Življenjski slog
 

Največ bakterij in klic gomazi v kuhinjah - tako se jim izognete

1. 11. 2023; 16.00
Avtor: Revija Liza Maja
kis in soda bikarbona

Nepogrešljiva prijateljica zoper zamašene in smrdeče odtoke je soda bikarbona. foto: Dreamstime

Straniščne školjke se večina ljudi dotakne le z gumijastimi rokavicami. Pred hladilnikom se ne kremži skoraj nihče. Pa vendar raziskave kažejo, da večina klic gomazi prav v naših kuhinjah. Panično dezinficiranje sicer ni potrebno, se je pa dobro držati nekaterih higienskih napotkov.

Voda od tajanja je fuj

Zamrznjeno perutnino v hladilniku tajajte tako, da ne bo ležala neposredno v odtajani vodi. V njej se namreč pogosto skrivajo salmonele ali klice, ki so odporne proti antibiotikom.

Menjajte na dva dni

Študije kažejo, da gobice za pomivanje vsebujejo več klic kot straniščna školjka. Klice se razširijo povsod, kjer pobrišete z gobico. Dober razlog, da gobice in krpe zamenjate vsak drugi dan.

čiščenje pomivalnega korita foto: dreamstime

Kis ščiti 

V posodici za vodo v kavnih aparatih najdete bakterije e-coli in streptokoke. Redno jih dezinficirajte s kisom in vedno uporabite svežo vodo.

Lupina kot šibka točka

Salmonele se pogosteje skrivajo v jajčni lupini in redkeje v rumenjaku. Kuhinjske aparate in delovne površine, ki so bile v stiku s surovimi jajci, vedno takoj očistite z vročo vodo in sredstvom za pomivanje posode. Roke si umijte z milom. Jedi z jajci vedno dobro ohladite.

Les ali plastika?

Odločilen ni material desk za rezanje, temveč ustrezno ravnanje. Plastične deske lahko pomivate v pomivalnem stroju, lesene pa po pomivanju posušite na zraku. Za meso vedno uporabljajte posebno desko.

Skrb za čiščenje deske foto: Dreamstime

prejšnji članek
Damjan Fras in žena Vanja sta se ločila
Svet slavnih
Damjan Fras in žena Vanja sta se ločila
naslednji članek
Sepse je čedalje več
Zdravje
Sepse je čedalje več

Napačno vnesen email naslov

  • Uporabite pravilen email naslov
  • npr.: "narocnik@mail.si"

Ta email naslov je že uporabljen!

Registracija je bila uspešna!

Prijavite se na e-novice

Zahvaljujemo se vam za prijavo.

Na svoj e-naslov boste prejeli potrditveno sporočilo.

Prišlo je do napake. Preverite vpisan e-naslov in znova poskusite.