cg_zdravstveni_domovi
Svet24.si

Prihodki v zdravstvu so se v petih letih povečali za skoraj milijardo evrov

nov ct aparat, Pavel Berden in Dimitrij Kuhelj
Necenzurirano

Bolniki v UKC Ljubljana ostajajo brez preiskav. Kdo je kriv za to?

njena.si
njena.si njena.si
Življenjski slog
 

Kje se skrivajo alergeni in kako se jih znebimo?

10. 9. 2022; 04.00
Avtor: M.K./Dom2
pralni stroj

Ste kdaj pomislili, da se alergeni mogoče skrivajo prav v pralnem stroju? foto: Shutterstock

Večina se nas je v življenju že srečala z alergijami. Bodisi za njimi trpimo sami ali mučijo naše bližnje. Lahko so izjemno neprijetne, še posebej če ne vemo, kaj jih povzroča. Čeprav večina alergikov ve, kateri zunanji nadlogi lahko pripiše svoje prehladu podobne simptome smrkanja in srbečih oči, sem pa tja problematičen dražljaj prihaja iz notranjosti našega doma. V takem primeru pa lahko krivca najdemo prav tam, kjer bi ga najmanj pričakovali – v središču čistoče in prijetnih vonjav, v pralnici.

Izpuščaji, rdečica, kihanje in razdražene oči

Alergija je prekomeren odziv našega imunskega sistema na neki sicer neškodljiv dražljaj iz okolja. Tak dražljaj imenujemo alergen, kar pa je širši pojem za različne dejavnike. Če se srbeče oči, kašelj, zamašen nos ali srbeči izpuščaji pojavijo v eni uri po uporabi pralnega stroja ali pri nošenju čistih oblačil, imamo verjetno opravka z neželenimi alergeni. 

Najpogostejši dražljaji v pralnicah, ki povzročajo alergijske reakcije, so pršice, plesni, živalski prhljaj, mehčalec in detergenti. Na srečo lahko izpostavljenost kateremukoli od teh dražljajev omejimo. Poglejmo si nekaj različnih nasvetov, s katerimi bomo poskrbeli, da bo naš pralni stroj prav tako čist, kot so čista oblačila, ki pridejo iz njega.

1. Bodite pozorni na detergent

Dobra in slaba novica je, da najverjetneje uporabljate preveč detergenta. Vsi največji povzročitelji alergij se pojavljajo prav v primeru, da pretiravamo z detergentom in dodatki. Zaradi obilice detergenta in mehčalca se lahko v pralnem stroju sčasoma naberejo usedline, ki spodbujajo rast plesni in glivic ter povzročajo neprijetne vonjave.

Priporočeno je, da vsaj enkrat mesečno očistite tudi notranjost stroja. foto: Shutterstock

Kako pa vemo, kdaj je preveč? Prvo pravilo pravi, da ne smemo slediti navodilom. Priporočila na hrbtni strani embalaže pralnih sredstev nas namreč vodijo v preobilno uporabo. Za običajen pralni cikel potrebujemo le dve do tri žlice praška, kar je precej pod povprečnim priporočenim odmerkom. Nekoliko neintuitivno, a resnično: če želite čista oblačila in čist pralni stroj, uporabo detergentov in mehčalcev zmanjšajte na polovico. 

Nekateri detergenti lahko že sami posebej povzročajo razdraženost kože. Če imate občutljivejšo kožo ali druge znane kontaktne alergije, se raje izogibajte mehčalcem in izberite vedno le detergente brez barvil in alergenov. Če pa ste alergični na dlako hišnih ljubljenčkov, uporabite pralna sredstva, ki so namenjena posebej za to. 

2. Redno čistite pralni stroj

Da, čiščenje pralnega stroja je nekaj, kar bi morali redno opravljati. Če ga ne čistite, se lahko v napravi ne le nabere preveč detergenta, ampak so lahko ostanki vode tudi pomemben vir plesni in glivic. Plesen in glive se pogosto pojavijo v pralnem stroju, če vrata po končanem pranju ostanejo dlje časa zaprta. Takrat je v bobnu toplo in mokro, kar ustvari idealen prostor za rast nadležnih mikrobov in plesni. 

Po vsakem pranju stroj takoj izpraznimo in pustimo vrata odprta, da se lahko notranjost stroja posuši. Priporočljivo pa je, da enkrat mesečno stroj aktivno očistimo. To storimo tako, da v predalček za detergent nalijemo skodelico kisa, v boben pa potresemo nekaj sode bikarbone in prazen stroj poženemo na najvišji možni temperaturi cikla. 

Tudi kopičenje vlaken v sušilniku lahko povzroči nastajanje plesni in glivic. Zato se priporoča, da se po vsakem ciklu očisti lovilec vlaken, saj lahko s tem zmanjšamo količino morebitnih alergenov. Vsaj enkrat ali dvakrat na leto je tudi priporočljivo, da očistimo kanale sušilnega stroja.

3. Ohranjajte nizko vlažnost prostora

Plesni, glive in mikrobi ljubijo vlago, ki je je v pralnici veliko. Plesen se razvije tudi, ko se vlaga zadržuje v prostoru in ne le neposredno v pralnem stroju. Če želite preprečiti razvoj plesni, v pralnici vzdržujte vlažnost pod 50 odstotki. Če lahko, pustite okna odprta, da zagotovite boljše prezračevanje. Če pa to ni mogoče, si priskrbite razvlaževalnik zraka, ventilator ali prezračevalni sistem, da iz zraka odstranite odvečno vlago. 

4. Uporabljajte vročo vodo

Pranje oblačil v vroči vodi sicer lahko povzroči, da barve sčasoma zbledijo, vendar je to morda najboljša izbira za vse tiste, ki imajo alergije na hišne ljubljenčke. Hišni prah je lahko zelo dražeč, poleg tega pa ga je zelo težko odstraniti. Uporabite najbolj vročo vodo, ki vam jo omogoča tkanina, da bodo vaša oblačila ostala brez alergenov.

5. Splača se vlagati v svoje aparate

Če redno čiščenje stroja in menjava pralnih sredstev ne zadostujeta, da bi se znebili alergij, ki vas pestijo, je morda čas za nov pralni (ali sušilni) stroj. Poiščite preverjene aparate s certifikati, ki ne povzročajo alergij in astme, ter takšne, ki imajo posebne programe za odstranjevanje in uničevanje najpogostejših alergenov (predvsem prah, pršice in dlake). 

prejšnji članek
Ali po govoricah o prepiru mama podpira Luko Dončića?
Svet slavnih
Ali po govoricah o prepiru mama podpira Luko Dončića?
naslednji članek
Ta olja ščitijo vaše srce
Kulinarika
Ta olja ščitijo vaše srce
#obraziavenija
obraziavenija