Posušene cvetove lahko shranite v košarice. Občasno premešajte ali dodajte eterično olje, da osvežite vonj. foto: Pexels
Ste ljubiteljice vrtnic? To lepo cvetje ima dolgo in bogato zgodovino, ki sega tisoče let nazaj. Prvi zapisi o vrtnicah denimo izvirajo iz antičnega Egipta, kjer so jih uporabljali za okrasitev templjev in za pripravo dišav. Vrtnice tudi v sodobnem svetu še naprej ohranjajo svoj status kraljic cvetja. Uporabljajo se v različnih kontekstih, od romantičnih daril do poslovnih dogodkov. Njihova lepota in pestra izbira barv omogočata, da se prilagodijo različnim priložnostim. Vrtnice so tudi pogoste v umetnosti in literaturi, kjer simbolizirajo čustva, kot so ljubezen, strast in celo žalost. Njihova zgodovina je torej bogata in raznolika, kar jih dela še bolj fascinantne.
A sveže cvetje ima rok trajanja, njihova lepota vas bo navduševala le toliko časa, dokler rastlina ne oveni. Če ste v dar prejeli vrtnico, ki ima zaradi darovalca ali posebne priložnosti za vas tudi sentimentalno vrednost, potem vam bodo zagotovo prišli prav nasveti za ustrezno sušenje …
Morda vas zanima še: Preverite, kaj sporočajo barve vrtnic KLIKNITE TUKAJ.
K potpuriju iz vrtnic se krasno podajo začimbe in posušeni citrusi.
foto: Pexels
Veste, sušenje vrtnic je odličen način za ohranitev njihove lepote, še posebej pa spomin na posebne trenutke. Obstaja več metod sušenja vrtnic, med najbolj priljubljene pa sodi sušenje na zraku.
Sušenje na zraku: Da se vrtnice kar najlepše posušile, je najbolje, da jih obrežete na želeno dolžino, nato pa jih z vrvico prevežete prek pecljev in obesite v temnem, suhem prostoru. Slednje preprečuje, da bi barve zbledele, hkrati pa cvetovi vrtnic z visenjem proti tlom ohranijo naravno obliko.
Vrtnice sušimo tako, da jih obesimo za pecelj.
foto: Pexels
Glicerin: Ste že slišali za sušenje vrtnic s pomočjo glicerina? Ta postopek vključuje namakanje stebel vrtnic v mešanici vode in glicerina, ki na rastlino vpliva tako, da cvetovi ohranijo mehkobo in prožnost. Vrtnice po nekaj tednih odstranite iz raztopine in jih uporabite za dekoracijo. Ta postopek je morda manj poznan, a se ponaša z veliko lepšim končnim rezultatom. Metoda z glicerinom je namreč še posebej učinkovita za ohranjanje barv in teksture cvetov, kar povečuje njihovo estetsko vrednost. Zanimivo, kajne?
Zdaj vas najbrž zanima, kašen glicarin je potrebno uporabiti? Če se boste odločili za to obliko sušenja vrtnic, poiščite rastlinski ali farmacevtski glicerin, ki ga lahko kupite v lekarni, specializirani prodajalni s kemikalijami ali pa spletnih trgovinah s kozmetičnimi surovinami. Običajnoje na voljo v tekočini, ki je brezbarvna ter rahlo gosta.
Mnogocvetne vrtnice so odlične za dekoracijo.
foto: Pexels
Kako pripraviti mešanico?
Zmešajte 1 dcl glicerina z 2 dcl vroče vode. Stebla odrežite pod kotom in z njih odstranite odvečne liste. Vrtnice postavite v mešanico tako, da je vsaj spodnja tretjina stebla potopljena. V mešanici jih pustite stati od 2 do 6 tednov, svetujemo vam, da jih namestite v temen prostoror, ki pa ne sme biti hladen. Sobna temperatura bo najbolj ustrezna.
Končni korak: Ko bodo postali listi in cvetovi na otip prožni in mehki, jih vzemite iz mešanice, odstranite odvečno tekočino in jih nežno obrišite.
Ključna prednost metode: Klasično posušeni cvetovi so krhki in lomljivi, na ta način pa ohranimo mehke cvetove, naravnega videza.
Posušene cvetove lahko shranite v steklen kozarec ali bombažno vrečko.
foto: Pexels
Ko so vrtnice posušene, jih lahko uporabite za različne namene, kot so denimo dekoracije in šopki, koristne pa so seveda tudi v aromaterapiji. Suhe vrtnice lahko dodate v dišeče vrečke ali jih uporabite v domačih pripravkih za dišave. Pomembno je, da jih hranite na suhem in temnem mestu, saj boste tako ohranili njihovo lepoto in vonj. S pravilnim sušenjem in shranjevanjem lahko vrtnice ostanejo čudovite še dolgo po tem, ko so prenehale cveteti. Mimogrede, za sušenje so še posebej priljubljene mnogocvetne vrtnice, zlasti, če jih posušimo, preden se odprejo cvetni popki. Takšne mini vrtnice prekrasno obogatijo potpurije in dišeče mešanice za kopeli, uporabite pa jih lahko tudi za romantično dekoracijo napitkov.
Posušeni popki vrtnic.
foto: Pexels
Potpuri (francosko potpourri) je dišeča mešanica posušenih cvetov, listov, začimb in eteričnih olj, ki se uporablja za odišavljanje prostorov.
foto: Pexels
S posušenimi popki lahko popestrite koktajle.
foto: Pexels
Posušeni popki vrtnic so uporabni tudi v kulinariki. Za čaj so primerne vrtnice, ki niso tretirane s pesticidi in imajo intenziven vonj ter okus.
foto: Pexels
Posušene popke vrtnic lahko uporabite za potpuri. foto: Pexels
Prijavljeni uporabniki Trafike24 z izpolnjenimi podatki profila berejo stran brez oglasov.
PrijavaŠe nimate Trafika24 računa? Registrirajte se
Prijavljeni uporabniki z izpolnjenimi podatki profila berejo vsebine brez oglasov.
Ste pravkar uredili podatke? Osveži podatke
Napačno vnesen email naslov
Ta email naslov je že uporabljen!
Registracija je bila uspešna!
© 2025, SALOMON d.o.o.
Vse pravice pridržane.