Življenjski slog
 

Razkrivamo pomen vseh oblik vedenja vašega psa

27. 9. 2024; 13.00
Avtor: Tina Lucu/ revija Liza Maja
pes

pes foto: profimedia LIZA MAJA

Pes, ki se počuti sproščen in varen v vašem domu, to izraža s svojim vedenjem, ki kaže, da vam popolnoma zaupa in se počuti udobno v vašem okolju. Lizanje, spanje na hrbtu, sproščeno tekanje po stanovanju ... Vse to pomeni, da se pes počuti dobro.

Spokojno spanje v vaši bližini

•  Če vaš pes spi na hrbtu z izpostavljenim trebuhom, pomeni, da se počuti popolnoma varno. V tem položaju je pes zelo ranljiv, zato ga uporablja le, ko je sproščen.

Sproščena telesna drža

•  Pes, ki se prosto giblje po hiši in ima naravno sproščen rep ali z njim rahlo maha, ušesa pa usmerjena naprej ali sproščena, kaže, da se počuti varno in domače.

pes foto: profimedia LIZA MAJA

Mehko in sproščeno izražanje obraza

•  Pes, ki vam zaupa, ima običajno mehko, sproščeno izraznost obraza, z rahlo odprtim gobcem in sproščenimi ušesi. Njegove oči so pogosto mehke, morda ima rahlo priprte veke, kar kaže na stanje sproščenosti.

Priklanjanje, igrivost in radovednost

•  Ko je pes sproščen, bo pogosto igriv, kar izraža z vedenjem, kot je priklanjanje s prednjim delom telesa ali skakanje ali prinašanje igrač. Pes, ki se počuti varno, je tudi bolj radoveden, raziskuje okolje in se ukvarja z različnimi dejavnostmi.

Sledenje lastniku po hiši

•  Pes, ki zaupa svojemu lastniku, mu bo pogosto sledil po hiši, vendar ne zato, ker bi bil tesnoben, temveč zato, ker uživa v vaši bližini. Tak pes bo z veseljem ležal v bližini, ne da bi bil nujno vedno v neposrednem stiku z vami.

pes foto: pr

Vzpostavljanje očesnega stika

•  Očesni stik brez napetosti je znak zaupanja. Pes, ki se vam udobno in sproščeno zazre v oči, kaže, da vam zaupa in se ne počuti ogroženo.

Udobno sledenje vašim rutinam

•  Pes, ki vam zaupa, se bo hitro prilagodil vaši dnevni rutini in se bo počutil udobno. Na primer, sproščen bo, medtem ko pripravljate večerjo ali se pripravljate na spanje.

Iskanje telesnega stika

•  Pes, ki vam zaupa, bo pogosto iskal telesni stik, kot je ležanje ob vaših nogah, naslanjanje na vas ali celo nežno pritiskanje svojega telesa ob vaše. To kaže, da se počuti varno in povezano z vami.

pes foto: profimedia LIZA MAJA

Tiho bivanje v hiši

•  Pes, ki je sproščen in zadovoljen, ne bo čutil potrebe po pretiranem lajanju ali renčanju. Ko je pes tiho in mirno biva v vašem domu, to kaže na visoko raven zaupanja in udobja.

Sproščeno žvečenje in igranje

•  Če pes žveči igrače ali kosti brez napetosti, to kaže, da se počuti varno in uživa v svojem prostoru. Sproščeno igranje je znamenje, da se pes počuti udobno in zaupa okolju.
Če vaš pes kaže večino teh znakov, potem ste mu ustvarili okolje, v katerem se počuti popolnoma sproščeno in varno.

prejšnji članek
Vitaminska maska iz buč bo vašo kožo naredila sijočo
Moda&Lepota
Vitaminska maska iz buč bo vašo kožo naredila sijočo
naslednji članek
Riba, raca, rak: Martina prisega na vzgojo z vrednotami
Resničnostni šovi
Riba, raca, rak: Martina prisega na vzgojo z vrednotami

Napačno vnesen email naslov

  • Uporabite pravilen email naslov
  • npr.: "narocnik@mail.si"

Ta email naslov je že uporabljen!

Registracija je bila uspešna!

Prijavite se na e-novice

Zahvaljujemo se vam za prijavo.

Na svoj e-naslov boste prejeli potrditveno sporočilo.

Prišlo je do napake. Preverite vpisan e-naslov in znova poskusite.