hojs ima novo divizijo za tajno prisluškovanje

jagode, sveže, zelenjava, trik Odkrito.si

Preprosto: Sveže sadje in zelenjava kar 3 TEDNE!

nives oresnik Njena.si

Nives Orešnik spet našla srečo

Z medom preženimo srbečico zaradi pika
| T.D.

Z medom preženimo srbečico zaradi pika

Nadležni komarji so tu., Profimedia

Komarji pri piku izvlečejo kri, v človeško telo pa injicirajo svojo slino, ki je tudi razlog za srbečico. Piki komarjev so izredno nadležni, večinoma pa niso nevarni, a seveda ne v vseh primerih.

Na nekaterih območjih po svetu komarji prenašajo številne bolezni, ki so škodljive in prizadenejo predvsem krvni sistem. Če po piku komarja začnemo težko dihati, imamo oteklo grlo ali pa se zgolj slabo počutimo, moramo nemudoma obiskati zdravnika. Ob običajnem piku in srbečici, s katero se srečujemo vsako leto, si lahko pomagamo z naravnimi pripravki in sestavinami, ki so skrite na policah vsakega doma.

Čistilni alkohol

Čistilni alkohol pomaga takoj po piku. Popivnajte prizadeto površino z robčkom, vendar z omenjeno tekočino ne pretiravajte. Kaj hitro se namreč lahko zgodi, da razdražite kožo. 

Med

Med ima antiseptične lastnosti, ki so jih poznali že v starem Egiptu. V preteklosti so ga uporabljali za razkuževanje ran, za zdravljenje driske in ostalih prebavnih težav, varoval pa naj bi tudi pred infekcijami. Če z njim namažemo prizadeto območje pika komarja, ta takoj preneha srbeti, vendar pozor – nikar ne hodite z njim ven, saj boste tako privabili še več komarjev. Med je odlično sredstvo proti srbečici, je pa tudi odlično živilo, ki privablja komarje.

Foto: Pexels - Med

Aloe vera

Aloe vero, ki jo obožujemo kot rastlino, največkrat pa uporabljamo proti opeklinam, poznamo še po številnih drugih dobrih lastnostih. Gel iz aloe vere, ki ga lahko kupimo v trgovini ali pa ga pridobimo iz domače rastline, je odlično hladilno sredstvo, ki ga lahko izkoristimo tudi pri pikih komarjev. Lažje reči kot storiti, toda najbolje je, da razdražene kože ne spraskamo. Na žalost univerzalnega recepta, ki bi z gotovostjo odgnal komarje, ni. Različnim ljudem pomagajo različne stvari, le najti morate tisto, ki vam najbolj ustreza.

Mrzla čajna vrečka

Zeleni in črni čaj sta prava čaja, ki sta že od nekdaj zelo priljubljena med ljudmi. Uživamo ju, ker vsebujeta številne vitamine, antioksidante in alkaloide, izredno učinkovita pa sta tudi kot sredstvi za preprečevanje podočnjakov in pomiritev razdražene kože po piku komarja.

Foto: Dreamstime - Čajne vrečke