Že antični Grki so vedeli, da prehranske vlaknine ugodno vplivajo na naše zdravje, saj so pri težavah z zaprtjem priporočali pšenične otrobe. Razvoj tehnologije nam je celo omogočil, da so prehranske vlaknine odstranili iz živil. Tako smo na primer dobili belo moko, ki pa ima zelo malo prehranskih vlaknin. Izkazalo se je, da so takšni posegi zelo škodljivi za naše prehranjevanje, saj so raziskave pokazale, da so prehranske vlaknine ključne sestavine zdravega prehranjevanja. Vlaknine namreč vplivajo na vrsto zelo različnih funkcij v prebavnem traktu in skrbijo za zdravo črevesno mikrobioto. Pomagajo tudi pri vzdrževanju zdrave telesne teže, znižujejo tveganje za pojav sladkorne tipa 2 in srčno-žilnih bolezni.
Kako povečati vnos vlaknin?
Sodoben način prehranjevanja je zagotovo eden glavnih razlogov, da v naše telo vnesemo premalo vlaknin. Naši jedilniki so namreč (pre)polni predelane in težke hrane. Ta ni le nezdrava, temveč tudi zastane v našem črevesju in se nalepi na črevesne stene, ki pod težo pričnejo slabeti. Pojavijo se lahko celo težave s prepuščanjem črevesja (oslabljena črevesna stena postane prepustna in v krvni obtok spušča nepopolno razgrajene snovi iz hrane ter strupe), hkrati pa ne omogočajo optimalne absorpcije hranilnih snovi iz črevesja v telo. Ker obloge zastrupljajo telo, je nujno, da jih čim prej izločimo in poskrbimo za redno prebavo ter učinkovito čiščenje črevesja. Veliko bomo storili že, če bomo v jedilnik vključili več hrane rastlinskega izvora, saj vlaknine najdemo v zelenjavi, sadju, polnozrnatih izdelkih, krompirju in stročnicah. Lahko pa si pomagamo tudi z naravnimi prehranskimi dodatki.
Rešitev je v aktivnih vlakninah
Psilium je lupina semena indijskega trpotca in sodi v sam vrh živil, ki pripomorejo k urejeni in redni prebavi, saj vsebuje kar 70 gramov vlaknin na 100 gramov. Poleg tega, da psilium spodbudi prebavo na naraven način, pomaga tudi pri zniževanju telesne teže in pri kontroli apetita. Semena ob zaužitju z zadostno količino vode v črevesju nabreknejo in dajejo občutek sitosti. Številne raziskave* so pokazale, da če pred obrokom zaužijemo do 10 g vlaknin te povečajo sitost in zmanjšajo apetit med obroki. Prav tako pa upočasnjujejo absorpcijo hranil kot so ogljikovi hidrati in maščobe. Poleg urejene prebave bomo tako ohranili tudi zdravo telesno težo ali se razveseli izgube kakšnega kilograma.
Prijavljeni uporabniki Trafike24 z izpolnjenimi podatki profila berejo stran brez oglasov.
PrijavaŠe nimate Trafika24 računa? Registrirajte se
Prijavljeni uporabniki z izpolnjenimi podatki profila berejo vsebine brez oglasov.
Ste pravkar uredili podatke? Osveži podatke
Napačno vnesen email naslov
Ta email naslov je že uporabljen!
Registracija je bila uspešna!
© 2024, SALOMON d.o.o.
Vse pravice pridržane.