Aljoša Bagola , izgorelost Svet24.si

Avtor najbolj prodajane knjige lanskega leta o ...

20180703-00871491 Svet24.si

Janša si je z milijoni zagotovil njegovo podporo,...

resni.ca, shod, protest-4.-12 Svet24.si

FOTO: Shod v Ljubljani, prerivanje med protestniki...

marko milosavljevic bobo Reporter.si

Pri medijski hobotnici SDS gre za zavestno ...

FFYh_3dXsAgvQ6p Necenzurirano

Kje je Borut Pahor? Igra se z lego kockami ...

gino-podgornik Njena.si

Kaj se skriva za Ginovo brezskrbno podobo?

tina maze Ekipa24.si

TINA MAZE spet navdušila! Ko ji je njena ...

To so možni vzroki, da vas med uriniranjem peče
| T.D.

To so možni vzroki, da vas med uriniranjem peče

Ne pretiravajte s prhanjem in uporabo penečih kopeli in parfumiranih mil., dreamstime

Če ste na stranišču ugotovili, da vas med uriniranjem peče, vam lahko zagotovimo, da se veliko žensk srečuje s to neprijetno težavo. Ima tudi ime: disurija.

Disurija je neprijeten oziroma pekoč občutek med uriniranjem, ki se po navadi pojavi v sečnici – cevki med anusom in vagino, ki spušča urin iz mehurja. Za disurijo so poleg pekočega občutka značilni še drugi simptomi, denimo zbadanje med uriniranjem, srbečica, bolečina ob začetku uriniranja in bolečina po uriniranju. Pri določenih oblikah disurije se lahko pojavita tudi vaginalni izcedek ali neprijeten vonj. Tu so najpogostejši vzroki za pojav disurije ...

Vnetje sečil

Je najpogostejši vzrok; kot že ime pove, se okuži del sečil, po navadi sta to mehur ali sečnica. Ker imajo ženske krajšo sečnico kot moški, je pri njih ta okužba pogostejša; pri tem bakterija zaide v mehur ali sečnico, lahko pa potuje še višje in povzroči vnetje ledvic.

Foto: Dreamstime - STRANIŠČE, URINIRANJE

Glivična okužba

Neprijeten pekoč občutek je pogosto znanilec glivične okužbe, ki se pojavi zaradi razrasta glivic v vagini. Gre za zelo pogosto okužbo, ki se zgodi vsaki tretji od štirih žensk vsaj enkrat v življenju, pekoč občutek pa spremljajo še drugi simptomi, kot so srbečica ali razdraženost vulve in vagine, rdeča ali zatečena vulva, boleča vagina, izpuščaj v vagini ali okoli nje ter izcedek.

Bakterijska vaginoza

Bakterijska vaginoza je znana po smrdečem izcedku, ki spremlja pekoč občutek med uriniranjem, povzroča pa jo neravnovesje med dobrimi in slabimi bakterijami v vagini, ki ga povzročajo spolni odnosi in uporaba določenih higienskih izdelkov. Simptomi so zelo podobni tistim pri glivični okužbi, zato je pomembno obiskati ginekologa, da postavi pravo diagnozo.

Spolno prenosljiva okužba

Veliko spolno prenosljivih okužb povzroča boleče uriniranje. Najpogostejša okužba je herpes, ki »slovi« po tem, da ga spremljajo izpuščaji na ustih in genitalijah. Klamidija in gonoreja spadata med bakterijska vnetja, zanju je značilen neobičajen izcedek rumenkaste ali zelene barve.

Neprimerni higienski izdelki

Prepričali so nas, da je ves vaginalni predel zelo umazan in da bi ga morali temeljito umivati s higienskimi sredstvi, a to ne drži. Vagina se dobro čisti sama in tako tudi ohrani svoj pH v ravnovesju. Prav higienski izdelki lahko to ravnovesje porušijo in povzročijo izcedek, razna mila povzročajo razdraženost, ta pa pekoč občutek med uriniranjem. Če imate izjemno občutljivo kožo, se lahko to zgodi že med mehurčkasto kopeljo.

Foto: GettyImages - Vagina

Atrofični vaginitis

Hormonske spremembe med menopavzo lahko povzročijo atrofijo nožnice, kar pomeni, da se koža vulve in vagine stanjša, to pa lahko vodi do bolečine med uriniranjem ter pekočega občutka in občutka razdraženosti med spolnimi odnosi ali vsakodnevnimi opravili.

Kako težave preprečiti

Tako kot zdravljenje je tudi preventiva zelo odvisna od tega, kaj se skriva za disurijo, vsekakor pa lahko možnosti vnetja sečil zmanjšate tako, da se ob obisku stranišča brišete od nožnice proti zadnjiku (ne obratno), da takoj po spolnem odnosu opravite malo potrebo in tako odstranite bakterije ter da pijete dovolj vode. Pred spolno prenosljivim vnetjem pa vas bo seveda najučinkoviteje zaščitil kondom.