zahi hawass
Svet24.si

Resnični Indiana Jones

matjaz kovacic bobo
Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so krivi lokalni šerifi.

njena.si
njena.si njena.si
Življenjski slog
 

Uau, kako preprosto in naravno!

23. 5. 2016; 09.30
Avtor: pp/Zarja
čiščenje1
Vsak dan nam lajšajo življenje male gospodinjske naprave – naj bo to pralni stroj, pečica ali opekač kruha. Negovane naprave delajo dlje.

Poglejmo, kako jih pravilno vzdržujemo in pri tem ne porabimo velikanskih količin agresivnih kemičnih čistil. Večinoma povsem zadostujejo naravna sredstva.

Samoočiščevalna mikrovalovna pečica

Mikrovalovno pečico lahko očistimo povsem preprosto. Vanjo damo manjšo skodelico z vodo in rezinami limone. Napravo vključimo na najvišjo možno moč za eno minuto in pustimo zaprto še od 10 do 15 minut. Zatem pečico le obrišemo.

Hladilnik z naravno kislino

Hladilnik naj diha. Po možnosti njegove prezračevalne rešetke naj ne bodo polne prahu, saj tako zrak bolje kroži. Sicer hladilnik porabi več energije. Poleg tega je hladilnik dobro vsaj dvakrat na leto odtajati in očistiti. Pri tem se izogibamo agresivnim čistilnim sredstvom, veliko boljša so naravna, na primer alkoholni kis ali citronska kislina.

Gumico na vratih po čiščenju premažemo z glicerinom, ki se ga dobi v lekarnah ali specializiranih trgovinah, in ji tako podaljšamo obstojnost.

Nad madeže in zažganine v pečici s pecilnim praškom

Pečico z lahkoto očistimo s sestavino, ki jo uporabljamo za pečenje – s pecilnim praškom. Vrečico pecilnega praška zmešamo s toliko vode, da nastane pasta, ki jo nanesemo na zažgane madeže v pečici in pustimo delovati čez noč. Naslednji dan jo očistimo s krpo in vodo. Lažje jih bomo sicer odstranili, preden se povsem ohladijo. Vrata pečice najlepše očistimo s čistilom za steklo.

Pomivalni stroj

Najpreprosteje ga očistimo tako, da ga z visoko temperaturo zaženemo praznega. Redno preverjajmo, ali je dovolj soli in izplakovalne tekočine. Tudi gumice na vratih terjajo svoje vzdrževanje. Vsakih nekaj mesecev je treba stroj dobro očistiti. Takrat odstranimo košarice, ostanke vodnega kamna pa najlaže očistimo z alkoholnim kisom. Pri čiščenju pomivalnega stroja je učinkovita tudi soda bikarbona.

Hitro umazana kuhinjska napa

V njej se nabere kar nekaj bakterij, pri tem pomaga olje, ki – paradoksalno – odstranjuje nabrane maščobe. Malo olja kanemo na papirnato brisačo in z njo obrišemo pokrov. Zatem speremo z vodo in zbrišemo. Napa se bo lesketala kot nova. Redno menjajmo oglene filtre (na 12 tednov), kovinske filtre pa čistimo na tri tedne.

Pralni stroj

Če peremo le pri nižjih temperaturah in s tekočimi pralnimi sredstvi, se v stroju lahko zaredijo bakterije in glivice. Vsaj enkrat na mesec moramo oprati perilo na najmanj 60 stopinjah, še bolje na 90. Enkrat na mesec poženimo prazen pralni stroj in v prostorček za prašek vlijmo 2 dcl alkoholnega kisa.
Po pranju vedno pustimo vrata stroja odprta, da se stroj presuši in da se v njem ne nabirajo glivice in bakterije. Redno negujmo in preverjajmo tudi tesnila.

Površine iz legiranega jekla

Kis in vlažna krpa – to je vse, kar rabimo. Površina bo ponovno videti kot nova.

Steklokeramična plošča in limona

Osnovno pravilo je, da madeže čim prej očistimo, preden se zažgejo na površino. Če se je to že zgodilo, si lahko pomagamo z limoninim sokom, ki ga pustimo delovati nekaj časa in zatem pobrišemo s krpo in vodo. 

prejšnji članek
Učenje brezpogojne ljubezni
Zdravje
Učenje brezpogojne ljubezni
naslednji članek
Ne lenoba, lahko je diskalkulija!
Njenih 5 minut
Ne lenoba, lahko je diskalkulija!