kokosi (2) Svet24.si

Bodo morale biti kokoši res prijavljene in ...

kolo, kolesar, tovornjak, splošna, simbolična Svet24.si

Mladoletna kolesarka umrla po trku s tovornjakom

Petra Grah Lazar Necenzurirano

Šefica NPU ima novo službo z bajno plačo, ...

David Urankar, Liza Praprotnik, Andreja Gregorič, Panorama Reporter.si

Panorama, škandalozna polomija TV Slovenija: ...

legat Ekipa24.si

Grozno: Nemška legenda bo ostala brez jajca, ...

femme-fatale-2022 Njena.si

Tako je pri 43 v kopalkah videti Hajdi Korošec ...

doncic Ekipa24.si

Tukaj je odgovor! Dončić hrvaškemu zvezdniku, ...

90% Slovencev zaužije premalo vlaknin!
| M.Z.

90% Slovencev zaužije premalo vlaknin!

Indijski trpotec ali Psilium je živilo, ki izvira iz Indije in Irana. Gre za enoletno rastlino, ki je bila sprva samonikla, danes pa jo načrtno gojijo. Raste v hladnih in suhih podnebjih. Lupine njegovih semen so eno najučinkovitejših sredstev za lajšanje prebavnih težav, čiščenje črevesja in hujšanje.

Lupine semen vsebujejo veliko vlaknin, kar 70 gramov na 100 gramov in so topne v vodi. Ko vlaknine zaužijemo, te v črevesju nabreknejo in ustvarijo želatinasto snov, ki zaradi svojega volumna nežno čisti stene črevesja. Vse obloge, ki so se leta nabirale v prebavnem traktu, se bodo izločile. Črevesju s tem omogočimo idealne razmere za razmnoževanje dobrih bakterij, ki skrbijo za učinkovito prebavo in onemogočajo rast slabih bakterij in kandide, ki nam večkrat povzročajo neprijetne težave. Ker z indijskim trpotcem zaužijemo veliko vlaknin, je zelo pomembno, da ob njegovi uporabi spijemo tudi dovolj tekočine. Z uživanjem teh semen pa se zmanjša tudi absorpcija sladkorja v krvi. Prav nihanje sladkorja pa je eden glavnih vzrokov za prekomerno težo.

Ste vedeli, da 90 % Slovencev zaužije premalo prehranskih vlaknin?

Raziskovalci z Inštituta za nutricionistiko so v sodelovanju z NIJZ, Institutom Jožef Stefan in Biotehniško fakulteto Univerze v Ljubljani, na osnovi nacionalno reprezentativne prehranske raziskave Si.Menu, ovrednotili vnos prehranske vlaknine pri prebivalcih Slovenije. Zaskrbljujoči rezultati kažejo, da velika večina Slovencev vseh starosti dnevno zaužije manj od priporočenih 30 gramov prehranske vlaknine.

Prednosti indijskega trpotca

- Pomaga pri zaprtju

- Pomaga pri težavah z drisko

- Znižuje raven sladkorja v krvi

- Zmanjšuje apetit in lahko posledično vpliva na izgubo teže

- Zvišuje raven dobrega (HDL) holesterola v krvi

- Dobro vpliva na naše srce

- Ima prebiotične učinke

Prehrano v kateri manjka vlaknin, lahko obogatimo s prehranskimi dopolnili, pri čemer vedno izberimo tista na naravni osnovi, saj vsebujejo bolj učinkovite sestavine.

Odličen za prebavo in čiščenje črevesja

Vsakodnevna uporaba indijskega trpotca (psiliuma) v kombinaciji s slivo, ki velja za eno od najstarejših ljudskih rešitev za uravnavanje prebave, bo učinkovito očistila vaše telo in vas rešila težav s prebavo in zaprtjem. Poleg tega pa vpliva tudi na zmanjšanje slabega holesterola in znižuje krvni sladkor ter vam zaradi občutka sitosti pomaga pri boju z odvečnimi kilogrami.

.