stojnice, belvedere
Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice priklepajo na avtomobile, zemljo asfaltirajo ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215
Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij postane "običajna praksa"

njena.si
njena.si njena.si
Življenjski slog
 

Kako opremiti majhno spalnico?

10. 9. 2022; 01.00
Avtor: M.K./Dom2
Namestimo vrata z odpiranjem na dotik

/ foto: Shutterstock

Vsi, ki se radi lepo oblečemo in se nam nariše nasmeh na obraz, ko zagledamo novo popolno obleko v vitrini trgovine, vemo, da je garderobna omara vedno premajhna. Ni važno, kolikokrat jo pospravimo, jo izpraznimo, pregledamo oblačila in jih spravimo nazaj vanjo, vedno se oblačila znajdejo še na pisalni mizi, fotelju, predalniku in celo na postelji. Ko se po napornem dnevu končno zleknemo v posteljo, se zato včasih počutimo, kot da spimo v omari. A kljub omejenemu prostoru naše spalnice ni treba, da je naš vsakdanjik takšen. V ta namen smo poiskali nekaj trikov in idej, ki bodo pomagali najti nov prostor, kjer ga prej ni bilo!

1 Namestimo dodatne kljukice in obešalnike v garderobno omaro.

Odpremo vrata svoje garderobne omare in se vprašamo, kje je še kakšen prazen kotiček, ki bi lahko gostil takšen ali drugačen modni dodatek ali kos oblačila. Na notranjo stran vrat omare ali na stranice omare tako zunaj kot notri lahko namestimo dodatne kljukice ali obešala. Nanje lahko obesimo na primer torbice, klobučke, šale, rute ali celo nakit. Odlična ideja, če imamo nekaj več prostora, je tudi, da obesimo vrečo za umazano perilo, ki tako ne bo zavzemala prostora po tleh. 

2 Čevlje damo na police

/ foto: Shutterstock

Če imamo čudovito zbirko čevljev in dodatkov, zakaj jih ne bi pokazali? Če nam garderobna omara to omogoča, hranimo čevlje, torbice in druge dodatke visoko na policah, da bodo na višini oči in jih bomo tako lažje izbrali. Posledično bo manj premetavanja in razmetanih čevljev na tleh. Postavimo jih lahko tudi na odprte police, visoko komodo ali vgradno omaro.

3 Prilagodimo se na prostor.

Če je prostor v spalnici nepravilnih oblik ali mansarden, ga bomo daleč najbolje izkoristili, če bomo pohištvo izdelali po meri ali modularno pohištvo čim bolje prilagodili vsem kotičkom. Z nekaj znanja, volje in parom pridnih rok se lahko projekta lotimo sami, v nasprotnem primeru pa zaupamo mizarju, da bo delo opravljeno še bolj profesionalno. Pri nekaterih ponudnikih najdemo tudi pohištvo za spalnice, ki je manj globoko od običajnega in tako idealno za manjše spalnice.

4 Optimizirajmo porabo vsakega kotička.

V nekaterih stanovanjih ni dovolj prostora niti za garderobno omaro. V takšnih primerih si lahko pomagamo s predalniki, komodami in kredencami pa tudi policami in vitrinami – kakršenkoli prostor za spravljanje je boljši, kot da ostanemo brez njega. V ozek kotiček lahko namestimo ozek, a visok predalnik, v katerega lahko spravimo zares veliko. Če pa imamo v stanovanju prost kotiček, ki je ujet med dvema stenama, lahko namestimo po meri izdelane globoke police, ki bodo izkoristile vsak milimeter. Če jih želimo skriti, pa si preprosto pomagamo z zaveso.

5 Namestimo vrata z odpiranjem na dotik.

V majhnih prostorih vsak centimeter šteje. In vsi vemo, da je sprehod med garderobno omaro, ki je nameščena blizu postelje, lahko izjemno otežen tudi zaradi velikih ročajev in kljuk, ki so nameščene na vratih omare (kolikokrat ste že zavpili »AU!«). Ti dodatki, čeprav lepi, lahko obsežno fizično in vizualno posegajo v bivalni prostor, ki nam je na voljo. K sreči obstajajo zdaj tudi sistemi, ki omogočajo odpiranje in zapiranje vrat na dotik, in z njimi se temu problemu preprosto izognemo. Namestimo jih lahko tudi na starejše garderobne omare, luknjice od prejšnjih kljukic pa zapolnimo z nekaj kita za les. 

6 Izkoristimo zadnjo stran vrat.

Notranja stran vrat spalnice je kot naročena za obešanje klobukov, torbic in drugih dodatkov. Ko so vrata odprta, stvari, ki so obešene, skoraj ne vidimo, še posebej pa so skrite vsem, ki v spalnico ne vstopajo. Obstaja več rešitev za obešanje na vrata, mnogo tudi takšnih, ki ne zahtevajo vrtanja v les. Preprosto jih obesimo na vrata in že imamo deset novih kljukic za obešanje naše zbirke klobučkov, ki jih prej nismo imeli.

7 Če šare ne vidimo, je ni.

Kupili smo garderobno omaro, ki ima nekaj steklenih vrat, ker je bila v trgovini videti zares privlačno. Zdaj pa moramo neprestano skrbeti za urejenost notranjosti, da se izognemo kičastemu videzu spalnice. Takšno »napako« enostavno popravimo. Na notranji strani steklenih vratc na leseni okvir pritrdimo nekaj tekstila v poljubni barvi in vzorcu ter tako ustvarimo uniformen videz omare, ne glede na stanje njene notranjosti. Za sodobnejši videz pa na steklo namestimo samolepljivo zatemnitveno folijo. Saj vendar nimamo vsak dan časa biti urejeni do popolnosti!

8 Odvrnemo pozornost z lepimi vzorci.

Živahna cvetlična tapeta odvrne pozornost od kopice oblek v spalnici in polepša celoten prostor. Seveda morajo tudi v tem primeru biti obleke vsaj nekoliko pospravljene in ne more biti izgovor za kopičenje krame. Ker so majhne spalnice običajno zelo natrpane, ni smiselno, da zasledujemo minimalistični ideal ali skandinavsko estetiko in se raje odločno predamo maksimalizmu.

9 Uporabimo prostostoječe obešalo.

Če želimo izkoristiti še tisto malo prostora, ki ga imamo na voljo, je priporočljivo, da imamo v garderobi namenske obešalnike, ki so prilagojeni za določeno vrsto oblačila. Hlače, na primer, lahko zaradi njihove odprte oblike zlahka zdrsnejo na obešalnike za hlače in z njih, poleg tega pa lahko na ta način v isto omaro spravimo več stvari. Kadar resnično nimamo več prostora znotraj garderobe, predvsem za obsežnejše predmete, kot so plašči, pa nas lahko reši iz zagate prostostoječi obešalnik, ki ga postavimo v kot sobe. Takšno stojalo je tudi idealen prostor za tista oblačila, ki smo jih že oblekli in ne spadajo več v omaro, a niso dovolj umazana, da bi spadala v koš za perilo. 

10 Odstranimo vrata garderobe.

/ foto: Shutterstock

Če se spopadamo s prostorskim primanjkljajem ali je naša garderobna omara tako blizu postelji, da s težavo odpiramo vrata in se sprehajamo mimo, je mogoče prava odločitev, da ji odstranimo vrata. S tem bo postala tudi spalnica vizualno bolj odprta in zračna. A pozor, saj nas bo odprta omara prisilila, da smo bolj organizirani in urejeni. V odsotnosti vrat lahko namestimo tudi dodatne palice za obešanje, kljukice, obešala in podobno. Če nas odprti videz omare moti, lahko namestimo zaveso, ki pa bo zagotovo sprostila veliko prostora v primerjavi z običajnimi vrati.

11 Izkoristimo tudi skrite prostorčke. 

/ foto: Shutterstock

Vse nesezonske predmete shranimo pod posteljo ali na težko dostopnih mestih v omari. Visok prostor nad omaro morda ni primeren za vsakdanjo uporabo, je pa popoln za dodatne kovčke, vrhnja zimska oblačila in podobno. Če v omari nimamo več prostora, lahko te stvari spravimo v škatle pod posteljo.

12 Izkoristimo navpičen prostor.

Eno steno v spalnici od tal do stropa obložimo s policami. Na njih lahko shranimo vse, od knjig do dodatkov, torbic, čevljev in drugih drobnarij. Na odprtih policah hranimo spominke in dekor, ki ga radi razkazujemo, na zaprtih policah pa tudi brisače, posteljnino in oblačila. To je še posebej odlična izbira za vse, ki imamo visoke stropove in si lahko privoščimo uporabo navpičnega prostora, ne da bi zmanjšali uporabno površino tal.

/

/ foto: Shutterstock

/

/ foto: Shutterstock

/

/ foto: Shutterstock

/

/ foto: Shutterstock

/

/ foto: Shutterstock

/

/ foto: Shutterstock

/

/ foto: Shutterstock

/

/ foto: Shutterstock

/

/ foto: Shutterstock

prejšnji članek
5 znakov, da ste v napačnem razmerju
Zdravje
5 znakov, da ste v napačnem razmerju
naslednji članek
Ana Roš navdušila s svojo sproščenostjo
Svet slavnih
Ana Roš navdušila s svojo sproščenostjo