Zdravje
 

Sepse je čedalje več

1. 11. 2023; 14.00
Avtor: T.N.S. / revija Jana
z sepsa1 Shutterstock

Smrtno nevarno stanje, ki ga je težko prepoznati. foto: Shutterstock

Smrtonosna okužba, ki ji v Sloveniji podleže več kot četrtina tistih, ki jo dobijo, je v porastu. Smrtnost je tako visoka tudi zato, ker je ne prepoznamo in pomoč poiščemo prepozno.

Sepsa ali zastrupitev krvi, kot ji rečemo po domače, je infekcijska bolezen, ki jo sproži okužba. Večinoma jo povzročajo bakterije, najpogosteje črevesne, kot sta Escherichia coli in Klebsiella, pogosti povzročitelji so tudi streptokoki in stafilokoki. Zelo redko, pri približno petih odstotkih ljudi, pa sepso povzročajo glive, predvsem glive iz družine kandida. Sepsa se razvije, ko infekcija v enem organu, ki jo ima bolnik že od prej, sproži verižno reakcijo v telesu. Delimo jo na različne stopnje – sepsa, huda sepsa in septični šok, vse od njih pa zahtevajo zdravljenje na intenzivnem oddelku bolnišnice. Tam takoj začnejo z antibiotiki. V naslednjih 24 urah pa z mikrobiološkimi preiskavami izolirajo povzročitelja vnetja in predpišejo najprimernejši antibiotik. Če je treba, dodajo še zdravila za dvig krvnega tlaka. Pomembno je tudi drugo podporno zdravljenje, s katerim razbremenijo prizadete notranje organe.

Nadaljevanje prispevka si lahko preberete v reviji Jana, št. 43, 24. oktober, 2023.

Izšla je nova številka revije Jana. Vabljeni k branju!

Izšla je nova številka revije Jana. Vabljeni k branju! foto: revija Jana

prejšnji članek
Največ bakterij in klic gomazi v kuhinjah - tako se jim izognete
Življenjski slog
Največ bakterij in klic gomazi v kuhinjah - tako se jim izognete
naslednji članek
Recept: Krepka juha s česnovim pridihom
Kulinarika
Recept: Krepka juha s česnovim pridihom

Napačno vnesen email naslov

  • Uporabite pravilen email naslov
  • npr.: "narocnik@mail.si"

Ta email naslov je že uporabljen!

Registracija je bila uspešna!

Prijavite se na e-novice

Zahvaljujemo se vam za prijavo.

Na svoj e-naslov boste prejeli potrditveno sporočilo.

Prišlo je do napake. Preverite vpisan e-naslov in znova poskusite.