Ključno vlogo pri povišani ravni slabega holesterola poleg gibanja ima prehrana. foto: Profimedia
Povišan LDL-holesterol, ki ga poljudno imenujemo slabi holesterol, je tisti krivec za srčno-žilna obolenja, s katerim je sodobna civilizacija v stalnem in ne pretirano uspešnem boju. Moderni slog življenja in nezdrava prehrana, ki ga spremlja, mašita naše žile. Medicina se s tem bori predvsem z zdravili, imenovanimi statini, ki zavirajo proizvodnjo holesterola v jetrih in znižajo raven LDL za približno 20–50 odstotkov. V zadnjem času so na voljo tudi zaviralci PCSK9, ki učinkujejo tako, da povečajo odstranjevanje LDL-holesterola iz krvi. Uporabljajo jih v kombinaciji s statini ali pa samostojno pri bolnikih, ki statinov ne prenašajo. Zaviralci PCSK9 lahko znižajo LDL-holesterol za dodatnih 50–60 odstotkov. Od leta 2021 je tako zdravilo pod imenom Leqvio na voljo tudi v Sloveniji. V nasprotju s statini, ki jih je treba jemati vsakodnevno, ga bolnik prejme le dvakrat na leto v obliki injekcije.
Preberite si še: Kako ohraniti zdravo mejo holesterola? KLIKNITE TUKAJ.
foto: Profimedia
Seveda pa je najbolje, če zdravil sploh ne potrebujemo. Prehrana, ki zagotavlja zdravo raven holesterola v krvi, zahteva nekaj discipline in na splošno uravnotežen jedilnik. Ni dovolj le dodati nekaj živil, ki zvišujejo dobri HDL-holesterol, ta živila morajo biti osnova naše prehrane. Ima pa taka dieta toliko dobrih učinkov na zdravje in počutje, da se ji, ko se je navadite, tako ali tako ne bi želeli odpovedati. Različna živila znižujejo holesterol na različne načine. Nekatera vsebujejo topne vlaknine, ki vežejo holesterol in njegove predhodnike v prebavnem sistemu ter jih odstranijo iz telesa, preden pridejo v krvni obtok. Druga vsebujejo večkrat nenasičene maščobe, ki neposredno znižujejo LDL. Nekatera pa vsebujejo rastlinske sterole in stanole, ki preprečujejo absorpcijo holesterola v telesu.
ječmen
foto: Profimedia
1. Oves. Trenutne prehranske smernice priporočajo od 20 do 35 gramov vlaknin dnevno, od tega vsaj od pet do 10 gramov topnih vlaknin.
2. Ječmen in druga polnovredna žita. Vsebujejo topne vlaknine.
3. Fižol, leča, grah, čičerika. Stročnice so posebej bogate s topnimi vlakninami. Poleg tega se prebavljajo počasi in smo po njih dlje siti.
4. Jajčevci in okra. Ti dve nizkokalorični vrsti zelenjave sta dober vir topnih vlaknin.
5. Oreščki. 50 g mandljev, orehov, arašidov in drugih oreščkov dnevno lahko zniža LDL-holesterol za približno pet odstotkov.
6. Rastlinska olja. Repično, sončnično, laneno, olivno namesto masla, masti ali margarine.
7. Jabolka, grozdje, jagode, citrusi. Ti sadeži so bogati s pektinom, vrsto topnih vlaknin, ki znižuje LDL-holesterol.
8. Živila, obogatena s steroli in stanoli, zmanjšujejo sposobnost telesa za absorpcijo holesterola iz hrane. Dodajajo jih različnim izdelkom, na voljo so tudi kot prehranski dodatki. Dva grama rastlinskih sterolov ali stanolov dnevno lahko LDL-holesterol znižata za približno 10 odstotkov.
9. Soja. Soja in izdelki iz nje, kot so tofu in sojino mleko, so nekoč veljali za močno orožje proti holesterolu. Nedavne analize kažejo, da je njihov učinek zmeren – uživanje 25 gramov sojinih beljakovin na dan (kar ustreza 280 gramom tofuja ali 2,5 skodelice sojinega mleka) lahko LDL-holesterol zniža za od pet do šest odstotkov.
10. Losos, sardine, skuša, tuna, pa tudi postrv. Uživanje rib od dva- do trikrat tedensko zagotavlja maščobne kisline omega 3, ki znižujejo LDL-holesterol, trigliceride in ščitijo srce.
Objavljeno v reviji Jana, št. 6, 11. februar 2025.
S hrano v boj proti holesterolu
foto: Shutterstock
Prijavljeni uporabniki Trafike24 z izpolnjenimi podatki profila berejo stran brez oglasov.
PrijavaŠe nimate Trafika24 računa? Registrirajte se
Prijavljeni uporabniki z izpolnjenimi podatki profila berejo vsebine brez oglasov.
Ste pravkar uredili podatke? Osveži podatke
Napačno vnesen email naslov
Ta email naslov je že uporabljen!
Registracija je bila uspešna!
© 2025, SALOMON d.o.o.
Vse pravice pridržane.