pirc musar bql
Svet24.si

Tako je predsednica Pirc Musar zapela na koncertu Roka Piletiča

matjaz kovacic bobo
Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so krivi lokalni šerifi.

njena.si
njena.si njena.si
Življenjski slog
 

Zeliščna greda bližje soncu

20. 4. 2016; 02.45
Avtor: Stane Sušnik
zelisca

Lično oblikovan okvir dvignjene grede iz rezanih tramov bo zdržal veliko let. foto: profimedia

Ni še prepozno, da si letos uredimo zeliščni vrt nekoliko drugače, primerneje večini rastlin v tem kotičku.

Brez zelišč na domačem vrtu pač ne gre, saj so nepogrešljive pri kuhi, skrbi za zdravje in boljše počutje, hkrati polepšajo del vrta. Seveda skoraj gotovo na našem vrtu že raste nekaj zelišč, a morda smo jih do zdaj sadili vsevprek, kjer je bil kak prazen prostor. Toda zelišča si zaslužijo svoj prostor, prilagojen njihovim osnovnim zahtevam za uspešno rast.

Kdor ima malo spretnejše roke, bo znal sestaviti okvir tudi iz prepletenega protja. foto: profimedia

Večina naših vrtov je majhnih, zato tudi zeliščnemu vrtu ne bomo namenili veliko prostora. Verjetno ne moremo načrtovati treh različnih zeliščnih vrtov, v katerih bi ločeno gojili kuhinjska zelišča, zdravilne zeli in dišeča zelišča, temveč bomo izbrali nam najbolj potrebne in priljubljene ter jih združili na isti gredi. Prav zato je priporočljivo oblikovati dvignjeno gredo, ki že zaradi svoje značilnosti omogoča ugodno rast.

foto: profimedia

Okvir naredi dvignjeno gredo

Na izbranih slikah je prikazanih več načinov, kako oblikujemo dvignjeno gredo. Prst lahko obdržimo v okviru, ki smo ga sestavili iz protja, zloženih žaganih tramičev, rezanega kamna, odsluženega kovinskega korita ali celo iz opeke, povezane z malto. Naša izbira bo temeljila na možnostih za izvedbo in sredstvih, ki smo jih pripravljeni nameniti za tako gredo.

Če bomo oblikovali gredo pravilne oblike, naj njena širina ne presega 120 centimetrov. Le tako jo bomo lahko negovali z vseh strani.

V vsakem primeru moramo notranjost okvira napolniti tako, da bomo zagotovili čim večjo prepustnost in pri tem uporabili s hranili revno prst. Na dno lahko naložimo grobo narezane veje ali nasujemo večje kose gradbenih ostankov. Odcednost bomo dosegli tudi z nasutjem mešanice prsti in gramoza (lomljenca ali oblih prodnikov), vrh prej omenjene podlage. Mešanico prekrijemo s prstjo, pomešano z drobnim peskom. Pesek lahko uporabimo tudi kot zastirko.

Iz rezanih kamnitih plošč nepravilnih oblik bomo z malce betona sestavili ustrezen okvir za dvignjeno gredo, ki bo videti ravno dovolj naravna. foto: profimedia

Čim več sončnih žarkov

Razen redkih izjem vsa zelišča uspevajo na sončnem rastišču, kar moramo upoštevati pri izbiri lokacije za zeliščno gredo na našem vrtu. Ker skoraj ni vrta ob hiši, kjer ne bi bilo kakega senčnega kotička, bomo pač sencoljuba zdravilna in dišeča zelišča posadili tja, ostala pa bodo rasla na dvignjeni gredi.

Pripravimo seznam rastlin pravočasno

Pri sestavljanju seznama, kaj bi želeli gojiti na naši novi dvignjeni gredi, velja pomisliti na več dejavnikov. Gotovo bomo najprej napisali vse tiste rastline, ki jih pogosto uporabljamo v kuhinji ali si iz njih pripravljamo domače "arcnije". Če prostor dopušča, dodajmo še katero od rastlin, ki lepo dišijo, bodisi njeni listi ali cvetovi.

Vnaprej pripravljeni seznam rastlin za sajenje ima več prednosti. Če ga ne bomo sestavili tik pred odhodom v vrtni center ali vrtnarijo, bomo lahko doma še kaj dodali, odvzeli ali popravili. Nakup brez seznama nas skoraj gotovo zavede, da nakupimo preveč (in potem doma iščemo prostor, kam bi odvečne sadike lahko "vtaknili") ali pa pozabimo na katero od obveznih sestavin zeliščnega vrta (ker je pač trenutno niso imeli na zalogi).

Plitvo kovinsko korito potrebuje le dodatni okvir in luknje na dnu, pa bo zeliščna greda pripravljena. foto: profimedia

Kuhinjski zeliščni vrt čim bližje kuhinji

Ker se le redka kuhinjska zelišča dajo dobro posušiti in imajo največ arome sveže nabrane zeli, naj bo kuhinjski zeliščni vrtiček čim bliže hiše. Tudi zato, da nam v slabem vremenu ne bo treba tacati po blatu in mrazu, temveč se bomo lahko do dvignjene grede sprehodili samo v natikačih. Iz istega razloga naj bo pot do kuhinjskega vrtička tlakovana s tlakovci ali ploščami ali pa nasuta z drobljencem, mletim lubjem ali sekanci.

Naj visoke rastline ne senčijo nizkih

Preden bomo kupljene (ali doma vzgojene) sadike začeli saditi na dvignjeno gredo, upoštevajmo njihovo obliko rasti. Plazečim, nizkim zeliščem, kot so razni timijani, namenimo dovolj prostora za razrast, hkrati pa jih ne umestimo tik ob visoko rasla zelišča, ki bi jih zasenčila. Ta posadimo na sredino grede, kjer bodo najmanj moteča za sosede.

prejšnji članek
Kako prikličemo ljubezen?
Zdravje
Kako prikličemo ljubezen?
naslednji članek
Grozljivke so zdrave!
Zdravje
Grozljivke so zdrave!
#obraziavenija
obraziavenija