Mint Butterfield
Svet24.si

Izginila hčerka ameriškega milijarderja, soustanovitelja Flickrja in Slacka

1701200126-dsc6052-01-1701200060836
Necenzurirano

Sum konflikta interesov na ministrstvu: nov zakon po željah glavnega svetovalca

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

5 naravnih pomagal pri zgagi

23. 12. 2023; 02.00
Avtor: M.Z.
zgaga 9
Ko nas muči zgaga je najlažje poseči po sintetičnih zdravilih. Pa je to res najboljša rešitev? Vsekakor je boljše, če najprej zgago poskušamo preprečiti ali jo umiriti s pomočjo naravnih pomagal.

Soda bikarbona

Učinkovit trik za lajšanje zgage je lahko že soda bikarbona. Njena moč je v tem, da nevtralizira želodčno kislino in s tem umiri razdražen požiralnik. Čajno žličko sode bikarbone razstopite v kozarcu vode in ga po požirkih popijte. A ne pretiravajte, saj lahko povzroči slabost.

Naravna zelišča

Pri težavah z zgago pa si lahko pomagamo tudi z naravnimi rešitvami. Aloe vera, slez, slezenovec, sladki koren in kamilica so lahko v veliko pomoč pri nevtralizaciji pekočega občutka. Ti preverjeno ščitijo želodčno sluznico in sluznico požiralnika, zmanjšajo pekoč občutek, nevtralizirajo želodčno kislino, zavirajo refluks in ščitijo želodec. Naravne medicinske pripomočke najdete v lekarnah ali specializiranih trgovinah.

Sintetična zdravila za zgago niso vedno najboljša izbira, saj so nekatera namenjena le kratkotrajnemu zdravljenju simptomov, druga pa ob pogostem jemanju lahko razvijejo odpornost ter zmanjšajo učinkovitost. Ob tem ne smemo pozabiti na možne stranske učinke.

Jabolčni kis

Čeprav se zgaga pojavi zaradi vračanja želodčne kisline vam lahko pomaga ravno jabolčni kis. Žlico jabolčnega kisa zmešajte z dvema decilitroma vode in popijte pred vsakim obrokom. Kot pri sodi bikarboni, ne smete pretiravati.

Ingverjev čaj

Pripravite ga iz svežega ingverja, ki ga nastrgate ali narežete na kolute. Ingverjev čaj pomaga prav pri lajšanju mnogih želodčnih težav. Pred vsakim obrokom popijte skodelico svežega ingverjevega čaja.

Dvignjeno vzglavje

Zgaga nas pogosto muči tudi ponoči. Takrat želodčna kislina lažje prodre v požiralnik, kar povzroči pekoč občutek. Da bi želodčni kislini otežili delo dvignite vzglavje in poskusite zaspati na hrbtu. 

Aloe vera, slez, slezenovec, sladki koren in kamilica so lahko v veliko pomoč pri nevtralizaciji pekočega občutka.

Aloe vera, slez, slezenovec, sladki koren in kamilica so lahko v veliko pomoč pri nevtralizaciji pekočega občutka.

prejšnji članek
Ključna napaka, ki jo delate pri shranjevanju vina
Kulinarika
Ključna napaka, ki jo delate pri shranjevanju vina
naslednji članek
Robert De Niro bo prvič igral v seriji
Svet slavnih
Robert De Niro bo prvič igral v seriji
#obraziavenija
obraziavenija