luka mesec, klemen boštjančič
Svet24.si

Te davčne spremembe predlaga ministrstvo za finance

823603_092-strancar
Necenzurirano

Znani slovenski podjetnik na avstrijski zatožni klopi: zakaj so ga preiskovali?

njena.si
njena.si njena.si
Življenjski slog
 

Cvetličarske skrivnosti: Direktna sončna svetloba uničuje praprot

8. 5. 2024; 04.00
Avtor: V.M.
praprot

Sobna praprot foto: Profimedia

Če si želite pogleda na lepo in zdravo praprot, potem morate poskrbeti, da se bo v vašem domu dobro počutila. Ste vedeli, da je že kratka izpostavljenost direktni sončni svetlobi lahko zanjo usodna?

Praprot ali latinsko Nephrolepis je rastlina, ki se ponaša z bujno razraščenimi, živo zelenimi isti. Velja za priljubljeno lončnico, katere oskrbo je dobro poznati, sicer rastlini kaj hitro prične pešati zdravje.

Pomembno je, da vam v spominu ostane podatek, da Nephrolepisu močno škoduje direktna sončna svetloba, prav tako ne smete dopustiti, da bi se zemlja v lončku izsušila. Praprot ljubi vlažno, senčnato, a toplo okolje, s temperaturo, ki se giblje od 16 do 21 stopinj Celzija. Mraz oz. prenizka temperatura v stanovanju lončnici ne bo odgovarjala, njeno stanje pa se lahko še poslabša, če bo poleg mrazu zemlja v lončku preveč mokra.

Nephrolepis exaltata: vrsta praproti, ki zrak zelo dobro čisti in ga tudi vlaži. V notranjosti bo dobro uspevala v svetlih prostorih, če jo posadite zunaj, pa ji namenite polsenčen do senčen prostor. foto: Nephrolepis exaltata

Nefrolepis vam bo zelo hvaležen, če ga boste redno gnojili, še bolj pa, če boste to storili foliarno, kar pomeni, da mu namenite hranljive snovi prek listov. Učinek bujne rasti bo bolj viden, kot pri klasičnemu hranjenju skozi korenine.

Koristen namig: Večina temu ne posveča pozornosti, a že ob nakupu lončnice se pogosto pripeti, da praprot v lončku nima dovolj prostora za zdravo rast. Preverite lonček in če boste ocenili, da je rastlina utesnjena, jo čim prej presadite v večji lonec.

prejšnji članek
Mati Baby Lasagne: Blagoslov je imeti takega otroka
Svet slavnih
Mati Baby Lasagne: Blagoslov je imeti takega otroka
naslednji članek
S psom v hribe odgovorno in preudarno
Življenjski slog
S psom v hribe odgovorno in preudarno