Rimska kamilica foto: Shutterstock
Močvirski oslad poznamo tudi po imenu brestovolistni oslad. V naravi ga prepoznamo po značilnem, nekoliko sladkastem vonju, ki malce spominja na bezeg. Vsebuje salicilne spojine, ki se v črevesju pretvorijo v salicilno kislino, zato učinkuje kot naravni aspirin. Kadar se nas loteva prehlad ali glavobol, si skuhamo čaj iz oslada. Uporabljamo sveže ali posušene cvetove. Je trajnica, posadimo jo lahko na vrtu, tam se hitro razraste in je tudi lepega videza.
Poznamo jo tudi pod imenom jam ali svetlobni koren. Izvira iz Kitajske, njena največja posebnost pri vzgoji pa je, da mora korenina rasti v kremenovi mivki. A trud se splača, saj korenina vsebuje zelo veliko snovi, ki krepijo imunski sistem in hormonsko ravnovesje, pomaga pa odpraviti tudi želodčne težave. Uživamo lahko surovo ali posušeno, priporočljivo pa je, da jo v manjših količinah uživamo vsak dan. Najlažje je, da suho korenino, ki nima izrazitega okusa, zmeljemo in jo dodamo drugim jedem.
Ime ima podobno, a se vseeno razlikuje od navadne kamilice, pa čeprav so njeni učinki in uporaba enaki. Njeni cvetovi so večji, rastlina pa je nižja od navadne kamilice. Nabiramo jo v času cvetenja za pripravo čajev proti nespečnosti ali obkladkov za celjenje ran. Rastlina se uporablja tudi za negovanje kože.
Prijavljeni uporabniki Trafike24 z izpolnjenimi podatki profila berejo stran brez oglasov.
PrijavaŠe nimate Trafika24 računa? Registrirajte se
Prijavljeni uporabniki z izpolnjenimi podatki profila berejo vsebine brez oglasov.
Ste pravkar uredili podatke? Osveži podatke
Napačno vnesen email naslov
Ta email naslov je že uporabljen!
Registracija je bila uspešna!
© 2024, SALOMON d.o.o.
Vse pravice pridržane.