nevihta, strele
Svet24.si

Maj prinaša plohe in nevihte. V teh krajih bo najbolj mokro

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje
Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

njena.si
njena.si njena.si
Kulinarika
 

Testeninska pita iz jajčevcev, bučk in rikote

27. 8. 2023; 01.00
Avtor: L.M. / revija Bodi zdrava
jajčevci, jedi, recepti

Testeninska pita iz jajčevcev foto: Arhiv revije Lisa Maja

Jajčevci ali melancani so odlični za peko na žaru, še boljši v kakšni kombinaciji s paradižnikom in testeninami. Zelo hitro vpijejo maščobo, zato je pomembno, da jih pravilno pripravimo.

Jajčevci so dober vir prehranskih vlaknin, ki spodbujajo prebavo, mineralov magnezija in kalija, ki pripomoreta k čvrstim kostem, ter kalija in natrija, ki učinkujeta blago diuretično. Lupina jajčevcev vsebuje tudi vitamin C in nekatere druge vitamine (A, K, niacin), zato jih ne lupimo. Grenčine v njihovem soku pospešujejo izločanje žolča in lahko spodbujajo delovanje jeter. Jajčevci naj bi delovali tudi blago odvajalno in protibakterijsko.

Testeninska pita iz jajčevcev, bučk in rikote

Sestavine:

  • 300 g testenin
  • sol
  • 150 g pancete (lahko jo nadomestimo s slanino)
  • 1 šopek peteršilja
  • 200 g rikote
  • 2 jajci
  • 200 ml mleka
  • 100 ml smetane
  • 80 g naribanega parmezana
  • 100 ml sesekljanega paradižnika
  • mlet črni poper
  • 80 g kaper
  • 1 majhen jajčevec
  • 1 majhna bučka

Priprava:

1. Testenine skuhajte v slani vodi, jih odcedite, sperite s hladno vodo in pustite, da se odtečejo. Panceto narežite na trakove, peteršilj na drobno sesekljajte.

2. V skledo stresite rikoto, jajci, mleko, smetano, polovico naribanega parmezana in sesekljan paradižnik. Dobro premešajte. V drugi skledi zmešajte kuhane testenine, sesekljano panceto, peteršilj in kapre. Solite in poprajte.

3. Pekač za torte namažite z oljem. Vanj dajte mešanico s testeninami, pokrijte s 4/5 mešanice rikote. Jajčevce in bučke narežite na tanke rezine in jih položite na vrh. Prekrijte s preostalo zmesjo in posujte s parmezanom.

4. Pokrijte s folijo in pecite v ogreti pečici pri 200 °C približno 25 minut. Nato odstranite folijo in pecite do zlate barve. Pustite nekaj časa počivati, nato narežite na porcije.

Še več lepotnih, modnih, zdravstvenih in prehranskih nasvetov najdete v priljubljeni ženski reviji BZ (Bodi zdrava), ki jo lahko kupite tudi v prodajalnah dm po vsej Sloveniji.

Izšla je nova številka revije Bodi zdrava. Vabljeni k branju! foto: revija Bodi Zdrava

prejšnji članek
Retrogradni Merkur: ti ljudje so najbolj na udaru
Horoskop
Retrogradni Merkur: ti ljudje so najbolj na udaru
naslednji članek
Regina: Sva različna, a tako povezana
Svet slavnih
Regina: Sva različna, a tako povezana